Cei mai buni patru tineri ziariști premiați în 2014 la concursul TJA

luni, 22 decembrie 2014, 12:57
2 MIN

Cei mai buni patru tineri ziariști premiați în 2014 în cadrul concursului Tânărul Jurnalist al Anului sunt Anca Simina – Gândul.info, Victor Cozmei – HotNews.ro, Andreea Pavel – ziarul Info Sud-Est din Constanța și Roxana PRICOP – Ziarul Financiar. Pentru cele patru marii premii de câte 1.000 euro au concurat 60 de ziariști sub 35 de ani, 20 dintre candidaturi fiind din presa locală, iar trei – din Republica Moldova.

Marele Premiu la secțiunea Actualitate internă, sponsorizată de E.ON România, a fost câștigat de Anca Simina. Ziarista Gândul.info, fost redactor șef la Opinia Studențească și şefă de promoţie la Jurnalism la Universitatea A.I.Cuza, a fost premiată pentru un articol despre regimul vilelor RA-APPS devenite adevărate „locuințe sociale” pentru demnitari expirați, după cum observa reprezentanta juriului, Brîndușa Armanca. 

Premiul pentru cel mai bun tânăr ziarist specializat în economie – secțiune sponsorizată pentru a zecea oară consecutiv de UniCredit Țiriac Bank – a revenit Roxanei Pricop de la Ziarul Financiar pentru un articol despre „Miza noii legi a retrocedărilor: terenuri de 1,2 miliarde de euro și jumătate din pădurile României vor putea fi cumpărate cu puncte.”

Marele Premiu la secțiunea Mediu, sponsorizată de partenerul tradițional al TJA – ECO-ROM Ambalaje, a fost acordat ziaristei din Constanța, Andreea Pavel, de la Info Sud-Est, pentru un articol despre iazul de steril de la mina de cupru de la Altîn Tepe, lăsat nesupravegheat de autorități, deși, potrivit legii, acesta trebuia păzit de cel puțin opt persoane.

Cel mai așteptat premiu a fost cel acordat la secțiunea Justiție și Stat de drept, o secțiune introdusă în premieră în 2014 cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer – Programul Media Europa de Sud-Est. Juriul a selectat patru finaliști: Attila Biro – jurnalist la Gândul.info, Victor Cozmei – HotNews.ro și Lilia Zaharia – Asociația de Presă Independentă din Republica Moldova.

Marele Premiu i-a revenit lui Victor Cozmei pentru un articol foarte bine documentat, „România, Raiul avocaților condamnați penal”, ce devoala situația anormală a avocaților condamnați definitiv pentru corupție care continuă să pledeze fără niciun fel de problemă în instanțele din România.

„Este exemplul clasic de subiect care, fără inițiativa personală a jurnalistului, nu ar fi ajuns să fie publicat”, a spus reprezentantul juriului, Liviu Avram, redactor șef adjunct al ziarului Adevărul. Articolul a presupus o documentare amplă și expune toleranța față de corupție în sistem a spus Christian Spahr, directorul Fundației Konrad Adenauer – Pogramul Media. „Pentru a dezvălui lucruri ascunse este nevoie de ziariști talentați si motivați. Toți cei nominalizați au înscris articole excelente, decizia finală a juriului nefiind ușoară.”
 

Comentarii