Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Care este nivelul optim de colesterol pe grupuri de vârstă

GALERIE
colesterol
  • colesterol
- +

Nivelul de colesterol variaza in functie de varsta, greutate si sex. De-a lungul timpului, corpul unei persoane tinde sa produca mai mult colesterol, ceea ce inseamna ca adultii trebuie sa isi verifice nivelul de colesterol in mod regulat, o data la 4 ani, noteaza medicalnewstoday.com.

Colesterolul se imparte in trei categorii:

- colesterol LDL sau “colesterol rau”

- colesterol HDL sau “colesterol bun”

- colesterolul total

Pentru majoritatea oamenilor problema principala o reprezinta echilibrarea nivelului celor trei tipuri de colesterol din organism. In timp ce nivelul de colesterol total si colesterol LDL trebuie sa aiba valori scazute, nivelul ridicat de colesterol HDL poate oferi o protectie organismului uman ce se afla in curs de dezvoltare a unor boli de inima, luptand inclusiv impotriva infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.

Cum variaza nivelul de colesterol in functie de varsta?

Nivelul celor trei tipuri de colesterol au tendinta sa creasca odata cu inaintarea in varsta si, de aceea, medicii ne recomanda sa luam din timp masuri de precautie pentru a preveni cresterea colesterolului la o varsta inaintata, in caz contrar nivelul ridicat de colesterol va fi mult mai greu de tratat.

La copii nivelul de colesterol este in general scazut, in cazul acestora fiind recomandata verificarea nivelului de colesterol de cel mult doua ori inainte de a implini 18 ani. Cu toate acestea, in cazul in care copiii au un factor de risc pentru un nivel crescut de colesterol, acestia trebuie sa fie monitorizati frecvent.

De obicei, barbatii tind sa aiba un nivel mai ridicat de colesterol pe tot parcursul vietii, spre deosebire de femei, desi nici acestea nu sunt ferite de un nivel crescut de colesterol, aceste cresteri fiind inregistrate cel mai adesea la menopauza.

Nivelul de colesterol pe grupuri de varsta

Adultii

In mod normal, nivelul de colesterol in limite normale nu variaza foarte mult in randul adultilor. Nivelul colesterolului total mai mic de 200 miligrame pe decilitru fiind limita acceptata pentru un nivel bun, in timp ce valorile de peste 240 de mg/dL sunt considerate ridicate.

Nivelul de colesterol LDL trebuie sa fie mai mic de 100mg/dL, desi un nivel de colesterol LDL de pana la 129mg/dL este acceptabil in randul persoanelor fara probleme de sanatate.

Nivelul de colesterol HDL trebuie pastrat ridicat. Acesta reprezinta un factor de risc atunci cand scade de 40mg/dL, nivelul optim fiind cel de minim 60mg/dL.

Copiii

Un interval acceptabil de colesterol total pentru copii este mai mic de 170 mg/dL, iar limita de sus variaza de la 170 la 190 mg/dL, orice valoare de peste 200 de miligrame pe decilitru fiind considerata factor de risc ridicat.

Nivelul de colesterol LDL al unui copil trebuie sa fie mai mic decat cel al adultilor, intervalul optim de colesterol fiind cel de pana in 110 mg/dL. Orice valori trecute de intervalul 110-129 mg/dL sunt considerate ridicate.

Cea mai buna recomandare pentru mentinerea colesterolului sub control, atat pentru copii si adolescenti, cat si pentru adulti, este adoptarea unui stil de viata activ si sanatos. Acesta include respectarea unui program alimentar sanatos si adoptarea unui program de exercitii fizice regulate, iar in cazul adultilor cu probleme de sanatate se poate apela si la tratamentul medicamentos ce ajuta la reducerea nivelului de colesterol din organism.

HotNews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri