BCR vrea să vândă cu 4.5 milioane de euro sediul cu 9 etaje din Podu Roș. Sunt așteptate și autoritățile locale

joi, 11 aprilie 2024, 03:00
3 MIN

Se vinde clădirea emblematică a Băncii Comerciale Române (BCR) din Podu Roș, potrivit unui anunț publicat pe site-ul instituției bancare, la secțiunea imobilelor scoase la vânzare sau executate de BCR.

Imobilul de 9 etaje din Iași, construit în anul 1994, este listat pentru vânzare la un preț de pornire de 4,5 milioane de euro, clădirea având o suprafață totală de aproape 5.000 mp. BCR va continua să folosească o parte din imobilul din Podu Roș pentru operațiunile sale, deoarece tranzacția de vânzare a proprietății implică și închirierea unei părți din spațiu de la noul proprietar, conform datelor prezentate în oferta de vânzare, consultată de „Ziarul de Iași”.

Demersul reflectă tendința băncilor de a-și restrânge activitatea, cel mai probabil pe fondul schimbărilor în comportamentul clienților, care au început să folosească din ce în ce mai mult serviciile bancare online și mobile, așa că băncile renunță la sediile mari. Recent, și sediul în care își desfășura activitatea Banca Română de Dezvoltare (BRD) de pe Anastasie Panu a fost vândut, cumpărătorul fiind proprietarul lanțurilor de magazine Beauty Mania.

Autoritățile locale, așteptate să cumpere clădirea BCR din Podu Roș

Deoarece clădirea BCR se află într-o zonă cu patrimoniu arheologic și este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice sub denumirea de „Centru Istoric și Curtea Domnească”, după cum scrie în documentul de vânzare, se așteaptă un semn de la autoritățile locale cum că ar fi interesate să cumpere imobilul înaintea altor potențiali cumpărători (dreptul de preempțiune). Clădirea în care banca își desfășoară în prezent activitatea nu este construită pe un teren propriu, ci pe un teren concesionat, cu o suprafață de circa 2.100 mp, după cum mai reiese din datele prezentate în oferta de vânzare. „Aceasta este o excelentă oportunitate de investiție având în vedere amplasamentul, într-unul dintre cele mai importante centre culturale ale țării, cu un remarcabil potențial de dezvoltare economică. De asemenea, viitorul proprietar va deține în portofoliu un chiriaș important din domeniul financiar. Tranzacția de vânzare a proprietății implică și închirierea ulterioară a unei suprafețe de 1.488 mp de către BCR. În plus, imobilul se achiziționează cu trei contracte de închiriere în vigoare, (…) suprafața utilă a celor trei contracte este de aproximativ 1.280 mp”, se menționează în anunț.

CITESTE SI: EXCLUSIV Tranzacţie surpriză, la Iaşi: 7 mil. euro. Tiberiu Stoian (Exonia) a cumpărat fostul sediu al VelPitar

Imobilul este localizat în zona centrală a orașului, la intersecția Str. Palat cu Str. Sf Lazăr. Construcția este dotată cu două lifturi cu o capacitate de 450 kg. „Clădirea care face obiectul vânzării are un regim de înălțime S+P+9E, fiind amplasată pe un teren aflat în concesiune. (…) În apropiere se află Sala Polivalentă, Parcul Podu Roș, Grădina Publică Palas, Palatul Culturii, Facultatea de Arhitectură, Hotel Internațional, Institutul Național de Cercetare, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, numeroase sedii de bănci, farmacii și spații comerciale la parter de bloc”, se mai detaliază în anunț.

BCR a vândut 10 proprietăți în perioada ianuarie – iunie 2023

Într-un raport depus la Bursa de Valori București, consultat de „Ziarul de Iași”, BCR arată că a decis în anul 2019 să urmeze o strategie de optimizare a rețelei de unități din țară și a clădirilor reprezentând sediul central, prin vânzarea anumitor proprietăți. „Implementarea acestei strategii a continuat. (…) În semestrul unu din 2023, Banca a vândut 10 proprietăți (clădiri și terenuri), a căror valoare netă a fost de 22.562 mii RON”, precizează BCR în Raportul semestrial al administratorilor pentru perioada încheiată la 30 iunie 2023.

Tot aici, banca arată că avea până la mijlocul anului trecut un portofoliu de 60 de proprietăți, localizate în 35 de județe, în capitală fiind cele mai multe, 5 pe atunci, iar restul în alte județe din România. BCR a fost înființată în anul 1990, când a preluat operațiunile comerciale ale Băncii Naționale a României.

Comentarii