De Business

Punem punctul pe știi

Bancheri, geologi şi medici ieşeni şi-au „abandonat” meseriile ca să devină IT-işti

Majoritatea s-au orientat către o nouă meserie odată ce au rămas fără slujbă sau au dorit o schimbare în viaţa lor profesională.

marți, 31 iulie 2018, 01:50
4 MIN
 Bancheri, geologi şi medici ieşeni şi-au „abandonat” meseriile ca să devină IT-işti

Nu mai puţin de 300 de persoane din judeţul Iaşi au absolvit ori mai sunt încă cursanţi la Şcoală Informală de IT din regiunea Moldovei. După ani de carieră, o parte dintre ieşenii care urmează cursurile şcolii la hub-ul Fab Lab din Tudor Vladimirescu şi-au dat seama că pasiunea lor este în industria de IT, astfel că s-au reorientat profesional şi şi-au schimbat jobul. 

Alţii s-au îndreptat către această şcoală pentru a obţine un loc de muncă mai bine plătit la una dintre companiile din industria IT din Iaşi. „Mulţi consideră IT-ul o vacă de muls pentru că se plăteşte bine. Noi nu pe oamenii aceştia îi căutăm”, spune însă Mihai Talpoş, cofondator al Şcolii Informalede IT. Printre cursanţi se numără arheologi, economişti, medici, psihologi, agenţi de vânzări, dar şi adolescenţi.

O treime renunţă

În prezent, la sucursala din Iaşi sunt înscrişi 100 de cursanţi, iar alţi 150 au absolvit anul trecut. Alţi 50 au terminat acum trei ani prima serie de IT-işti şcoliţi la cursurile de la Fab Lab. „Iaşul devine tot mai mult un pol de dezvoltare IT. Pe lângă programatori din toată Moldova şi chiar şi din Bucureşti, am devenit atrăgători şi pentru cei din Cernăuţi, Odessa (Ucraina) sau Bălţaţi, Chişinău, Cahul (Republica Moldova). În 2018, Iaşul a primit şi titlul de oraşul emergent al anului, oferit oraşelor în ascensiune. O treime din cei care vin să se înscrie la cursuri descoperă că IT-ul nu e de ei. Nu toată lumea este pregătită pentru acest domeniu. Genul de oameni care vin însă sunt cei care nu au fost chemaţi la interviuri într-o firmă de IT. La noi ei învaţă să se prezinte la interviuri cu fruntea sus. O observaţie ar fi aceea că absolvenţii noştri au o altă atitudine atunci când ajung într-o companie. Pe ei nu-i interesează ca firma să le ofere abonament la fitness, nu-i interesează dacă au cafea gratis. Ei cer un laptop şi se apucă de treabă”, povesteşte Dan Zaharia, site-manager al Şcolii de IT din Iaşi şi fondatorul Fab Lab. Reprezentanţii Şcolii povestesc că IT-iştii cu experienţă au pretenţii, vin cu fotografia scaunului pe care şi-l doresc la birou şi îl arată în momentul interviului, cer să le bată lumina din anumite unghiuri, ecranele de un anumit fel, etc…, pe când absolvenţii de IT de la Şcoala Informală sunt mai modeşti şi nu cer prea multe avantaje la locul de muncă. Vârsta medie a cursanţilor ieşeni este 29-30 de ani iar majoritatea sunt la al doilea sau al treilea job. Categoria cea mai des întâlnită la bărbaţi este cea a agenţilor de vânzări iar la femei joburile de contabili, bancheri ori mame aflate în concediul de maternitate. „Acesta este cel mai ambiţios profil pe care îl avem. Vor să aducă un plus carierei lor. Avem şi adolescenţi de 16-17 ani. IT-ul nu mai e ce a fost acum 10 ani, o zonă închisă şi tehnică, pentru specialişti”, mai explică Dan Zaharia.

Studenţi la Teologie, viitori IT-işti

La Iaşi sunt 12 mentori care pregătesc cursanţii în diferse specializări, de la firme precum Continental, Endava, Go Daddy, etc. Aceste firme au contracte de parteneriat, iar atunci când caută să angajaze oameni, primesc la interviuri şi pe absolvenţii cei mai buni ai Şcolii Informale de IT din Iaşi, apoi îi angajează. Ideea acestei reconversii s-a născut la Cluj şi s-a extins mai apoi la Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Craiova. În total, vorbim de 3.000 de absolvenţi şi actuali cursanţi în întreaga ţară. „În industria de IT şi software, companiile angajatoare trebuie să conştientizeze că experienţele diverse sunt bune. Dau aici exemplu un cursant care era arheolog şi avea talentul de a examina şi a analiza totul. Acum e un tester fantastic. Un alt caz este al unei farmaciste care acum a ajuns să lucreze tot într-o companie farmaceutică, dar pe sectorul IT. La Bucureşti avem un formator care a terminat Teologia iar după ce s-a mediatizat povestea lui, au început să vină la cursuri şi studenţi la Teologie. Când am creat această şcoală am pornit de la mai mulţi factori. Primul constă în dezacordul între ce se face în facultate şi ce se cere pe piaţă, la angajare într-o companie. Apoi mai este evoluţia în industrie, după 15 ani de carieră, sunt oameni care sunt puşi pe liber şi se reapucă de tehnologie Java. Era nevoie de noi pe piaţă”, a mai explicat Mihai Talpoş. La Iaşi sunt şi câteva cazuri de români care lucrează în Italia şi Anglia şi care şi-au luat concediu fără plată pentru a veni în ţară şi a obţine această diplomă. Cursurile de la Şcoala Informală de IT costă 250 de euro pe lună, adică 1.200 de euro pe cele şase luni de studii practice. Statisticile arată că în România, facultăţile produc 10.000 de IT-işti anual, însă acest număr nu este suficient. Despre rezultatele celor trei ani de existenţă a acestei şcoli s-a vorbit ieri la Iaşi, în cadrul unei întâlniri la Fab Lab cu fondatorii şi presa ieşeană. 

 

 

 

 

 

Comentarii