De Business

Punem punctul pe știi

Datoriile unei mari firme din Iaşi au urcat inexplicabil peste noapte

In luna martie restanţele Fortus SA au săltat cu aproape cinci milioane de euro, sumă ce nu a fost cuprinsă în raportul oficial al administratorilor firmei.

joi, 19 iunie 2014, 01:50
3 MIN
 Datoriile unei mari firme din Iaşi au urcat inexplicabil peste noapte

Un document din interiorul Fortus arată că datoriile combinatului la sfârşitul lunii martie sunt cu aproape cinci milioane de euro mai mari decât fuseseră notate în raportul la trimestrul III din planul de reorganizare. Salariaţii disponibilizaţi susţin la unison că acţiunile juridice şi administrative din ultima perioadă ale conducerii combinatului sunt strâns legate de intenţia Primăriei şi de a intra în posesia unor active nefuncţionale pentru a înfiinţa un parc industrial.

Dovezile principale ar fi creşterea aproape inexplicabilă a datoriilor combinatului şi o acţiune în instanţă a administratorului special Gheorghe Chişcă (FOTO). „Ziarul de Iaşi” a scris recent despre o creştere interesantă datoriilor la sfârşitul trimestrului III din planul de reorganizare, care ajunseseră la 400 milioane lei. Numai că, într-un document recent obţinut din interiorul combinatului rezultă că, de fapt, valoarea totală a datoriilor este de circa 420 milioane lei. O parte din vină pentru această creştere ar fi Primăria Iaşi, prin Direcţia Economică de Finanţe Publice, creditor important al Fortus şi membru în Comitetul Creditorilor încă din 2009. Dacă în tabelul definitiv rectificat al creanţelor Primăria figura cu datorii de 33,7 milioane lei, după lansarea ipotezei de dare în plată a unor active în contul datoriilor, suma a crescut până la 44 milioane lei (n.r.- 10 milioane euro, conform unei declaraţii publice a viceprimarului Mihai Chirica). În prezent, ultimele ajustări ale tabelului de creanţe arată că, de fapt, Primăria are de recuperat de la Fortus aproximativ 49 milioane lei, din care 29,7 milioane lei obligaţii de bază şi 19,2 milioane lei majorări. În cazul majorărilor, 11,5 milioane lei sunt recalculări din perioada de reorganizare, de unde rezultă că valoarea totală a datoriilor a fost „umflată” în ultimele luni după ce pe perioada insolvenţei a fost păstrat acelaşi cuantum. „Trebuie specificat că în perioada de observaţie (n.r.- 12 martie 2008 – 30 iunie 2013), adică timp de cinci ani şi trei luni, datoriile Fortus către Primărie erau de 16,2 milioane lei. Acum, în şapte luni din perioada de reorganizare, s-au înregistrat datorii de 15,1 milioane lei. Cum este posibil aşa ceva? Noi, salariaţii disponibilizaţi, credem că are legătură cu intenţia Primăriei de a intra în posesia unor active ale combinatului, adăugând aici vizitele dese ale domnului viceprimar Chirica şi ale altor angajaţi ai Primăriei la Fortus pentru a inspecta terenurile şi clădirile. Cred că domnul Chirica a vizitat combinatul în ultimele luni cât nu l-a vizitat de când este în primărie. Cu toate acestea, sunt curios de ce domnul viceprimar nu participă la şedinţele Adunărilor Creditorilor şi de ce nu semnează, personal, actele din partea primăriei, ci dă această sarcină către şefi de birou”, şi-a exprimat nemulţumirea Florin Rugină, reprezentantul salariaţilor disponibilizaţi. În schimb, viceprimarul Mihai Chirica nu a putut fi contactat pentru a explica motivul creşterii datoriilor în timpul reorganizării.

 
 
Jocurile directorului
 
 
Una din principalele probleme care stau în calea efectuării „tranzacţiei” dintre Primărie şi Fortus este faptul că o parte din activele dorite de municipalitate au fost puse gaj la contractarea unui credit de la BCR, din care combinatul mai are de plătit 5,1 milioane lei. În această situaţie, darea în plată nu se poate face decât în cazul în care activele sunt scoase de sub gaj. Pentru a reuşi acest lucru, administratorul special Gheorghe Chişcă, director al combinatului în momentul intrării Fortus în insolvenţă, a depus o contestaţie la tabelul definitiv rectificat al creanţelor la Tribunalul Sindic din Târgu Mureş. Prin această contestaţie, Chişcă a cerut scoaterea Suport Colect, firma care recuperează datoriile BCR, din rândul creditorilor garantaţi şi transferul creanţelor în tabelul creditorilor chirografari. Cu alte cuvinte, nu datoria de peste cinci milioane este miza aceste acţiuni juridice, ci eliberarea activelor pentru a putea fi transferate. Ieri a avut loc primul termen al contestaţiei, însă judecătorul a decis să acorde un nou termen, pentru data de 25 iulie. Gheorghe Chişcă, administratorul special al Fortus, nu a binevoit să răspundă apelurilor telefonice pentru a oferi un punct de vedere din partea combinatului.
 

 

 

Comentarii