Cinci milioane de dolari pentru a demonstra beneficiile inteligenței artificiale

joi, 18 februarie 2016, 10:49
1 MIN
 Cinci milioane de dolari pentru a demonstra beneficiile inteligenței artificiale

Fundația americană X Prize a promis suma de 5 milioane de dolari echipei de cercetători care va demonstra cel mai bine că inteligența artificială (AI) este "prietena" omenirii și nu dușmanul său, în cadrul unui concurs lansat miercuri. 

Peter Diamandis, fondator al X Prize, și David Kenny, responsabil în cadrul sistemului de inteligență artificială Watson, aparținând IBM, au anunțat acest concurs dotat cu un premiu de 5 milioane de dolari în cadrul unei conferințe desfășurate la Vancouver.

 

"Personal, m-am săturat de conversații distopice cu privire la inteligența artificială", a comentat Peter Diamandis.Concursul anunțat miercuri îi cheamă pe experții în domeniu să demonstreze "cum ar putea colabora oamenii cu un sistem AI capabil să rezolve unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea", relatează Agerpres.

Echipele care vor intra în competiție sunt libere să aleagă problemele pe care urmează să le rezolve sistemele lor de inteligență artificială. Echipa câștigătoare va fi desemnată în 2020, după mai multe etape eliminatorii.Fundația X Prize are drept obiectiv promovarea progresului științific și tehnologic în toate domeniile.

Printre inițiativele acestei fundații se numără organizarea de concursuri pentru identificarea celor mai bune metode de a curăța deversările de petrol brut din mare, stimularea sectorului privat de cucerire a spațiului sau secvențierea cât mai rapidă și mai ieftină a genomului uman. 

Comentarii