De Sănătate

Punem punctul pe știi

Combinarea corectă a alimentelor: TABEL

luni, 17 februarie 2020, 15:10
2 MIN
 Combinarea corectă a alimentelor: TABEL

Pentru a avea o digestie corectă, alimentele trebuie asociate la aceeaşi masă în funcţie de compoziţia lor în nutrienţi, proteine, grăsimi, glucide, aciditate. Află ce presupune combinarea corectă a alimentelor.

Modul în care combinăm corect alimentele trebuie să se bazeze pe câteva principii de bază. Legumele bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi precum salata verde, varza, fasolea verde, morcovul, ceapa, usturoiul se asociază bine cu alimente proteice (carne, ouă, peşte). Excepţie fac legumele bogate în amidon, de exemplu cartoful, care nu vor fi combinate cu proteine de origine animală. Leguminoasele (mazăre, fasole uscată, soia, mazăre, năut, linte) pot fi combinate cu amidonoase (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb), împreună crescând valoarea biologică a proteinelor. O altă combinare corectă a alimentelor este cea a grăsimilor cu verdeţuri, deoarece sărurile minerale uşurează descompunerea grăsimilor. Laptele având o compoziţie particulară este greu de asociat cu alte alimente. Laptele nu ar trebui adăugat în cafea, pentru că prelungeşte durata de digestie a acesteia.

Fructele se vor consuma întotdeauna între mese, separat de alte alimente, în felul acesta dobândindu-se toate beneficiile pentru sănătate, iar digestia lor va fi uşoară şi rapidă. 

Combinarea corectă a alimentelor: un singur fel de mâncare la o masă 

Stomacul nu poate digera două alimente concentrate în acelaşi timp. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată. Această regulă se referă în special la alimentele bogate în proteine. În acest sens, nu se vor asocia la aceeaşi masă două surse de proteine. Spre exemplu, nu vom combina carnea, ouăle şi brânzeturile la aceeaşi masă.

Comentarii