Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cât costă să stai într-un cămin studenţesc din Iaşi? De la 140 la 640 de lei pe lună. Ce primeşti de aceşti bani?

GALERIE
cazare, camine studentesti
  • cazare, camine studentesti
- +

Deşi admiterea de toamnă se apropie cu paşi mari la universităţile din Iaşi, majoritatea fiind pregătite de la începutul lunii septembrie, după ce se anunţă rezultatele la bacalaureat, să înceapă înscrierile, cea mai arzătoare întrebare a tinerilor este cea legată de cazare. Mai ales dat fiind faptul că admiterea de anul acesta a mers mai bine decât oricând, iar toate universităţile şi-au ocupat deja locurile de la licenţă în vară într-un procent de aproape 90%. Conform surselor din instituţiile de învăţământ superior consultate de „Ziarul de Iaşi”, tarifele de cazare de anul trecut este posibil să fie crescute cu un procent cuprins între 5 şi 10%, în funcţie de universitate, dar acest lucru va fi supus dezbaterii interne, acolo unde nu au fost încă definitivate.

 

Astfel, un student care doreşte să stea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) va plăti 140 de lei pe lună pentru a locui în majoritatea căminelor instituţiei de învăţământ superior. Tariful este însă pentru 7 dintre cămine, acolo unde se stă câte 3-4 în camere, cu baia la capătul holului. În căminul C11, unde condiţiile sunt similare, dar stau şi familişti, tariful este de 170 de lei. În căminele C1, C2, C3 şi C5, camerele cu câte două paturi şi baie în cameră au un tarif de 275 de lei, cu 3 locuri în cameră costă 250 de lei lunar, iar în C2, unde sunt câte 4 în cameră, tariful e de 225 de lei. În cele mai „de lux” cămine ale universităţii sunt tarife unice de 440 de lei: în Gaudeamus şi în căminul Buna Vestire, care e în curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan. Doar cei care stau la Akademos vor plăti 500 de lei lunar, mai puţin cei de la mansardă, care au tot tariful de 440 de lei. Taxele sunt mai mari, în unele cazuri duble, dacă e vorba de studenţi la taxă, ERASMUS sau pe cont propriu valutar. Cel mai mare tarif pentru această categorie este la Akademos – 640 de lei lunar.

La TUIASI, de la 160 la 255 de lei pe lună

Şi tarifele de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) variază în funcţie de condiţiile din camerele de cămin. În cel mai mare campus din Iaşi, „Tudor Vladimirescu”, preţurile anul trecut au pornit de la 160 de lei la căminele T9 – T10 – T11, unde studenţii au stat câte trei în cameră, la 255 de lei, în căminele T20-T21, unde tinerii au stat în condiţii mai bune, câte 2 în cameră. Tarifele la TUIASI sunt negociate cu reprezentanţii studenţilor, iar banii care rămân în plus sunt investiţi în modernizarea campusului. La TUIASI există camere în căminele T1, T2, T3, T4 şi T5 unde tinerii studenţi pot sta singuri, costul lunar fiind de 235 de lei. În rest, preţurile variază, sunt cămine cu tarife de 200 de lei, altele cu 180, chiar şi cu 245 de lei.

Trei tarife la „Ştiinţele Vieţii”

În ceea ce priveşte campusul gestionat de Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) există trei tarife generale, impuse pe cămin. Tinerii cazaţi în căminele A2 şi A4 plătesc 245 de lei pe lună, cei cazaţi în A1 şi A3 plătesc 260 de lei, cel mai ridicat tarif fiind la căminul A5, inaugurat recent, unde tariful este de 450 de lei. Taxele de la USV sunt valabile şi pentru anul universitar 2022 – 2023, fiind validate în şedinţa Senatului de pe 27 iulie 2022.

UMFL cămine dispersate, tarife dispersate

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) este instituţia din Iaşi cu căminele dispersate în mai multe zone ale oraşului. Şi tarifele par la fel: cele două cămine 1 Mai A şi 1 Mai B, din apropierea sediului Poliţiei din Copou, pe strada Sărărie, au tarife de 150, respectiv 370 de lei. Cele două cămine din Campusul Codrescu, unde şi UAIC are mai multe cămine, E1, respectiv E5, au ambele tariful de 280 de lei lunar. Cele două cămine de pe strada Petre Andrei au tariful de 200 de lei, iar doctoranzii şi studenţii cazaţi în căminul T22 din campusul TUIASI plătesc 480 de lei pe lună.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri