anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Ce se întâmplă cu marile proiecte când prețurile explodează?

GALERIE
tevi Apavital
 • tevi Apavital
- +

Directorii ApaVital și al Aeroportului, care derulează cele mai mari proiecte pe fonduri europene din județ în acest moment, ne-au explicat măsurile de contracarare a majorării costurilor.

 

Creșterile rapide de prețuri de la începutul anului la materialele de construcții (mai ales cele metalice) și la combustibili ridică semne de întrebare privind continuarea proiectelor atribuite pe baza unor estimări mai vechi. Cel mai cunoscut exemplu este Axa rutieră strategică Iași-Suceava, unde o primă rundă de licitații organizată în 2019 nu a atras nici un competitor. Contractul de finanțare fusese încheiat cu doi ani înainte, dar deja estimările erau depășite. Prin urmare, consilierii județeni au fost de acord cu majorarea cu 40 la sută a sumei inițiale alocate, până la 103 milioane de euro. Imediat au apărut pretendenții, dar și contestațiile – unele fiind în analiză și azi.

Cititi si: Cinci firme au depus oferte pentru drumul spre Suceava, proiect de 103 milioane de euro

Dar în Iași se mai derulează contracte de anvergură, cu costuri calculate anul trecut sau chiar mai demult. ApaVital, de exemplu, a lansat 7 dintre cele 14 licitații pentru lucrări de extindere a rețelelor de apă și de canalizare în județ. Primele 6 au atras câte 5-6 ofertanți, dar la ultima, inițiată în decembrie, a fost depusă o singură ofertă. Este acesta un semn că firmele constructoare au luat în considerare prețurile crescute?

Nici vorbă, ne-a explicat directorul general al ApaVital, Mihail Doruș. El a adăugat că există deja un proiect de act normativ care va stabili modul de calcul al indexării prețurilor pentru unele materiale – după Institutul Național de Statistică sau după indici din domeniul construcțiilor etc. „Este clar că sunt creșteri de prețuri la combustibili, la energie și la anumite materiale de construcții. Deocamdată, pe contractele pe fonduri europene pe care le avem, nu ne afectează, pentru că am revizuit prețurile cu un an și jumătate în urmă”, ne-a precizat directorul ApaVital. Indexarea stabilită prin act normativ mai rămâne astfel de văzut cum va afecta costurile pentru contractele interne, precum cele de achiziție a cimentului, a fier-betonului, dar și pentru forța de muncă.

Cât privește costul combustibililor, o creștere a prețului poate să însemne mult în cazul construirii, de exemplu, a unei piste aeroportuare, unde este mult material (pământ) de transportat, dar și la săpăturile necesare amplasării conductelor ApaVital și, evident, la transportarea anumitor materiale de construcții.

Cititi si: Cum au evoluat costurile modernizării drumurilor în ultimii cinci ani

„Există un mecanism de ajustare a prețurilor pe baza indicilor de creștere a prețurilor calculat de Institutul Național de Statistică. Noi avem o valoare estimată a proiectului, dar mă aștept ca atribuirea să fie la un nivel mai mic și de aici putem avea o rezervă pentru acoperirea eventualelor creșteri de prețuri”, ne-a explicat directorul general provizoriu al Aeroportului, Romeo Vatră, cum ar putea fi contracarat efectul majorărilor de pe piața materialelor de construcții. El a luat în calcul și eventualitatea că aceste prețuri s-ar putea duce peste rezerve și peste măsurile guvernamentale. În acest caz, surplusurile care se impun la costuri vor trebui acoperite de regie.

Amintim că Aeroportul Iași este în plin proces de extindere a infrastructurii – cu un terminal modern și spațios, dar și cu parcarea – etapă lansată în licitație cu o valoare estimată de 351,5 milioane de lei, în mare parte finanțare europeană. La rândul său, ApaVital derulează un proiect cu o valoare totală de jumătate de miliard de euro, din care peste 400 de milioane provin din fonduri europene. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.