„Stop războiului” ca mesaj politic

sâmbătă, 26 februarie 2022, 02:50
4 MIN
 „Stop războiului” ca mesaj politic

UEFA a dat cu bâta în baltă interzicând un banner pacifist la un meci de fotbal, dar a dres busuiocul a doua zi.

Despre cu totul altceva am vrut să scriu astăzi în editorialul săptămânal. Dar cum poţi să scrii despre altceva, în afară de tâlhăria din Ucraina, în această perioadă cruntă prin care trecem, chiar dacă te afli sub umbrela publicisticii sportive y compris apolitice? Din fericire (ce oribil sună acest cuvânt!) şi sportul este afectat de asaltul lui Goliat asupra lui David şi încă cum… mai ales când nesimţirea politică transcede şi în spaţiul în care nu ar trebui să aibă nicio treabă. Fără a fi deloc specialist în domeniul geopoliticii, îmi pot permite să spun că duplicitatea este la loc de cinste în ceea ce simţim azi, fie în retorica adormitoare de fraieri a lui Putin, fie în demagogia sforăitoare a bietului cabotin Zelenski, fie în ceea ce promit, cu pumnii înfipţi în piepturile de aramă, mai marii pământului. Dar precum am spus, e bine să ieşim din luminile asurzitoare de la Washington sau Bruxelles şi să ne oprim la micuţul Nyon, sediul fotbalului european.

În seara zilei de 24 februarie 2022, prima zi a agresiunii ruseşti în Ucraina, la Napoli, fotbaliştii de la FC Barcelona şi cei localnici au afişat, înaintea meciului pentru Europa League, un banner alcătuit din doar două cuvinte „STOP WAR” (Opriţi războiul). Imediat câţiva cotei eurofotbalistici au decis că mesajul acesta umanitar cu conţinut antirăzboinic este unul politic. Deci n-are ce căuta pe un stadion de pe continentul antirăzboinic şi a interzis televiziunilor să-l mai arate. Este greu de crezut că oficialii UEFAntastici de la Nyon agreează în vreun chip războiul purtat de ruşi. Chiar dacă Gazprom sponsorizează Liga Campionilor şi Campionatul European şi chiar dacă observatorul UEFA de la Napoli era chiar rus. Credem sincer că, prin absurd, dacă ar fi apărut un banner „GO WAR”, ar fi avut parte de acelaşi tratament. Mesaj politic, oameni buni! Nu ca „Black Lives Matter!”, complet apolitic, dar absurd, că include, prin sugestie, adverbul „only”. Aduceţi la următorul meci european un banner cu inscripţia „Ukrainian Lives Matter” şi să vedem dacă tot atât de apolitic va fi taxat. Cu siguranţă nu, dată fiind importanţa gazului rusesc în economia comunitară. Probabil că gestul celor 22 de fotbalişti constituie, în ochii euroconţopistului, o infracţiune. Atunci bannerul afişat la Atena de fotbalistul Ruslan Malinovski („No War In Ukraine!”) este crimă de-a dreptul, fiindcă conţine un cuvânt politic, blestematul „Ukraine”.

Iată că a doua zi UEFA a dres busuiocul. Nu numai că n-a acordat nicio sancţiune contravenienţilor de la Napoli şi Atena, dar a transmis un mesaj de solidaritate cu victimele în termeni categorici: Fotbalul vrea un singur lucru, pace. Şi vrea pace acum!”, a spus Giorgio Marchetti, secretarul general adjunct al forului continental. Curat apolitic, coane Georgică! Ceea ce înseamnă că numai de la un nivel în sus, conform principiului lui Peter, oficialii fotbalului european au dreptul la exprimarea simţului civic. Lăsând a se înţelege că ceea ce s-a întâmplat la Napoli este efectul unui exces de zel a unui pekinez care râvneşte la egalitate cu dulăii şi nu o decizie a întregului for.

Dar UEFA a mai luat şi alte măsuri: a mutat finala Ligii Campionilor, de pe „Gazprom Arena” din Sankt Petersburg (28 martie) pe „Stade de France” de lângă Paris şi a decis ca meciurile oficiale programate în Rusia să se dispute pe terenuri neutre. Există presiuni, cu şanse puţine de realizare, ca Rusia să fie exclusă din barajele pentru calificarea la Cupa Mondială din Qatar, dar încă nu s-a luat încă o decizie în acest sens, ca şi cu rezilierea contractelor forului continental cu „Gazprom”. Fireşte ruşii au protestat: „decizii dictate de considerente politice”, „violare a regulilor sportului” şi alte violaţiuni. Nu-i nimerit a răspunde ca Ghiţă Pristanda „curat violare, dar umflaţi-i”, dar, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina le oferă oamenilor lui Putin drepturi infime de a vorbi de „considerente politice şi violuri”.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu celelalte discipline sportive. Poate că vor urma calea fotbalului, dar tare trist ar fi pentru simpaticul Daniil Medvedev care a devenit lider mondial chiar în momentul când compatriotul său Volodea servea „aşi” în terenul ucrainean. Dar dacă vor mai fi alte măsuri de genul acesta, Putin îşi va pierde orice urmă de sprijin şi simpatie din partea sportivilor de frunte ai Federaţiei. Tocmai el, mare iubitor de judo, hochei şi de gimnaste!

Comentarii