Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Angajaţii din agricultură au cel mai mic salariu mediu net din Iaşi: 2.379 lei/lună

GALERIE
angajati agricultura
  • angajati agricultura
- +

Angajaţii din sectorul agricol au cele mai mici salarii din judeţul Iaşi. În luna august 2020, un salariat care lucrează în acest domeniu a câştigat 2.379 lei net („în mână” - n.r.) la un brut de 3.949 lei, cu 850 lei mai puţin faţă de câştigul salarial mediu nominal al Iaşului, de 3.229 lei net (5.222 lei brut). 

Pentru comparaţie, un angajat din domeniul serviciilor a primit în aceeaşi perioadă o leafă de 3.387 lei net (5.613 lei brut), adică mai mult cu aproape 1.000 de lei, iar cei din industrie şi construcţii 2.890 lei net (4.320 lei brut), un plus în buzunar de circa 500 de lei. Analiza a fost realizată de „Ziarul de Iaşi” pe baza ultimelor date disponibile pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi.

„Salariile sunt într-adevăr mai mici comparativ cu alte domenii, cum ar fi cel al construcţiilor, însă cine stă pe o combină de recoltat sau pe un tractor, de exemplu, nu depune acelaşi efort pe care îl depune un om în construcţii. Dar se pot câştiga bani frumoşi şi în agricultură, depinde pentru cine lucrezi şi cât de pregătit eşti. (...) Este un deficit mare de forţă de muncă la nivel local şi chiar naţional în sectorul agricol, dar în contextul pandemiei oamenii au început să revină în ţară şi să îşi caute de lucru la firmele de aici”, ne-a declarat inginerul agronom Radu Dumitraşcu, care deţine 260 de hectare în comuna ieşeană Golăieşti, în mare parte cu porumb, grâu şi floarea-soarelui. Un procent de 3,6% din totalul angajaţilor de la nivelul judeţului Iaşi lucrau în agricultură la începutul acestui an, arată datele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi. Mai exact, din 109.750 de salariaţi, 3.950 erau angrenaţi în acest sector în luna ianuarie 2020.

Contribuţia agriculturii la cifra de afaceri totală a Iaşului pe 2019 (6,55 miliarde euro) a fost de 4,27%, adică 279,5 milioane euro. Există totuşi şi judeţe unde locuitorii câştigă mai bine în agricultură decât în alte domenii. În Caraş-Severin, de exemplu, salariaţii din agricultură au fost remuneraţi în luna august 2020 cu 3.186 lei net (5.336 lei brut), faţă de 3.130 lei net în servicii (5.243 lei brut) sau 2.233 lei net (3.568 lei brut) în industrie şi construcţii. În Giurgiu, salariul mediu net în agricultură a fost în aceeaşi perioadă de 3.008 lei (5.035 lei brut), pe când în servicii oamenii au fost plătiţi cu 2.937 lei net (4.916 lei brut), iar cei din industrie şi construcţii cu 2.844 lei în mână (3.939 lei brut). La nivel naţional, cele mai mari salarii în sectorul agricol s-au obţinut în luna august 2020 în Bucureşti (3.896 lei net/6.517 lei brut) şi Ilfov (3.336 lei net/5.606 lei brut). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri