De Business

Punem punctul pe știi

Atenţie: schimbări importante pentru beneficiarii cardurilor de energie. Aflaţi ce se întâmplă cu banii de pe card!

joi, 08 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Atenţie: schimbări importante pentru beneficiarii cardurilor de energie. Aflaţi ce se întâmplă cu banii de pe card!

Guvernul a stabilit noi condiţii privind utilizarea cardurilor de energie. Sumele rămase necheltuite pe anumite carduri pot fi retrase în numerar. Banii pot fi solicitaţi la oficiile poştale până la data de 31 martie 2024.

 

Posesorii cardurilor de energie care au optat pentru lemne de foc, și care mai au sume necheltuite, pot primi, mai nou, banii în mână! În acest an, Guvernul a schimbat modul de abordare a acestui tip de sprijin şi a decis ca beneficiarii cardurilor care nu au folosit integral sumele virate de stat pentru plata facturilor, să poată opta, în anumite condiţii, pentru retragerea sumelor rămase. Banii se pot retrage doar până la 31 martie 2024, de la oficiile poştale. Iată ce spune actul normativ şi care sunt condiţiile, pentru a putea încasa banii în numerar.

“Prin derogare de la prevederile art. 7 alin (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, care până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil, pot încasa în numerar, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc”, după cum se arată în art. II al OUG. Astfel, beneficiarii de sprijin trebuie să prezinte următoarele documente justificative: cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal; actul de identitate al beneficiarului de sprijin; documentele justificative emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care se face dovada că s-a achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documente justificative, şi dovadă achitării acestuia către furnizorul de lemn de foc; în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă, împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.

Amintim că anul trecut, Oficiul Judeţean de Poştă Iaşi a încasat cu ajutorul cardurilor de energie, aproape 350.000 de facturi, cu o valoare totală de peste 76.000.000 de lei. Tot la finele lui 2023, la Iaşi, numărul beneficiarilor cardurilor de energie a depăşit 100.000. 

Comentarii