Avertismentul lui Tătaru: Da, România este în pericol sanitar

miercuri, 10 iunie 2020, 20:09
2 MIN
 Avertismentul lui Tătaru: Da, România este în pericol sanitar

Instituirea stării de alertă doar în anumite zone "nu stă în picioare" pentru că "există focare de coronavirus peste tot", iar relaxarea graduală a măsurilor, astfel încât din luna august să putem reveni la o viață normală se poate face doar într-un astfel de cadru, în care autoritățile au pârghii legale să intervină, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. De exemplu, obligația de a purta mască ar fi la limita legii, pentru că s-ar încălca drepturi, iar restaurantele nu ar mai putea fi ținute închise, dacă starea de alertă nu va fi prelungită. "Nu mai putem restricțona absolut nimic", a afirmat Tătaru.

Ministrul Sănătății a explicat, la Digi 24, de ce vrea Guvernul prelungirea stării de alertă în România după data de 15 iunie, el spunând că un proiect de lege în acest sens ajută autoritățile să limiteze răspândirea bolii, prin măsurile pe care le iau.

El a spus, despre întâlnirea avută de secretarul de stat Raed Arafat cu Marcel Ciolacu, în încercarea de a convinge PSD să voteze în Parlament pentru prelungirea stării de alertă, că nu s-a ajuns la nicio concluzie și că discuțiile continuă.

"Dincolo de disputa politică, este o stare de alertă. Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, care a invocat cele aproape 200 de cazuri de noi îmbolnăviri zilnic şi o medie de 150 de persoane internate la terapie intensivă, aspecte de care trebuie să se ţină cont.

"Tot ce înseamnă măsuri, norme, sunt aprobate doar în contextul unei stări de alerta, doar în acest cadru. Detașarea personalului medical, distribuirea de măști pentru categoriile defavorizate se pot face doar în cazul stării de alertă. Sunt condiții pentru a putea gradual reveni la o viață normală. Nu s-a terminat pandemia, nu am coborât panta, înca avem transmitere comunitară, sunt noi focare. Trebuie să relaxam gradual măsurile, iar asta se poate face doar într-un astfel de cadru, de stare de alertă", a declarat Tătaru, arătând că există state în care a revenit transmiterea comunitară.

El a spus, răspunzând unei întrebări în acest sens, că "România este în pericol sanitar".

Continuarea, pe hotnews.ro

Comentarii