Care este nivelul optim de colesterol pe grupuri de vârstă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Care este nivelul optim de colesterol pe grupuri de vârstă

GALERIE
colesterol
  • colesterol
- +

Nivelul de colesterol variaza in functie de varsta, greutate si sex. De-a lungul timpului, corpul unei persoane tinde sa produca mai mult colesterol, ceea ce inseamna ca adultii trebuie sa isi verifice nivelul de colesterol in mod regulat, o data la 4 ani, noteaza medicalnewstoday.com.

Colesterolul se imparte in trei categorii:

- colesterol LDL sau “colesterol rau”

- colesterol HDL sau “colesterol bun”

- colesterolul total

Pentru majoritatea oamenilor problema principala o reprezinta echilibrarea nivelului celor trei tipuri de colesterol din organism. In timp ce nivelul de colesterol total si colesterol LDL trebuie sa aiba valori scazute, nivelul ridicat de colesterol HDL poate oferi o protectie organismului uman ce se afla in curs de dezvoltare a unor boli de inima, luptand inclusiv impotriva infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.

Cum variaza nivelul de colesterol in functie de varsta?

Nivelul celor trei tipuri de colesterol au tendinta sa creasca odata cu inaintarea in varsta si, de aceea, medicii ne recomanda sa luam din timp masuri de precautie pentru a preveni cresterea colesterolului la o varsta inaintata, in caz contrar nivelul ridicat de colesterol va fi mult mai greu de tratat.

La copii nivelul de colesterol este in general scazut, in cazul acestora fiind recomandata verificarea nivelului de colesterol de cel mult doua ori inainte de a implini 18 ani. Cu toate acestea, in cazul in care copiii au un factor de risc pentru un nivel crescut de colesterol, acestia trebuie sa fie monitorizati frecvent.

De obicei, barbatii tind sa aiba un nivel mai ridicat de colesterol pe tot parcursul vietii, spre deosebire de femei, desi nici acestea nu sunt ferite de un nivel crescut de colesterol, aceste cresteri fiind inregistrate cel mai adesea la menopauza.

Nivelul de colesterol pe grupuri de varsta

Adultii

In mod normal, nivelul de colesterol in limite normale nu variaza foarte mult in randul adultilor. Nivelul colesterolului total mai mic de 200 miligrame pe decilitru fiind limita acceptata pentru un nivel bun, in timp ce valorile de peste 240 de mg/dL sunt considerate ridicate.

Nivelul de colesterol LDL trebuie sa fie mai mic de 100mg/dL, desi un nivel de colesterol LDL de pana la 129mg/dL este acceptabil in randul persoanelor fara probleme de sanatate.

Nivelul de colesterol HDL trebuie pastrat ridicat. Acesta reprezinta un factor de risc atunci cand scade de 40mg/dL, nivelul optim fiind cel de minim 60mg/dL.

Copiii

Un interval acceptabil de colesterol total pentru copii este mai mic de 170 mg/dL, iar limita de sus variaza de la 170 la 190 mg/dL, orice valoare de peste 200 de miligrame pe decilitru fiind considerata factor de risc ridicat.

Nivelul de colesterol LDL al unui copil trebuie sa fie mai mic decat cel al adultilor, intervalul optim de colesterol fiind cel de pana in 110 mg/dL. Orice valori trecute de intervalul 110-129 mg/dL sunt considerate ridicate.

Cea mai buna recomandare pentru mentinerea colesterolului sub control, atat pentru copii si adolescenti, cat si pentru adulti, este adoptarea unui stil de viata activ si sanatos. Acesta include respectarea unui program alimentar sanatos si adoptarea unui program de exercitii fizice regulate, iar in cazul adultilor cu probleme de sanatate se poate apela si la tratamentul medicamentos ce ajuta la reducerea nivelului de colesterol din organism.

HotNews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.