De Sănătate

Punem punctul pe știi

Când ies dintr-o relaţie, bărbaţii sunt mai expuşi riscului de boli mintale

vineri, 11 martie 2022, 11:44
3 MIN
 Când ies dintr-o relaţie, bărbaţii sunt mai expuşi riscului de boli mintale

Un nou studiu UBC (Universitatea British Columbia) confirmă că atunci când bărbaţii ies dintr-o relaţie, aceştia sunt expuşi unui risc crescut de boli mintale, inclusiv anxietate, depresie şi sinucidere. 

„Majoritatea bărbaţilor au experimentat apariţia sau agravarea simptomelor bolii mintale în timpul unei relaţii în dificultate sau în urma rupturii unei relaţii“, spune autorul principal al studiului, Dr. John Oliffe, profesor de cercetare în Canada şi profesor de nursing UBC, a cărui activitate se concentrează pe sănătatea mentală a bărbaţilor. El a observat că separarea conjugală dublează riscul de sinucidere a bărbaţilor şi sugerează că relaţiile în dificultate, precum şi separarea şi divorţul contribuie la provocările de sănătate mintală ale bărbaţilor.

Mai predispuşi să consume alcool sau alte substanţe

Dr. Oliffe şi echipa de la UBC’s Men’s Health Research Program au intervievat 47 de bărbaţi despre experienţele lor privind ruperea unei relaţii de partenera de viaţă. Când s-au confruntat cu conflicte în relaţiile lor, bărbaţii au avut tendinţa de a minimiza problemele, făcând ca relaţia să se rupă şi mai mult. „Masculinitatea stereotipată joacă un rol în modul în care bărbaţii reacţionează la ruperea unei relaţii“, spune dr. Oliffe, care conduce, de asemenea, grupul de cercetare de excelenţă Reducing Male Suicide al UBC.

„De exemplu, incertitudinea bărbaţilor cu privire la modul de rezolvare a problemelor în contextul relaţiei a dus la izolarea multor bărbaţi, în loc să solicite ajutor. Majoritatea bărbaţilor din studiu s-au luptat cu tranziţiile în parteneriat – cum ar fi decesul, educaţia parentală sau infidelitatea – şi scopul lor principal a fost să evite conflictul“.

De asemenea, studiul a constatat că bărbaţii care au fost în suferinţă în urma despărţirii lor au folosit substanţe, inclusiv alcool, pentru a face faţă unor sentimente precum furie, regret, tristeţe, ruşine şi vinovăţie. Aceasta se adaugă imensei incertitudini cu privire la cum ar putea arăta viaţa cu un acces mai mic la copii, provocări financiare şi pierderea conexiunilor sociale. Complicarea acestor constatări este izolarea şi perturbarea cauzate de restricţiile pandemiei, care pot duce la creşterea consumului de alcool şi substanţe la domiciliu şi pot exacerba conflictele, ceea ce duce la înrăutăţirea sănătăţii mintale, a adăugat Oliffe.

Resurse mai multe pentru a-şi reveni

Pe partea pozitivă, studiul a arătat că, în urma rupturii unei relaţii, bărbaţii au angajat o varietate de resurse pentru a-şi răspunde nevoilor de sănătate mintală.

„Eforturile de căutare a ajutorului în rândul acestor bărbaţi au fost ample şi au inclus eforturi individuale sau solitare, cum ar fi exerciţiile fizice, lectura şi îngrijirea de sine, în timp ce alţi bărbaţi au folosit reţelele existente sau şi-au extins eforturile pentru a se conecta cu grupuri de sprijin sau au participat la terapie“, notează Gabriela Montaner, conducătorul proiectului şi coautor al articolului. Gândindu-se la implicaţiile pentru servicii, ea a explicat că, în timp ce bărbaţii tind să aştepte până când apare criza înainte de a căuta ajutor, au investit timp şi efort considerabil pentru a trece mai departe, precum şi pentru a înţelege rolul lor în despărţire.

Dr. Oliffe a adăugat: „De mult timp am tratat separarea şi divorţul ca date demografice pentru examinarea potenţialului factor de risc în bolile mintale şi sinuciderea bărbaţilor. Rezultatele studiului actual oferă contexte şi direcţii importante pentru a ajuta bărbaţii să construiască relaţii mai bune, iar acesta este punctul central al muncii noastre curente cu Movember (fundaţie care se implică în sprijinirea bărbaţilor cu probleme de sănătate severe, onclusiv suicidn.r.).“

Comentarii