Cum vor aplica telemedicina medicii de familie?

Ce conţine proiectul şi cum fac deja consultaţii online unii medici.

miercuri, 25 martie 2020, 02:50
3 MIN
 Cum vor aplica telemedicina medicii de familie?

Medicii de familie din Iaşi speră ca proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) referitor la posibilitatea efectuării consultaţiilor la distanţă să fie aprobat în perioada imediat următoare, pentru a evita consultaţiile faţă în faţă acolo unde nu este neapărată nevoie. Medicii se mai plâng şi de faptul că le lipsesc echipamentele de protecţie şi dezinfectanţii necesari, fiind expuşi în faţa epidemiei. 

Conform proiectului, cele mai importante modificări ţin de faptul că vor putea fi făcute consultaţii la distanţă, prin telefon, email, apel video, în cazul pacienţilor care prezintă afecţiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecţia cu coronavirus, pentru pacienţii cronici va putea fi eliberat tratamentul în continuare fără a mai fi nevoie de o reevaluare a medicului specialist, iar cardul de sănătate nu mai este obligatoriu. „Medicul de familie va consemna consultaţiile medicale la distanţă în fişa pacientului şi în registrul de consultaţii, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate. Dacă în urma consultaţiei la distanţă, medicul ia decizia unui consult la cabinet/domiciliu, acesta este obligat să organizeze acordarea consultaţiei în condiţii de siguranţă epidemiologică“, se precizează în proiectul CNAS.

Între timp, există medici care au putut elibera reţete la distanţă, acestea fiind trimise direct farmaciilor, de unde pacienţii au putut să meargă direct să le cumpere, condiţia fiind ca sistemul să fie funcţional şi reţeta să poată fi validată online. Medicii ieşeni spun că, deşi la cabinet nu mai este la fel de aglomerat, vorbesc foarte mult la telefon cu pacienţii, însă momentan această variantă nu este considerată a fi consultaţie propriu-zisă. „Nu mai avem 40 de consultaţii pe zi, avem 10 în medie, dar petrecem mult timp la telefon. Încercăm să reducem accesul persoanelor care accesează inutil, pentru probleme care pot fi temportizate. Sperăm să putem da consultaţii telefonic, şi nu doar pentru suspiciuni de Covid, chiar şi pentru monitorizarea bolilor cronice. Deşi pare ciudat, inclusiv în mediul rural majoritatea oamenilor au tensiometre, îşi iau tensiunea, există parametri care pot fi urmăriţi, discutăm cu cei tineri din familie prin diferite canale de comunicare“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean. Medicul a mai explicat că acest model, al consultaţiilor telefonice, este unul preluat din Franţa şi este foarte bine pus la punct.

„Consultaţia iniţială este o interogare amplă, care are şi o parte de consultaţie cu elemente clinice. Adică pacienţii îşi iau singuri tensiunea, temperatura, putem face şi o cuantificare a gradului de insuficienţă respiratorie, pacientul fiind rugat să numere până la prima inspiraţie. Dacă la prima consultaţie numără până la 30, iar la următoarea numai până la 20, atunci ne dăm seama că există o problemă. Noi, în medicina de familie, cunoaştem oamenii deja, ştim cum se simţeau de obicei şi cum se simt acum, de exemplu“, a mai completat medicul. Proiectul mai prevede prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi Contractul-cadru, precum şi la programele naţionale de sănătate, până la data de 14 aprilie. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii