anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESĂ

Angajat aflat în șomaj tehnic, găsit de inspectorii ITM Iași la serviciu. Alte nereguli

GALERIE
angajat
 • angajat
- +

Inspectorii ITM Iași au ieșit în teren și au descoperit mai multe nereguli.

Eu au găsit nouă persoane la lucru, deși nu aveau contracte de muncă, iar un angajat trimis oficial în șomaj tehnic a fost găsit la birou.

Inspectorii au observat că unii angajatori au transmis date false: numărul orelor prestate de salariați nu era cel real, salariile erau întârziate, concediul de odihnă nu le-a fost permis celor din subordine.

În 536 de cazuri, angajatorii au fost nevoiți să remedieze urgent problemele. Au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 255.500 lei.

Iată comunicatul oficial transmis de reprezentanții ITM Iași:

Unul din cinci angajatori din judeţul Iaşi a beneficiat pe perioada stării de alertă de măsuri de sprijin pentru plata indemnizaţiilor de şomaj tehnic, pentru salariaţii ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate în contextul economic şi social generat de pandemia cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Una dintre formele muncii nedeclarate este aceea în care salariatul este prezent la muncă, deşi contractul individual de muncă este suspendat. De asemenea, una dintre cele mai frecvente nereguli în domeniul relaţiilor de muncă este întârzierea sau neplata drepturilor băneşti cuvenite salariaţilor.

Pentru asigurarea unui echilibru în relaţiile de muncă, atât în mediul concurenţial în care operează agenţii economici, cât şi în materia drepturilor minimale de care trebuie să beneficieze salariaţii, în perioada 29 iunie - 25 august 2020 Inspecţia Muncii a organizat la nivel naţional Campanie Naţională privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă.

În cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi au verificat 280 unităţi selectate pe baza analizei de risc al neconformării, bazată pe procentul şi dinamica contractelor suspendate, gradul de afectare diferit al domeniilor de activitate şi situaţiile excepţionale care se evidenţiază în raport cu categoria din care fac parte angajatorii. Vizitele de inspecţie s-au desfăşurat atât în municipii şi oraşe cât şi în mediul rural al judeţului Iaşi, inclusiv după-amiaza, pe timpul nopţii, sau la sfârşit de săptămână.

Au fost depistaţi 6 angajatori care utilizau munca nedeclarată, dintre care 5 au primit la muncă 9 persoane fără contract de muncă şi unul a primit la muncă un salariat al cărui contract individual de muncă era suspendat pentru şomaj tehnic. Au fost constatate şi alte deficienţe, cele mai frecvente fiind evidenţierea incorectă a orelor de muncă prestate de salariaţi, nerespectarea regimului sărbătorilor legale, netransmiterea în termen a datelor în registrul general de evidenţă a salariaţilor, inclusiv a celor referitoare la suspendarea contractelor de muncă, neplata drepturilor salariale şi a indemnizaţiilor, precum şi neacordarea concediului de odihnă. Au fost dispuse 536 măsuri obligatorii de remediere a deficienţelor constatate şi au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale totalizând 255.500 lei.

În prezent, procentul contractelor individuale de muncă suspendate a revenit la procentul obişnuit de 3-4%, în condiţiile în care în intervalul 15 martie - 1 iulie a atins şi valori de 18%.

"Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi va continua să informeze, să îndrume şi să verifice situaţiile de suspendare a contractelor individuale de muncă, pentru a menţine echilibrul în relaţiile de muncă, în beneficiul salariaţilor şi angajatorilor din judeţul Iaşi".

Inspector şef Costel GROJDEA
Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.