Cazul Tesloianu: Procurorii au ridicat sute de mii de lei, dar numai o bancnotă de 100 de lei reprezintă acuzaţia de „luare de mita”

sâmbătă, 25 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Cazul Tesloianu: Procurorii au ridicat sute de mii de lei, dar numai o bancnotă de 100 de lei reprezintă acuzaţia de „luare de mita”

Procurorii Parchetului General au anunţat că în urma percheziţiilor efectuate pe 17 februarie în dosarele stimulatoarelor cardiace reutilizate au ridicat sume impresionante în lei şi valută, cele mai importante fiind de aproape 163.000 de lei şi circa 117.000 de euro. 

În ciuda sumelor impresionante, o parte dintre care, conform surselor juridice consultate de „Ziarul de Iaşi”, provin chiar din cabinetul personal al medicului Dan Tesloianu, în referatul de reţinere pentru 24 de ore, procurorii l-au acuzat pe cardiolog de luare de mită pentru că ar fi luat 100 de lei de la un pacient. „În data de 28.11.2022, în calitate de medic specialist ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul (…) cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unei paciente (…) a primit de la aceasta, în cabinetul (…) Iaşi, o bancnotă de 100 de lei, cu titlu de mită pentru activităţile prestate”, se precizează în referatul de arestare.

Informaţia ridică o serie de semne de întrebare şi este doar încă o nouă necunoscută care aşteaptă să fie clarificată în spaţiul public de către procurori, odată cu avansarea anchetei. Din primele informaţii care au fost furnizate pe surse, mai multe publicaţii la nivel naţional, inclusiv G4media.ro, au precizat că procurorii deţin informaţii că în schimbul implantării dispozitivelor cardiace prelevate, în cele mai multe cazuri, de pe cadavre, medicii ar fi pretins varii sume de bani de la pacienţi. Au fost avansate diferite sume, de la 2.000 la 5.000 de euro. Încă de la momentul respectiv, sursele „Ziarului de Iaşi” au atras atenţia că astfel de sume par foarte mari, mai ales că majoritatea persoanelor care au fost tratate la Iaşi şi identificate de procurori erau oameni care nu-şi permiteau să dea astfel de sume de bani.

Cititi si: Medicul Dan Tesloianu rămâne în arest. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă

Inclusiv procurorii sugerează despre existenţa unui sistem de plăţi din partea pacienţilor, prin faptul că au efectuat percheziţii la sediul unui ONG deţinut de medici prin care aceştia ar fi introdus banii obţinuţi în urma implantării dispozitivelor reutilizate în circuitul legal, pentru a-i putea justifica. În momentul de faţă nu este clar dacă banii respectivi au provenit din decontări fictive ale procedurilor medicale şi dispozitivelor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, din plăţi informale primite de la pacienţii care sufereau astfel de intervenţii sau din ambele surse.

Comentarii