anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Dorinţele pacienţilor care suferă de scleroză multiplă: să nu mai meargă sute de kilometri după tratament şi să scape de birocraţie

GALERIE
pacienti
 • pacienti
- +

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a făcut publice rezultatele unui chestionar care arată care este impactul sclerozei multiple (SM) asupra pacienţilor diagnosticaţi cu această boală, dar şi asupra familiei acestora. Studiul s-a derulat din luna iunie până în luna septembrie şi a inclus răspunsurile a 290 de pacienţi si 53 de aparţinători care au împărtăşit greutăţile cu care se confruntă zi de zi. 

„Prioritar este să putem să ridicăm tratamentul de la un centru mai apropiat sau chiar să ni se trimită prin curier ca mai demult. Dintre toate problemele noastre, cea mai mare rămâne deplasarea pe distanţe lungi pentru ridicarea tratamentului! Costă timp, bani şi multă oboseală, plus zile libere luate de la serviciu! Şi nu întotdeauna avem şofer disponibil”, a povestit unul dintre pacienţii care a completat chestionarul.

Astfel, 66,5% dintre pacienţi şi-ar dori să poată ridica tratamentul dintr-o unitate medicală aflată cât mai aproape de casă, pentru că aproape 52% dintre ei parcurg un drum de până la 100 de kilometri la spital. Deşi peste 55% dintre pacienţi au probleme de mobilitate, continuă să meargă la serviciu sau la şcoală, însă pentru a putea să îşi continue activităţile, pe lângă tratamentul medicamentos, au nevoie de kinetoterapie, consiliere psihologică şi îngrijire corporală.

Partenerul de viaţă este şi asistentul personal sau medical

75% dintre pacienţii care au răspuns întrebărilor au spus că membrii familiei sunt cei care le oferă îngrijire şi sprijin fără a fi plătiţi sau remuneraţi, cu toate că au şi ei serviciu cu normă întreagă. „Ne ajută cu cumpărăturile, cu activităţile de menaj, cu transportul la doctor şi recuperare medicală. Ne ajută cu igiena personală şi chiar au devenit asistenţi medicali, pentru că ne administrează tratamentul injectabil”, a spus un pacient.

La rândul lor, aparţinătorii spun că au nevoie de ajutor pentru a putea să îşi gestioneze emoţiile, dar şi pentru că uneori se simt copleşiţi de întreaga situaţie, mai ales când nu ştiu cum ar putea să îi ajute pe cei dragi. Pacienţii îşi doresc să aibă acces la mai mult de 20 şedinţe anual de kinetoterapie şi recuperare medicală gratuite sau compensate, dar şi simplificarea birocraţiei. „Ne-am dori să nu mai fim plimbaţi după hârtii, 3 feluri de bilete de trimitere şi 2 tone de hârtii la comisii. Cu o boală neurologică progresivă, nu prea ai cum trece de la grad accentuat la grad mediu sau uşor, nu văd rostul plimbărilor la comisie pentru aceste revizuiri inutile”, a spus alt pacient. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.