Design interior: reguli care îţi pot transforma casa!

joi, 22 februarie 2018, 12:55
3 MIN
 Design interior: reguli care îţi pot transforma casa!

Un design interior corect, când vine vorba de amenajări, se bazează doar pe câteva reguli esenţiale pe care trebuie să le urmezi. Cu elementele de bază nu vei da greş niciodată, nu vei aglomera, dar vei transforma în totalitate un spaţiu. 

Nu este nimic complicat, iar pentru a-ţi veni în ajutor îţi prezentăm trei reguli importante de design de care să ţii cont pentru un rezultat vizibil reuşit. Înainte de a te grăbi să crezi că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, vei vedea că sunt câteva care îţi uşurează cu mult munca şi merită să le iei serios în calcul.

Regula verticală

 Este una dintre regulile noi ale designului interior, dar una dintre cele importante. Regula verticală subliniază culorile şi modalitatea prin care acestea sunt aduse în casă. Soluţii în viaţa reală pentru a aduce culoare în casă sunt multe, însă multe dintre ele, dacă nu sunt gândite corect, pot afecta aspectul încăperii. Regula se bazează pe dorinţa perseverentă de a asimila marile amenajări exterioare cu estetica interioară. Designerul Mark McCauley a subliniat conceptul în cartea sa: Color Therapy at Home. Conceptul lui McCauley funcţionează astfel: „Dacă natura ar fi un punct de vedere încadrat, tonurile medii ale copacilor şi plantelor s-ar afla în mijloc, iar cerul ar fi rotunjit în partea superioară a cadrului. Un design interior elegant va funcţiona în acelaşi mod. Cea mai întunecată umbră în partea de jos, o umbră medie în mijloc şi cea mai deschisă umbră s-ar afla deasupra“. Aceasta poate fi o regulă utilă pentru a începe să formezi o paletă de culori. Poate funcţiona atât cu nuanţe colorate, cât şi cu nuanţe monocrome.

Regula 10-30-60

Ţine cont de prima regulă, cea de deasupra, pentru că o dată ce te-ai decis ce culori vrei să foloseşti este momentul să te gândeşti ce rol vor juca aceste culori în designul încăperii. Prin această regulă vei alege nuanţa dominantă, umbra secundară şi o culoare de accent. După cum sugerează şi numele acestei reguli, nuanţa dominantă va acoperi aproximativ 60% din cameră, în principiu. Nuanţa dominantă este o alegere bună pentru culoarea peretelui şi acoperirea podelelor. Umbra secundară poate fi puţin mai îndrăzneaţă şi este de obicei potrivită pentru mobilier. În cele din urmă, culoarea accentului este alegerea cea mai îndrăzneaţă şi poate fi găsită în accesorii. De exemplu, o culoare albă proaspătă pe pereţi este în mod evident umbra dominantă. Între timp, un galben muştar găsit în scaune şi pernele de accent este o alegere solidă pentru o culoare secundară. Iar, un accent albastru pe un perete este, fără îndoială, cea mai îndrăzneaţă.

Regula celor trei

După ce ai stabilit culorile şi totul este sub control, este timpul să te uiţi după accesorii. Trei reprezintă numărul ideal pentru un grup, spre deosebire de unul, cinci sau chiar şapte, deoarece primul se poate simţi prea simplu, în timp ce ultimii doi riscă să pară prea aglomerat. Atunci când îţi selectezi elementele pentru a forma un grup, asigură-te că acestea sunt suficient de diferite pentru a crea interes vizual. De exemplu, în timp ce toate accesoriile pot avea forme diferite, ele pot avea o culoare unificatoare. Acestea fiind spuse, când nu ştii de unde să începi când vine vorba de design, să te întorci la elementele de bază, urmând trei reguli esenţiale, este cea mai bună soluţie. Sunt trei reguli de design interior care te pot ajuta să echilibrezi aproape orice fel de design. Indiferent de cameră sau de stilul personal, nu este nimic rău să urmezi cele trei reguli esenţiale de design.

 

 

Comentarii