Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dr. Tudor Ciuhodaru: Manevra Heimlich poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

GALERIE
Heimlich
  • Heimlich
- +

Câţi dintre noi nu am avut măcar un episod, de-a lungul vieţii, în care să ne înecăm cu diferite alimente sau chiar cu lichide? De cele mai multe ori, în astfel de situaţii, ne alegem cu o tuse chinuită, lipsă de aer, lăcrimare dar şi cu o spaimă zdravănă. Din fericire, cel mai adesea, astfel de episoade sunt pasagere şi, chiar dacă panica produsă de sufocare ne face să avem senzaţia că momentul durează minute în şir, în fapt, totul trece în doar câteva zeci de secunde. Chiar şi după acest moment, continuăm să ţinem mâna pe piept şi respirăm profund dintr-o nevoie mecanică de aer dar, în acelaşi timp, răsuflăm uşuraţi că am scăpat. Însă, teama că un astfel de episod s-ar putea repeta oricând se cuibăreşte, undeva, în mintea noastră. 

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, este de părere că, respectând o igienă alimentară, am putea să prevenim astfel de situaţii dar, şi mai important, este faptul că ar trebui ca fiecare dintre noi să ştim să reacţionăm în astfel de momente, folosind câteva manevre care, practic, pot salva o viaţă. „Din păcate, oamenii nu sunt educaţi cu privire la acordarea primului ajutor, lucru care poate conduce la moartea unor persoane, pentru că nu se intervine la timp pentru salvarea acestora până la sosirea echipajelor medicale.

Toţi ar trebui să ştim să facem asta. Manevra Heimlich şi auto-Heimlich te învaţă, practic, cum să salvezi sau chiar să te autosalvezi, atunci când apare înecarea cu un corp străin. La acest moment, proiectul meu de lege privind predarea obligatorie a ,,Noţiunilor de prim-ajutor“ în şcolile din România aşteaptă aprobarea Parlamentului. În Occident, în „lumea civilizată“, cum ne place nouă să spunem, astfel de practici se învaţă din primii ani de şcoală. Nu este nevoie să vină un medic sau o asistentă să îi înveţe. Acest lucru se face în cadrul orelor de biologie de către profesorul lor. Îi învaţă sum să procedeze dar, foarte important, este că aceste tehnici se tot repetă, cu o anumită periodicitate, pentru a nu le uita. Un lucru atât de simplu dar care poate salva multe vieţi“, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Un astfel de caz, de exemplu, s-a petrecut anul trecut, în septembrie, când, aşa cum a relatat presa din Botoşani, un bărbat a murit asfixiat cu mâncare. „Zeci de martori filmau cu telefoanele mobile, în loc să-i dea ajutor, sau stăteau la mese, unde au continuat să mănânce“, s-a scris în publicaţiile locale. Echipajele medicale au încercat zeci de minute să îl resusciteze, a fost transportat şi la UPU însă, din păcate, nu a mai putut fi salvat. În „lumea civilizată“ ar fi putut fi salvat. „Ca şi în alte cazuri, o manevră simplă ar fi putut face diferenţa dintre viaţă şi moarte“, a mai adăugat dr. Ciuhodaru care ne oferă câteva sfaturi privind modul în care trebuie să ne comportăm în astfel de situaţii.

Cum preveniţi înecarea:

  • Mâncaţi fără grabă şi mestecaţi bine.
  • Nu beţi mult alcool înainte sau în timp ce mâncaţi.
  • Ţineţi obiectele mici departe de cei mici.
  • Utilizaţi corect protezele dentare. Cum (te) salvezi: Heimlich şi auto-Heimlich sunt manevre simple care (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin. Ce trebuie să faceţi:
  • Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.
  •  Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni):
  1.  aspiraţie confirmată de martori, anturaj
  2.  nu mai poate vorbi, tuşi şi respira
  3. pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa
  • Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.
  • Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.
  •  Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior, de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel decompresii abdominale.
  • Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.
  • Dacă victima îşi pierde conştienţa, poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur şi începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mână peste aceasta.
  • Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu success

Ponturi

  • Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
  • Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.
  •  La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului. - Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Reţineţi:

  • Sute de mii de oameni au fost salvaţi de ,,tratamentul antisufocare“.
  •  Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.
  • Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România, ca şi multe alte noţiuni de prim-ajutor.
  •  Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

Numele acestei manevre vine de la medicul Henry Heimlich, cel care a introdus această manevră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati.

Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri