Averile, la zi, ale şefilor judeţului: 13.500 pe lună numai din salariu

luni, 20 iunie 2022, 01:50
4 MIN
 Averile, la zi, ale şefilor judeţului: 13.500 pe lună numai din salariu

Membrii conducerii Consiliului Judeţean şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe anul trecut la sfârşitul săptămânii trecute. Cum s-au descurcat şefii judeţului cu banii şi cu restul agoniselilor pe ultimul an al pandemiei? Cei patru din conducerea CJ Iaşi au acumulat peste 135 de mii de lei fiecare numai din indemnizaţii. Ce alte averi au aceştia? Un alt aspect demn de remarcat : în documentele de integritate, şeful judeţului, deşi suspendat din toate funcţiile politice în urma dosarului "Tabla", apare mai nou ca vicepreşedinte al PNL.

După divorţul formal de la sfârşitul anului 2020, Costel Alexe a trecut mai puţine proprietăţi în ultima declaraţie de avere. Nu a fost complicat, pentru că soţii Alexe nu deţineau în partaj nicio proprietate. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean a rămas cu terenul intravilan de 500 mp luat în 2014 în concesiune la Aroneanu şi cu cele două apartamente de trei camere cumpărate în 2014 şi 2009 la Iaşi.

Fostei soţii i-au revenit terenurile de la Bârnova şi Rediu, precum şi apartamentul de patru camere luat în Iaşi în 2013 – care nu mai apar în declaraţia de avere depusă zilele acestea de Costel Alexe.

Şeful CJ şi-a păstrat maşina, un Opel vechi de 20 de ani. El nu mai este titular pe contul comun în care declaraţia de anul trecut raporta un sold de 200 de mii de lei. În schimb, i-a acordat fostei soţii cu titlu de împrumut, 185 de mii de lei. Declaraţia nu precizează dacă a cerut garanţii pentru această sumă consistentă.

Din declaraţia depusă anul trecut, Costel Alexe şi-a păstrat toate datoriile – inclusiv cele scadente anul trecut către frate şi cumnat, de la care a împrumutat câte 50 de mii de lei.

La capitolul venituri, şeful CJ a trecut pentru 2021 o sumă mai mică decât în anul precedent, când era ministru: 161,4 mii lei pe an (aproape 13.500 lei pe lună), comparativ cu 174,4 mii lei câştigaţi în 2020.

Reîntoarcerea lui Alexe în vârful PNL

În declaraţia de interese, Costel Alexe scrie că este vicepreşedinte al PNL Iaşi. Anul trecut, la secţiunea „Calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control, deţinute în cadrul partidelor politice”, nu era completat nimic.

Cum pagina de internet a PNL Iaşi dă de mai mult timp eroare atunci când selectezi „Organizaţia Judeţeană”, iar sediul din Podu-Roş s-a prăfuit la propriu de la ultimele alegeri locale, nemaifiind organizată nicio conferinţă de presă sau altă activitate publică de atunci, e greu de spus cine mai conduce acum filiala.

Amintim că, anul trecut, după începerea urmăririi penale în Dosarul „Tabla”, Costel Alexe şi-a anunţat retragerea din toate funcţiile politice, predându-i lui Iulian-Alexandru Muraru şefia organizaţiei.

Finul, pe plus. Celălalt vice, pe zero

Sorin Afloarei, unul din cei doi vicepreşedinţi ai CJ, dar şi fin al lui Alexe, a depus o declaraţie de avere puţin modificată faţă de cea pentru anul 2020. În conturile familiei vicepreşedintelui CJ sunt cu 10 mii de euro şi 5 mii de lei mai mult.

Ca vice al administraţiei judeţului, Sorin Afloarei a câştigat anul trecut 142,4 mii lei, cu 15 mii mai mulţi decât în 2020. Ca muzeograf la Palatul Culturii, post unde a fost detaşată imediat după alegerile locale, soţia a fost remunerată anul trecut cu 27,5 mii lei, în total cu 35 la sută mai mult decât câştigase în 2020.

Celălalt vicepreşedinte a scris în declaraţia de avere că şi-a luat înapoi banii împrumutaţi către PNL şi societăţii Iron Lady (52 de mii de lei în total). Totuşi, Marius Dangă are datorii la fel de mari ca acum doi ani, la un venit oarecum similar: 150 de mii din diverse surse în 2020, 143 de mii ca vicepreşedinte CJ, în 2021.

Administratorul judeţului s-a făcut ieşean

Ceva mai gospodar s-a arătat a fi Ştefan Andrei Cazacu, numit de Costel Alexe administrator public al judeţului. La începutul acestui an, a decis să se aşeze la casa lui şi şi-a adăugat la patrimoniul imobiliar alcătuit până acum din terenuri moştenite în Girov-Neamţ un apartament în suprafaţă de 77 mp. Locuinţa este achiziţionată prin credit ipotecar la care mai are de rambursat 318 mii lei în următorii 30 de ani.

Anterior, a renunţat la unul dintre cele două Forduri Mondeo, respectiv la cel vechi de 10 ani, pe care a reuşit să-l vândă cu 21 de mii de lei. Încă 28 de mii au venit din renunţarea la o cotă de moştenire a unui apartament din Piatra Neamţ.

Achiziţionarea apartamentului din Iaşi i-a înjumătăţit şi conturile bancare – 77,5 mii lei echivalent faţă de 164 de mii de lei declaraţi anul trecut. În schimb, dacă în 2020 a acumulat venituri de aproape 210 mii de lei din diferite surse guvernamentale din Bucureşti, anul trecut a câştigat 154 de mii de lei, dintre care 134 de mii de la Consiliul Judeţean Iaşi. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii