De Business

Punem punctul pe știi

Cu banii daţi pe compensarea carburanţilor se puteau face 15 km de autostradă

miercuri, 04 ianuarie 2023, 13:09
1 MIN
 Cu banii daţi pe compensarea carburanţilor se puteau face 15 km de autostradă

Subvenţia de 25 bani/l la carburanţii auto, din partea statului, a costat peste 200 de milioane de euro, conform unor simulări făcute din date publice. Încă 25 de bani/l au fost suportaţi de benzinari. 

Calculul nu include maşinile peste 3,5 tone şi persoanele juridice. Cifrele însă nu pot fi foarte exacte, din motive obiective: sunt prea mulţi factori de intrare. Ceea ce aflăm totuşi este că ordinul de mărime al plăţilor la care se angajează statul român este mare. Nu ştim exact cât de mare.

Deocamdată de exemplu nu ştim câte autovehicule sunt înmatriculate în România, la zi. În evidenţele DRPCIV, la 31 decembrie 2019, figurau 8.749.390 de vehicule. Potrivit unei cercetări INS, 78,1% aparţineau persoanelor fizice.

Să scoatem astfel din calcul vehiculele de peste 3,5 t, ca dubele, camionetele şi camioanele grele, care consumă mult, precum şi autoturismele de la entităţile juridice. Statul marca în consecinţă la subvenţia aceasta.

Ce rămâne sunt cam 6,833 milioane de vehicule proprietate personală. Să presupunem acum că media plinurilor la aceste maşini, în general autoturisme, este de două lunar.

Un plin, la maşina mică tipică, este cam de 50 l. La fiecare plin, din vara acestui an, până în prezent, statul român a plătit 25 de bani din subvenţie, restul de 25 de bani fiind suportat de benzinari.

Vezi mai multe pe newsweek.ro

 

 

Comentarii