De Business

Punem punctul pe știi

Câţi muncitori străini lucrează în Iaşi şi de unde provin: nepalezi, congolezi, indieni, tunisieni, peruani, chinezi, iranieni, brazilieni tadjici, kârgâzi etc

sâmbătă, 26 august 2023, 01:50
3 MIN
 Câţi muncitori străini lucrează în Iaşi şi de unde provin: nepalezi, congolezi, indieni, tunisieni, peruani, chinezi, iranieni, brazilieni tadjici, kârgâzi etc

Muncitorii străini au devenit colacul de salvare pentru firmele din județul Iași, care au angajat în ultimii ani nepalezi, congolezi, indieni, tunisieni, peruani, chinezi, iranieni, brazilieni, ba chiar apatrizi, ecuadorieni, tadjici, kârgâzi, japonezi și norvegieni ca să-și acopere lipsa de personal, după cum reiese din datele obținute de la Inspecția Muncii de „Ziarul de Iași”. 

Pentru că angajatorii locali găsesc din ce în ce mai greu români dispuși să muncească pentru ei, alții străbat mii de kilometri ca să câștige aici un ban cinstit, iar numărul celor care caută o viață mai bună la Iași crește de la an la an.

„Ce diferenţă este între un român, un sri-lankez, un elveţian, un neamţ şi un vietnamez? Nu avem toţi drepturi egale?”, ne întreba Bogdan Piţigoi, fondatorul şi preşedintele Grupului Tester, în urmă cu trei ani, când multe firme locale cochetau deja cu ideea de a-și aduce muncitori de peste hotare.

În momentul de față, 4.252 de cetățeni străini din 89 de țări au contracte de muncă active la nivelul județului nostru, fără a include și alte categorii de lucrători, cum ar fi funcționarii publici, militarii ori personalul din justiție, aflați în evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală, nu a Inspecției Muncii.

Avem în Iași la muncă aproape 3% din totalul cetățenilor străini care au contracte de muncă active la nivel național (134.507 de contracte), iar orașul nostru pare să fie tot mai atrăgător pentru muncitorii străini, în condițiile în care sunt pe piața muncii locale cu aproape 1.000 de străini mai mulți anul acesta față de anul trecut, când 3.244 de cetățeni din alte țări au venit ca să lucreze „cot la cot” cu ieșenii în construcții, transport, industria ospitalității, agricultură sau comerț. Practic este imposibil să ajungi pe un șantier în Iași și să nu dai peste un muncitor străin sau să nu te intersectezi în oraș cu livratorii de mâncare din Asia, care au devenit o prezență familiară în peisajul urban.

Dacă ar fi să facem un clasament al primelor 10 țări din care provin acești angajați străini din județul Iași, cei mai mulți sunt din Republica Moldova, mai exact 1.286 de oameni, dar „importăm” masiv forță de muncă și din Nepal, fiind 770 de muncitori în județul nostru care provin din această țară, în timp ce 478 sunt apatrizi.

Golul de personal autohton se mai acoperă și cu cetățeni din Sri Lanka, fiind 246 de persoane din această țară care figurează cu contracte de muncă active la noi în județ, iar declanșarea războiului din Ucraina i-a împins, cel mai probabil, pe alți 166 de cetățeni ucraineni să se angajeze în Iași ca să-și asigure un venit (locul 5). Celelalte poziții sunt ocupate de muncitori străini veniți din Italia (164), Turcia (137), Bangladesh (135), India (124) și Bulgaria (106), potrivit datelor transmise de Inspecția Muncii pentru „Ziarul de Iași”.

În criză de personal, firmele ieșene s-au orientat chiar și către muncitori din Guineea (9), Turkmenistan (5), Iordania (5), Coasta de Fildeș (4), Tadjikistan (3), Fâșia Gaza și Teritoriile de Vest (3), Rwanda (2), Congo (2), Kazakhstan (2), Kirghiztan (1) și Trinidad Tobago (1).

CITEȘTE ȘI Zeci de sri-lankezi se luptă cu frigul la Iaşi. Detalii în premieră

Pe șantierele din județul Iași se vorbesc cele mai multe limbi străine, asta pentru că majoritatea cetățenilor străini, 1.447 dintre ei, au fost aduși de peste hotare de firmele locale cu activitate în construcții, 660 de străini au un job la firmele din Iași cu activitate în transport și depozitare, în timp ce 413 dintre muncitorii de peste mări și țări lucrează aici în hoteluri și restaurante. S-au găsit și 360 de oameni care să muncească în industria prelucrătoare, iar alți 306 de străini pentru firmele locale care fac comerț cu ridicata și amănuntul/repararea autovehiculelor și a motocicletelor.

În total există 243.621 de contracte de muncă active înregistrate la nivelul județului Iași (români și străini), conform centralizării datelor de către aceeași instituție, iar potrivit calculelor înseamnă o pondere a angajaților străini de doar 1,75% din total.

Comentarii