De Business

Punem punctul pe știi

Cum se dovedește vechimea în muncă. Din 2011 evidența se ține electronic

vineri, 24 august 2018, 10:23
1 MIN
 Cum se dovedește vechimea în muncă. Din 2011 evidența se ține electronic

Sunt aproape 7 ani de când nu se mai întocmesc cărţi de muncă pentru angajaţi, unora dintre ei fiindu-le dificil să demonstreze câţi ani au în câmpul muncii.

Potrivit legislaţiei încă în vigoare, adeverinţa de vechime în muncă este noul instrument de atestare a vechimii după desfiinţarea carnetelor de muncă, documente care nu se mai înfiinţează şi nu se mai completează din ianuarie 2011. De asemenea, din 28 noiembrie 2016, atât angajatorii, cât şi instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate să elibereze, la încetarea activităţii persoanelor pe care le-au remunerat, o adeverinţă de vechime, în caz contrar riscând amenzi usturătoare.

După data de 1 ianuarie 2011, evidenţa muncii se realizează doar electronic, prin ReviSal. Obligaţia angajatorului de înfiinţare a unui registru general de evidenţă a salariaţilor fiind stipulată în articolul 34 din Codul muncii. Adeverinţa de vechime este eliberată doar la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat.

În cazul în care angajatorul, din motive obiective, nu poate elibera adeverinţa de vechime, salariatul poate solicita această adeverinţă de la inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea. Solicitantul plăteşte un tarif de 20 de lei/document pentru eliberarea adeverinţei de vechime de către ITM.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

Comentarii