O sursă importantă din cadrul anchetei face lumină în cazul incendiului de la Spitalul de Copii

Cablurile topite au curs, focul a ţâşnit din tavan. Primele explicatii după incendiul de la Spitalul de copii

vineri, 25 iunie 2021, 01:50
4 MIN
 Cablurile topite au curs, focul a ţâşnit din tavan. Primele explicatii după incendiul de la Spitalul de copii

Ancheta de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, demarată după incendiul care a avut loc marţi seară, este încă în desfăşurare. Surse din spital au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că principala responsabilă de producerea deflagraţiei este instalaţia electrică veche a spitalului, care nu a mai putut susţine toţi consumatorii. Deşi unitatea medicală a fost dată în folosinţă în anii ’70, proiectarea a fost făcută cu ani buni înaintea momentului, şi la nivelul perioadei respective. 

Iar reabilitări la nivelul instalaţiei electrice, una încă cu fire de aluminiu, nemaifolosite de zeci de ani, nu au fost realizate. Aparatura medicală tot mai nouă, mai multă şi mai necesară desfăşurării actului medical a şubrezit şi suprasolicitat instalaţia electrică de la an la an. Iar astfel de incidente pot avea loc în orice spital mai vechi de 30-40 de ani şi care nu a fost reabilitat, explică sursele noastre.

Cum s-a întâmplat incendiul de la spital, pas cu pas?

„Majoritatea spitalelor, nu doar Spitalul de Copii, ci unităţi din toată ţara, au fost proiectate la nivelul anilor ’50, iar consumatorii la vremea aceea erau puţini, nu reprezentau un consum semnificativ pe reţeaua electrică. Dacă ea a fost proiectată să ducă un număr limitat de consumatori, este anormal ca în aceste condiţii, fără reabilitări majore, să investeşti în aparatură, în RMN, CT, să fie calculatoare în toate birourile şi alte echipamente.

Cititi si: Adevărul crunt de la Spitalul de copii „Sfânta Maria”. Se poate repeta un dezastru?

Spre exemplu, reţeaua este făcută cu cablu cu conductori de aluminiu, care nu se mai fabrică de peste 20 de ani, iar din această cauză s-au folosit de cupru. Oricum, dacă vrei să ai forţă pe instalaţie, te foloseşti de cupru. Însă îmbinarea între aluminiu şi cupru duce inevitabil la aşa ceva. Poate nu pe moment, dar în timp, cu siguranţă. Iar acum este clar că instalaţiile sunt mult mai şubrede”, a explicat o sursă din interiorul anchetei.

Aparatură de ultimă generaţie, sistem electric din anii ’50

Incendiul care a afectat camera de gardă de la etajul al II-lea, unde se afla sectorul ATI-COVID, a pornit de la nivelul tavanului, din colţul din partea stângă a camerei alăturate care a fost cea mai afectată de foc. Norocul a fost că, la acel moment, nu se afla niciun copil internat pe sectorul respectiv, ci doar în apropiere. Însă copiii, împreună cu aparţinătorii internaţi, au fost evacuaţi de la primul semn de fum.

Cititi si: Spitalul de Copii, patru amenzi si 14 sanctiuni ori în 2021 pentru lipsa autorizației de incendiu și a altor nereguli

„Acum se verifică dacă incendiul nu ar fi pornit de jos, de la o priză, însă urmele se văd foarte clar: incendiul a pornit din tavan. Subfinanţarea constantă a sistemului de sănătate este cauza tuturor nenorocirilor care se întâmplă în această perioadă în spitale. Sunt sărite mai multe etape – se aduce aparatură de ultimă generaţie, însă nu ne gândim dacă duce sau nu instalaţia”, a mai precizat sursa noastră. Aceasta a vorbit, în cadrul anchetei, cu trei dintre persoanele care au intrat în camerele afectate de incendiu când încă focul nu era extins. Toate i-au descris că focul ardea mocnit, iar un fum negru ieşea din perete, care „nu putea fi decât de la izolaţia conductorilor electrici”, care s-au topit şi au căzut pe lucrurile din cameră, care au luat foc instant.

Zona este sigilată

În prezent, cauza oficială care a stat la baza producerii incendiului nu a fost încă stabilită, zona în care a avut loc incendiul este sigilată, iar la începutul săptămânii viitoare este aşteptat să ajungă la Iaşi un expert în astfel de incidente produse în unităţi medicale.

„Nu sunt pagube materiale majore ale spitalului, tableta prin care se făceau raportările COVID, un laptop, alte bunuri personale, au ars şi documente din arhivă, dar multe pot fi recuperate, existând copii după acestea. Partea bună este că nu există nicio victimă, nici măcar o intoxicaţie cu fum”. Reamintim că marţi seară, în jurul orei 19, a avut loc un incendiu la etajul II al Spitalului de Copii din Iaşi, fiind evacuate în şapte minute 31 de persoane – 13 copii, părinţi şi personal medical. Din cauza fumului şi a apei, a fost nevoie de igienizare şi dezinfecţie şi la etajul al III-lea, unde se află blocul operator. Activitatea operatorie a fost reluată chiar de a doua zi, personalul medical fiind agrenat în curăţarea şi dezinfecţia tuturor spaţiilor afectate.

Cititi si: Clipe de groază la Spitalul de Copii. Incendiul de la ATI Covid: care e sursa focului?

 

 

Comentarii