Arborele genealogic al regelui Carol I, dat în custodie pentru cinci ani Muzeului Naţional de Istorie a României

vineri, 20 decembrie 2013, 14:06
2 MIN

Arborele genealogic al regelui Carol I, imprimat la Viena, decorat cu folie de aur cu cifra regelui şi stema regatului, o excepţională piesă de patrimoniu naţional care a aparţinut Casei Regale a României, a fost dat în custodie, pentru o perioadă de cinci ani, vineri, Muzeului Naţional de Istorie a României.

Deosebitul obiect de colecţie a fost înmânat directorului general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, de către reprezentanţi ai Fundaţiei DIGNITAS, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Lapidarium a muzeului.

Istoricul Adrian Cioroianu, membru al Consiliului Consultativ al Fundaţiei DIGNITAS, a spus că bănuieşte că acest arbore genealogic al familiilor regale europene a fost făcut cadou regelui Carol I, în 1889, la împlinirea vârstei de 50 de ani.

"Carol I face parte dintr-o ramură modestă a familiei sale. Să ne înţelegem, nu au fost pauperi, dar asta se vede din chibzuiala cu care a construit, ca rege, instituţiile României moderne", a spus Cioroianu, menţionând că, pe biroul suveranului, după moarte, s-ar fi găsit un pahar cu apă şi un pesmet.

Dr. Adrian Silvan Ionescu a apreciat că gestul de a oferi în custodie acest obiect este unul patriotic, de o valoare emblematică pentru vremurile pe care le trăim, asemenea acelora ale marilor donatori ai Academiei Române.

Dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu a mărturisit că gestul l-a emoţionat, anunţând că piesa va constitui subiectul expoziţiei "Exponatul Lunii la MNIR", din mai 2014.

Fundaţia DIGNITAS a achiziţionat arborele genealogic al regelui Carol I la licitaţia "România Regală" din această toamnă unde a fost scos la vânzare cu preţ de pornire de 2.000 de euro.

Arborele genealogic a fost editat de librarul Ion Gârleanu din Bucureşti şi imprimat la Viena.

Documentul, tipărit pe carton caşerat pe pânză, cuprinde arborele genealogic al caselor domnitoare din Europa, cu o specială privire asupra înrudirilor regelui Carol I.

Arborele genealogic este încadrat de simbolurile heraldice ale respectivelor familii domnitoare.

Documentul se păstrează într-un etui special din lemn îmbrăcat în piele de culoare roşie, decorat cu cifra regelui Carol I, o amplă dedicaţie către suveran, încadrată de stema regatului, toate realizate cu aur coloidal.

Fundaţia DIGNITAS susţine şi iniţiază proiecte de educaţie alternativă pentru toate nivelurile de pregătire, proiecte de cercetare în domenii de top, proiecte sociale, evenimente de networking pentru decidenţi şi lideri de opinie, proiecte culturale şi proiecte de dezvoltare personală destinate oamenilor cu înalt potenţial creativ. (Agerpres)

Comentarii