De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce este piciorul diabetic | Remedii și tipuri de tratament (P)

miercuri, 16 martie 2022, 12:14
4 MIN
 Ce este piciorul diabetic | Remedii și tipuri de tratament (P)

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial. Conform unei statistici realizate de către Asociația de Podiatrie, numărul pacienților diagnosticați cu diabet crește de la an la an. De asemenea, având în vedere prevalența crescută a diabetului zaharat și speranța de viață prelungită a pacienților cu diabet, a crescut și incidența complicațiilor la nivelul picioarelor.

Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită în privința sănătății picioarelor deoarece complicațiile cauzate de această boală pot duce chiar la amputații.

 

Citind acest articol veți afla care sunt complicațiile piciorului diabetic și care sunt remediile și tipurile de tratament în cazul acestor afecțiuni.

Ce este piciorul diabetic

Piciorul diabetic este, de fapt, o complicație a diabetului și poate apărea la orice pacient diagnosticat cu diabet zaharat. Afecțiunea mai poartă numele și de osteoartropatie sau ulcerație.

Pacientul care suferă de picior diabetic se confruntă cu probleme de circulație deoarece sunt afectate terminațiile nervoase ale corpului. În acest caz pot apărea flictenele și leziunile de piele care, odată netratate, se pot infecta și pot provoca probleme serioase. Se poate ajunge și la cazuri extreme, în care pacientul este constrâns la operația de amputare a unui deget sau chiar a întregului picior.

Totalitatea modificărilor produse de diabetul zaharat la nivelul picioarelor cauzează complicația numită piciorul diabetic. Pacientul poate ajunge și la gangrenă diabetică, în cazul în care boala a avansat. Medicii descoperă această complicație la nivelul unuia sau mai multor degete, însă se poate extinde până la afectarea întregului picior.

Diagnosticarea în faza incipientă este esențială pentru că va ajuta pacientul să urmeze un tratament și să evite amputarea totală sau parțială.

Primele semne ale piciorului diabetic sunt:

  • Senzație de amorțeală şi/sau de furnicături în picioare. Simptomele pot apărea pe timpul nopţii sau în repaus;
  • Senzația de arsură;
  • Durere accentuată/înţepătoare la nivelul picioarelor;
  • Durere sau slăbiciune în timpului mersului pe jos;
  • Rană deschisă la nivelul piciorului;
  • Tumefiere la nivelul piciorului;
  • Picioarele sunt reci la atingere.

Remedii și tipuri de tratament în cazul piciorului diabetic

Cel mai bun mod pentru ca pacienții cu diabet să-și protejeze picioarele este să-și monitorizeze nivelul de zahăr din sânge în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la împiedicarea agravării leziunilor nervilor și vaselor de sânge. Următorul pas este să păstreze pielea picioarelor sănătoasă și curată. Iată câteva remedii și variante de tratament în cazul pacienților cu picior diabetic:

  • Pacientul trebuie să urmeze sfatul medicului în ceea ce privește alimentația, exercițiile fizice și medicația. De asemenea, trebuie să mențină nivelul de zahăr din sânge în intervalul recomandat de medic.
  • Picioarele trebuie spălate în apă caldă în fiecare zi, folosind un săpun „blând”. Temperatura apei va trebui testată cu cotul, deoarece leziunile nervoase pot afecta senzația și la nivelul mâinilor. Urmează ca picioarele să fie uscate, în special degetele de la picioare.
  • Este necesar ca pacientul să verifice în fiecare zi dacă are răni, bășici, roșeață, calusuri sau orice alte probleme.
  • Dacă pielea de pe picioare este uscată, atunci trebuie să redevină umedă. Acest lucru se poate face prin aplicarea unei loțiuni hidratante după ce pacientul și-a spălat picioarele.
  • Bătăturile și calusurile pot fi netezite cu o scândură sau o piatră ponce. Remediul se poate face după duș, când pielea este moale.
  • Unghiile de la picioare trebuie verificate o dată pe săptămână și tăiate cu o unghieră specială.
  • Pacientul cu picior diabetic va trebui să poarte șosete sau ciorapi care să aibă un elastic moale, dar și să achiziționeze încălțăminte medicală cu vârful închis sau papuci.
  • Pacientul va trebui să renunțe la fumat, fiindcă poate înrăutăți problemele legate de circulația sângelui.

Cum ajută Testul Michigan pacienții cu picior diabetic

Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan, pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.

Testul Michigan se poate realiza fie de către medic, fie de către pacientul cu diabet (printr-o formă de autoevaluare). În timpul consultației îi vor fi examinate pacientului membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată cu puncte.

În ceea ce privește autoevaluarea, testul (durează aproximativ 10 minute) cuprinde 15 întrebări pentru a depista simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.

Comentarii