Cât de prost poți să fii atunci când aranjezi un post la stat pentru una din Teleorman. Ancheta DNA la SN Nuclearelectrica SA

luni, 13 ianuarie 2020, 23:36
3 MIN
 Cât de prost poți să fii atunci când aranjezi un post la stat pentru una din Teleorman. Ancheta DNA la SN Nuclearelectrica SA

Cum ar fi daca aplici pentru un post de economist intr-o mare companie de stat, iar inainte de examenul pentru angajare primesti pe e-mail subiectele rezolvate chiar de seful comisiei de concurs? Contracandidatii pe acest post nu au nicio sansa, iar angajarea ar fi ca si asigurata. Un examen de fatada!

Fix acest lucru s-a intamplat in vara anului 2018, cu ocazia ocuparii unui post de economist in cadrul Departamentului Implementare Proiect U3-U4 CNE Cernavoda – Directia Dezvoltare Investitii al Societatii Nationale Nuclearelectrica SA, scrie ziare.com.

Fericita castigatoare a postului, Cristina G., din Teleorman, absolvise in 2018 Facultatea de Administratie si Afaceri, din cadrul Universitatii Bucuresti, fiind licentiata in stiinte economice. Ce a contat pentru a fi favorizata la examenul de angajare nu au fost insa studiile sau competentele, ci faptul ca nasul sau era consilier pe probleme energetice in Guvernul Romaniei, potrivit unei anchete DNA.

Detaliile apar in procesul in care Constantin-Alexandru Havris, director al Directiei Dezvoltare Investitii in cadrul SN Nuclearelectrica SA si membru al comisiei de examinare pentru angajare, a fost condamnat la 1 an si 2 luni de inchisoare cu suspendare pentru infractiunile de fals in inscrisuri private si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Decizia a fost data de Tribunalul Bucuresti pe 17 octombrie 2019, dar Havris a contestat-o la Curtea de Apel Bucuresti. Urmatorul termen din acest proces este pe 7 februarie 2020, potrivit portalului instantelor.

Detalii inedite apar in paginile acestui proces de la Curtea de Apel Bucuresti.

Acuzatiile DNA

Potrivit acuzatiilor DNA, in cursul lunii august 2018, Havris Constantin-Alexandru a transmis, prin e-mail, Cristinei G. subiectele ce urmau a fi date cu ocazia sustinerii probei scrise (cinci intrebari si raspunsurile aferente) pentru ocuparea unui post de economist in cadrul Departamentului Implementare Proiect U3-U4 CNE Cernavoda – Directia Dezvoltare Investitii al Societatii Nationale Nuclearelectrica SA.

Urmare a acestui demers, pe 14 august 2018, cu ocazia examinarii scrise, tanara a obtinut o nota care i-a permis promovarea concursului si implicit angajarea in functia de economist.

Ulterior, Havris a completat in fals procesul verbal de examinare a candidatilor, atat pentru proba scrisa cat si pentru cea a interviului, in conditiile in care la aceasta din urma nu a fost prezent, fiind plecat in concediu.

S-au dat de gol pe e-mail

Potrivit dosarului, ancheta a inceput in momentul in care un ofiter de politie care lucra in cadrul Directiei Informare si Relatii Publice, Serviciul Presa, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a inceput sa primeasca e-mailuri de la Havris.

Directorul de la Nuclearelectrica ii trimitea Cristinei G. diverse documente, ca destinatar principal, iar la destinatar secundar il punea din greseala si pe politist. Numele ofiterului era identic cu cel al sefului Departamentului Implementare Proiect U3-U4 CNE Cernavoda, departament in care figureaza si postul pentru care a fost organizat concursul.

Angajatul Nuclearelectrica al carui nume era similar cu al politistului era presedintele Comisiei de examinare pentru concursul organizat in vederea ocuparii postului de economist, acesta fiind chiar cel care a elaborat subiectele pentru proba scrisa.

"Buna Cristina. Atasat gasesti subiectele la proba scrisa (inclusiv rezolvarea). Am rugamintea de a le invata temeinic. Potrivit anuntului postat pe website-ul societatii, interviul va avea loc pe data de 9 august, la ora 10:45 (urmeaza sa primesti de la departamentul resurse umane o notificare-email) la sediul societatii.

Proba scrisa va avea loc pe data de 14 august la o ora ce o vom comunica in timp util. Toate cele bune. Alexandru," era unul din e-mailuri, trimis pe 6 august 2019.

Continuare, pe ziare.com

Comentarii