BIROUL DE MEDIERE: „După ce a insistat atât de mult să mă convingă să ţin sarcina, acum, se dă lovit”

miercuri, 14 iunie 2017, 01:50
4 MIN
 BIROUL DE MEDIERE: „După ce a insistat atât de mult să mă convingă să ţin sarcina, acum, se dă lovit”

facilitare şi coaching

– Aş vrea să-l aduc din nou acasă, ţin foarte mult la băiatul ăsta, doamna Roxana! Am vrut să nu-l mai văd, să nu mai aud de el şi, deşi ştiu că el m-a făcut să sufăr, tot îl iubesc!

 – Ancuţa, relaţia voastră ar putea fi asemănată cu o veche vorbă populară: ”lasă-mă, nu mă lăsa!”, am spus eu şi am pufnit amândouă în râs! Atunci când râzi, risipeşti gândurile rele care te copleşesc. Cel puţin, faci haz de necaz şi poţi vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă.

(Numele şi datele personale care apar în text nu sunt reale, pentru a putea păstra confidenţialitatea!)

Situaţia Ancăi era destul de complicată, pentru că băiatul cu care fusese prietenă  doi ani şi cu care are un băieţel absolut minunat , trăieşte într-o ţară străină şi nu are de gând să vină înapoi în Romania. Are nişte probleme serioase, privind consumul de droguri şi nici familia lui nu l-a putut convinge să se întoarcă, pentru că dependenţa îl face să aibă o unică preocupare: aceea de a face rost de bani, pentru a-şi plăti doza zilnică. Practic, acum, el s-a rupt de familie, pare că nu-l mai interesează nimeni şi nu mai are răbdare pentru nimic. Anca a fost înscrisă într-un program pentru mamă şi copil şi, cum acesta se termină,  singura rudă – sora ei – ar trebui să o primească acasă. Dar relaţia dintre ele este deteriorată şi nici nu poate fi vorba de reintegrare a Ancăi, cu copilaşul ei.

– Doamna Roxana, nu mă pot obişnui cu gândul că tatăl băiatului, după ce a insistat atât de mult – folosindu-se chiar de forţa fizică – să mă convingă să ţin sarcina (lucru pentru care îi mulţumesc, că m-a făcut conştientă), acum, se dă lovit, spune că o să-mi trimită bani pentru chirie şi apoi nu-mi răspunde la telefon cu săptămânile!

– Ancuţa, se pare că prietenul tău chiar trece printr-o dependenţă severă, care este mai presus de raţiune, de bun simţ, de iubire, de mamă, tată sau copil. Acum el ar avea nevoie de ajutor specializat…, iar tu ţipi, îi faci reproşuri, îi aduci aminte doar de greşelile lui. Chiar dacă planul tău iniţial îl cuprindea şi pe el, acesta este inaplicabil, deocamdată! Tu trebuie să ai încredere în tine şi să-ţi valorifici calităţile. Ştii să găteşti bine, eşti energică, deşteaptă şi ştii să îngrijeşti un copilaş – dovadă stă chiar bebeluşul tău. Acestea ar fi doar câteva dintre calităţile tale pe care le cunosc eu! Tu eşti mult mai puternică decât crezi şi prin munca ta vei deveni independentă financiar.

– Şi cum să fac? Îmi trebuie deodată trei lucruri de mare importanţă: o cameră cu chirie, un loc la o creşă pentru Bebiţă şi un loc de muncă.

– Ştiu, dar ideea mea este că tu ţi-ai putea găsi un loc de muncă la o creşă, pentru a putea face un serviciu adecvat calităţilor tale de gospodină şi să-l ai sub observaţie pe Bebiţă. Ai putea să cauţi direct varianta asta?! Uite, cei care au derulat programul din care ai făcut parte şi tu până acum, vor să te ajute şi ei, încearcă variantele care se dovedesc viabile pentru tine. Rămâi încrezătoare în şansa ta şi nu mai privi în urmă. Nici nu poţi acum să-l ajuţi, în cazul în care ai vrea.  

– Dar dacă mă îndepărtez, atunci n-o să mă mai întorc la el. O să fie mort pentru mine şi copil! 

– Anca, nu asta este prioritatea ta acum. Dar, în principiu, eu îţi atrag atenţia că tu nu ai dreptul să-l laşi pe Bebiţă fără tată, mai ales dacă măcar unul din ei doi va dori  să-l  întâlnească pe celălalt. Acum, însă, concentrează-te pentru a lua cele mai bune decizii. Acestea îţi vor da încredere.   

Mediator Roxana Cozma,
www.mediatoriautorizatiiasi.ro 
Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi 

Comentarii