anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Ciucă, după vizita în Ucraina: România sprijină derularea unei investigaţii internaţionale care să tragă la răspundere pe cei vinovaţi

GALERIE
Ciuca and Zelensky2
 • Ciuca and Zelensky2
- +

Premierul României, Nicolae Ciucă, i-a dat asigurări preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei de la Kiev, că România va sprijini o investigaţie internaţională pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de ”comiterea de crime internaţionale”. În cadrul întâlnirii cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, Nicolae Ciucă a menţionat sprijinul pe care România îl acordă cetăţenilor ucraineni fugiţi din calea războiului.

Nicolae Ciucă a scris, marţi seară, pe Facebook, după vizita la KIev, că l-a asigurat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de sprijinul pe care România îl acordă cetăţenilor ţării vecine. 

”Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală şi imorală a Rusiei, atrocităţile umane şi distrugerile materiale suferite de această ţară. L-am asigurat pe preşedintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigaţii internaţionale care să tragă la răspundere pe cei vinovaţi de comiterea de crime internaţionale, inclusiv prin contribuţia financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curţii Penale Internaţionale”, a scris Ciucă. 

Premierul român i-a transmis lui Volodimir Zelenski că România sprijină Ucraina pentru integrare în Uniunea Europeană. 

”Comunitatea română din Ucraina şi cea ucraineană din România sunt veritabile punţi de legătură între societăţile noastre. Etnicii români sunt buni cetăţeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică. Totodată, am transmis preşedintelui Zelenski că sprijinim aspiraţiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană şi l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”, a scris Ciucă. 

De asemenea, Nicolae Ciucă a avut o întrevedere şi cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, cu care a discutat despre sprijinul pe care România îl acordă cetăţenilor ucraineni care fug din calea conflictului armat. 

”Am răspuns invitaţiei omologului meu Denys Shmyhal de a vizita Ucraina în această perioadă de luptă eroică a poporului ucrainean împotriva agresiunii ilegale, nejustificată, neprovocată şi declanşată în mod deliberat împotriva unui stat suveran şi împotriva populaţiei civile. Am vrut ca prin această vizită să transmit un mesaj puternic de susţinere a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, dar şi un mesaj de solidaritate din partea Preşedintelui României, Guvernului, Parlamentului şi a fiecărui român”, a mai scris Ciucă pe Facebook.

Premierul afirmă că cetăţenii ucraineni care au fugit din calea atrocităţilor comise de Rusia vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiţii prielnice să se întoarcă acasă, în ţara lor.

”Au fost şi sunt bineveniţi în casele, bisericile, şcolile, adăposturile din România, iar prin măsurile pe care le-am adoptat la nivelul Guvernului, le facilităm tranzitul către şi prin România, acces gratuit la servicii medicale şi educaţionale, precum şi la piaţa muncii”, a mai scris Ciucă pe Facebook. 

Prim-ministrul României i-a transmis premierului ucrainean că România este pregătită să sprijine reconstrucţia Ucrainei. 

”Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană şi euroatlantică. Lupta Ucrainei este lupta pentru apărarea valorilor şi a libertăţilor noastre comune. Solidaritatea şi compasiunea poporului român faţă de vecinii noştri ucraineni ne oferă un mandat puternic pentru a avansa relaţiile bilaterale la un nou nivel. I-am transmis omologului meu, Denys Shmyhal, că România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi suntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces”, a mai scris Nicolae Ciucă. 

Ciucă a mai scris că România condamnă încălcarea de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. 

”România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, precum şi a obligaţiilor sale internaţionale, conform dreptului internaţional. I-am asigurat pe partenerii noştri din Ucraina că România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral şi multilateral, în cadrul tuturor organizaţiilor internaţionale şi la toate nivelurile – politic, umanitar, economic şi juridic – pentru a se asigura că dreptul internaţional şi principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.