Ce este colectarea selectivă a deșeurilor și la ce folosește (P)

marți, 11 octombrie 2022, 06:00
4 MIN
 Ce este colectarea selectivă a deșeurilor și la ce folosește (P)

Colectarea diferențiată a deșeurilor în acest moment este de o importanță fundamentală. Realizarea corectă a acestei acțiuni vă permite să reciclați cât mai multe deșeuri, care altfel ar fi dispersate în mediu sau trimise la incineratoare.

Acest lucru necesită ca cetățenii să fie informați corespunzător și ca instituțiile să fie bine organizate. În acest articol vom descoperi ce este, care este scopul colectării selective și cum se face corect.

Ce este colectarea diferențiată?

În ciuda faptului că este o activitate de importanță primordială pentru protecția mediului, sunt multe persoane care încă nu au idei clare despre ce este colectarea selectivă a deșeurilor și cât de fundamentală este salvarea mediului în criză în care se află planetă. 

Colectarea diferențiată este separarea tuturor materialelor reciclabile de cele nereciclabile. Administrația publică locală, adică consiliul orașului, se va organiza pentru a gestiona mai bine această activitate. În unele zone se găsesc cosuri gunoi stradale, în altele trebuie să respectați un calendar pentru zilele de colectare selectivă, zile specifice în care să lăsați anumite deșeuri în fața casei pentru colectare. Pentru asta, aveți nevoie de cosuri gunoi colectare selectiva speciale. Sunt colectate următoarele deșeuri: reziduu uscat nediferențiat; hârtie și carton; sticlă; aluminiu și metale; deșeuri organice; plastic.

Cu toate acestea, în unele cazuri este necesar să mergeți la cea mai apropiată insulă ecologică pentru eliminarea corespunzătoare. De exemplu, pentru articole voluminoase, deșeuri electrice sau deșeuri speciale.

Un efort comun

Dificultatea realizării unei separări diferențiate de colectare a deșeurilor este că este o sarcină sinergică în care atât instituțiile, cât și cetățenii joacă un rol fundamental. Administrația publică trebuie să aibă:

-un program bine structurat;
-locuri potrivite pentru eliminarea deșeurilor precum o pubela gunoi specifică pentru fiecare categorie;
-operatori ecologici;
-echipa de preluare.

La fel de important este angajamentul cetățenilor și al familiilor. Toți locuitorii casei trebuie să se organizeze pentru a colecta deșeurile clasificate corespunzător. Părinții trebuie să-și educe copiii să respecte mediul prin această organizare zilnică, dar mai întâi ei înșiși trebuie să găsească toate strategiile necesare pentru a evita greșelile, pe baza unor informații corecte.

Sfaturi utile

În colectarea selectivă pentru fiecare material există greșeli comune pe care le putem evita. Iată câteva indicații importante:

  • Sticlă

Toate recipientele trebuie spălate. În pubelă specială pot fi depuse sticle, borcane, vaze și pahare. Cu toate acestea, nu pot fi folosite becuri, oglinzi, lumini de neon, articole din sticlă sau recipiente Pyrex. La spălare, cel mai bine este să folosiți cât mai puțină apă.

  • Hârtie

Recipientele din hârtie și carton trebuie zdrobite pentru a le reduce dimensiunea. Cartonul care nu este laminat și care nu este murdar cu alimente sau ulei poate fi reciclat. De exemplu, cutiile de pizza, hârtie de pergament, farfurii și pahare nu trebuie reciclate.

  • Deșeuri umede

Toate deșeurile organice pot fi depozitate în acest recipient împreună cu șervețele de hârtie neplastifiate. Încercați să utilizați pungi biodegradabile. O alternativă valabilă pentru colectarea și eliminarea deșeurilor umede este coșul de compost, o alternativă care nu este doar ecologică, ci și economică. Acest lucru permite închiderea corectă a ciclului deșeurilor, având în vedere că deșeurile organice constituie aproximativ o treime din toate deșeurile menajere și oferă un îngrășământ organic natural.

  • Nediferențiat

Toate materialele murdare, dar și CD-uri, DVD-uri, jucării, flori false, periuțe de dinți etc. Vor ajunge în această pubelă. Amintiți-vă că paharele, farfuriile și ceștile din ceramică nu trebuie aruncate la sticlă, ci acolo unde este gunoiul nediferențiat.

  • Plastic

Nu numai că este necesar să se intervină pentru reducerea producției de plastic, dar este și esențial să se acționeze pentru eliminarea și reciclarea corectă a acestuia. La efectuarea colectării diferențiate trebuie avut în vedere faptul că există diferite tipuri de plastic. Pentru a recunoaște plasticul nereciclabil, există simboluri care ne pot ajuta. Nu putem pune la plastic:
jucării; capsule de cafea; seringi; tacâmuri (dar farfuriile și paharele pot fi reciclate); toate recipientele care sunt murdare sau contaminate cu alte materiale, cum ar fi lipici sau etichete etc. În schimb, puteți recicla: sticle; saci; tăvi pentru alimente; sticle și dozatoare; bidoane; vase și pahare.

Pentru a garanta un viitor mai bun pentru planetă și pentru generațiile viitoare, colectarea selectivă a deșeurilor este importantă. 

Comentarii