De Business

Punem punctul pe știi

Banca Mondială are previziuni sumbre. „Creştere uriaşă” a preţurilor la alimente, de până la 37%

joi, 21 aprilie 2022, 19:15
1 MIN
 Banca Mondială are previziuni sumbre. „Creştere uriaşă” a preţurilor la alimente, de până la 37%

Banca Mondială are previziuni sumbre. Preşedintele instituţiei avertizează că lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. În plus, ar putea exista o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente, care i-ar afecta cel mai mult pe cei foarte săraci.

David Malpass (foto), preşedintele Băncii Mondiale a spus într-un interviu acordat postului britanic BBC, că aprecierile record ale preţurilor alimentelor împing sute de milioane de oameni în sărăcie şi reprezintă o provocare politică pentru guverne, care nu pot face nimic în privinţa asta.

„Este o catastrofă umană, adică nutriţia scade. Dar apoi devine şi o provocare politică pentru guvernele care nu pot face nimic în privinţa asta. Nu au provocat-o (catastrofa – n.r.) şi văd preţurile crescând”, a spus el. Banca Mondială spune că anul acesta s-ar putea înregistra o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente, iar efectele cele mai mari vor fi resimţite, în primul rând, de către cei săraci care „vor mânca mai puţin şi vor avea mai puţini bani pentru alte cheltuieli importante, cum ar fi şcoala. De aceea această criză este nedreaptă. Îi loveşte cel mai tare pe cei mai săraci. Aşa a fost valabil şi în cazul pandemiei de Covid”, a explicat Malpass.

Preşedintele Băncii Mondiale (BM) spună că aşteptatele creşteri ale preţurilor sunt ample şi profunde şi „afectează alimentele de toate felurile de la uleiuri şi până la cerealele”.

Cititi materialul integral pe defapt.ro

Comentarii