Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

vineri, 24 decembrie 2021, 11:25
1 MIN
 Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

Rusia a dat joi ordinul ca forțele sale militare masate la granița cu Ucraina să se retragă, dar rămâne o amenințare constantă în Marea Neagră. România nu are dotările necesare unei reacții eficiente în cazul unui conflict scăpat de sub control. Desigur, ne bazăm pe forțele NATO.

Forțele Navale Române ar putea interveni într-un eventual conflict major doar cu patru nave: două fregate tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria, Fregata Mărășești, o corvetă.

În dotarea Forțelor Navale se mai află p navă purtătoare de rachete, p vedetă torpiloare, un puitor de mine, o navă logistică, un dragor maritim, o navă de cercetări, o navă de scafandri, o navă hidrografică, un remorcher maritim de salvare, nave de transport și de protocol.

În februarie 2021, Ministerul Apărării Naționale a atribuit Șantierului Naval Constanța un contract în valoare de 325.143 lei pentru servicii de reparații la corp navă la fregata Regina Maria (F-222), așadar această navă nu este disponibilă în momentul de față.

Acordul pentru achiziția celor două fregate britanice – devenite Regina Maria și Regele Ferdinand – a fost încheiat în ianuarie 2003, în timpul guvernului Adrian Năstase, contra unei sume de 116 milioane de lire sterline (aproximativ 168 de milioane de euro la vremea respectivă). Contractul avea și anumite clauze referitoare la regenerarea și modernizarea fregatelor, care însă nu au mai fost respectate.

Drept urmare, MApN a inclus în contractul pentru construcția a patru corvete multifuncționale și obligația ca firma câștigătoare să modernizeze cele două fregate tip 22 – Regina Marea și Regele Ferdinand.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii