Alterații/ Altercații – prima expoziție de pictură a unui artist islandez în România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Alterații/ Altercații – prima expoziție de pictură a unui artist islandez în România

GALERIE
afis-bergthor
  • afis-bergthor
- +

 

Vineri, 31 martie, de la orele 18.00, la Borderline Art Space are loc deschiderea expoziției de pictură a artistului islandez Bergthor Morthens. Întitulată Alterații/ Altercații, expoziția curatoriată de Nadia Esslim va fi inaugurată în prezența autorului și va putea fi vizitată până pe 15 mai 2017.

 

 

Bergthor Morthens, unul dintre cei mai talentați artiști contemporani din Islanda, predă artă și filosofie la Colegiul Tröllaskaga. „Nu mă definesc și nu mă atașez unui anumit stil. Doar pictez, și până acum subiectul a fost în general figurativ, creat cu pasiune.” Arta face parte din viața sa zilnică, iar lucrările sale sunt oneste și directe, împingând centrifugal nivelurile realității. Artiștii care l-au influențat cel mai mult sunt Anselm Kiefer, Lucian Freud și Francis Bacon. Este interesat de fotografie ca sursă de inspirație pentru pictură și caută pentru portretele sale fotografii din ziare, internet, televizor. Figurile și contururile originale se dezintegrează, incitând privitorul să stabilească o rețea proprie de relații. Abordează diferite teme sociale, mai ales din peisajul politic. Dorește să creeze „un fals autentic derivat din imagini care există deja”, să se implice în tranzițiile politice contemporane și să aducă o schimbare.

Lucrările sunt realizate în stil tradițional, cu o narațiune nouă în care se împletesc subtilul și grotescul, clarobscurul, priviri pătrunzătoare, dramatism creat prin contrastul culorilor calde și reci. Profunzimea privirii invită la o explorare a psihicului uman. Abordează de asemenea subiectul cromofobiei. Experimentând, a ajuns și la o direcție sculpturală, picturile sale devenind uneori tridimensionale. Culoarea curge pe alocuri grea, lăsând urme groase care formează o hartă personală. Unele portrete sunt telurice, cu aspect de pământ ars de secetă pe care este imprimat un chip, trimitere la esența umană. Portretele sale reprezintă o cugetare asupra rolului pe care îl are pictura într-o epocă a internetului și mass-mediei. Sunt realizate pe baza unor fotografii de pe internet care sunt completate de pete, pierzând astfel puterea lor simbolică și dând o senzație de disconfort. Petele contaminează portretul și distrug imaginea. Chipul neidealizat este expus prin pictură și în același timp ascuns de petele de culoare care acoperă anumite porțiuni. Momentul efemer când artistul „aruncă” petele de culoare pe portret devine permanent prin pictură. Prin acoperirea parțială a gurii i se refuză individului dreptul de a-și exprima opinia într-o lume în care viața politică se îndreaptă extremist spre dreapta. Petele desfigurează chipul într-un gest distructiv, anihilând autoritatea celor reprezentați și dreptul lor de a vorbi.

Bergthor Morthens meditează la diferența dintre fotografie și pictură. Imaginea este manipulată în procesul aplicării culorilor ca într-un Photoshop pictural, fiind intensificată de pigment. Momentul surprins de fotografie este recontextualizat în procesul picturii. Imaginile originale devin aproape de nerecunoscut, rezultând o narațiune diferită. Într-o lume saturată de imagini, artistul caută modalități prin care aceste imagini capătă semnificație și forță.

Borderline Art Space promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. Borderline Art Space este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.