Ele sunt surioarele care au murit înecate alături de prietena lor. Revoltător: oficialii de la Ape dau vina pe fetiţe

luni, 22 iunie 2020, 01:50
5 MIN

Moartea celor trei fetiţe care s-au înecat în lacul de acumulare Pîrcovaci a răscolit sâmbătă comunitatea din Hârlău. Dincolo de drama care a lovit familiile Buznea şi Iancu, oamenii şi-au amintit şi tragediile similare din trecut, arătând cu degetul în special către autorităţi, care ar trebui să asigure paza perimetrului. Ioana şi Petronela Buznea, de 6, respectiv 7 ani, dar şi Sînziana Iancu, de 10 ani, sunt cele trei copile care s-au înecat sâmbătă în lacul Pîrcovaci. 

Cauza exactă a tragediei e încă verificată de anchetatori, însă pista principală a oamenilor legii, spun surse din Poliţie, e cea a unui accident. Una dintre fete ar fi alunecat pe dalele pline de mâzgă ale barajului, a doua ar fi sărit în ajutor şi a alunecat şi ea, la fel întâmplându-se şi cu cea de-a treia.

Scene cutremurătoare

Alerta de la Pîrcovaci a fost dată sâmbătă, în jurul orei 14.30. Paznicul perimetrului, Mihaela Prisecaru, angajată a Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, a observat cum una dintre fetiţe agonizează la marginea apei şi a încercat să îi acorde primul ajutor. La faţa locului a ajuns şi un echipaj medical, însă copila nu a mai putut fi salvată. Pe marginea lacului, în aceeaşi zonă, se aflau încă două perechi de încălţări pentru copii. „Sunt trei copii înecaţi“, a fost mesajul dramatic ajuns în dispeceratul de pompieri de la Târgu Frumos, de unde au plecat spre Hârlău opt pompieri, cu o barcă.

După câteva ore de căutări, timp în care zona s-a înţesat cu oameni, celelalte două fetiţe, de 6 şi 10 ani, au fost scoase şi ele din apă, fără suflare. Scenele au fost sfâşietoare, intervenţia autorităţilor desfăşurânduse în timp ce, pe margine, părinţii fetiţelor plângeau şi implorau, sfâşiaţi de durere. Trupurile neînsufleţite ale celor trei fetiţe au fost duse la Institutul de Medicină Legală, pentru necropsie.0

„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii comiterii infracţiunii de ucidere din culpă. Cercetările continuă“, ne-a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Fetiţele fuseseră la Biserică înainte de tragedie

Ioana, Petronela şi Sînziana proveneau din două familii liniştite din comunitate, şi erau prietene de nedespărţit. Preotul din Pîrcovaci, Nicolae Crăciun, spune că fetiţele erau voioase în ultima perioadă, după ce s-au ridicat din restricţii şi, chiar dacă nu puteau merge la şcoală, mergeau des la Biserică, unde participau şi la un concurs de bătut toaca.

„Îmi exprim regretul pentru ceea ce s-a întâmplat. Fetele au mers ieri (n.r. – sâmbătă) la Biserică, veneau des la slujbe, participau şi la un concurs de bătut toaca pe care îl organizăm noi. După toată perioada aceasta de izolare, erau bucuroase că aveau unde merge. Am o idee pe care sper să o pot duce la capăt, şi anume să ridicăm o troiţă în acel loc. Şi pentru a comemora victimele, dar şi ca un semnal de alarmă“, ne-a precizat preotul Nicolae Crăciun, parohul Bisericii din Pîrcovaci

Petiţie online: „Vrem pază la baraj!“

Tragedia de sâmbătă, care vine după altele nenumărate tot aici, a revoltat sute de locuitori din Hârlău, care au ridicat în număr foarte mare problema pazei barajului de la Pîrcovaci. Oamenii arată cu degetul către autorităţi, şi spun că măsurile de protecţie actuale sunt ineficiente, cu atât mai mult cu cât astfel de tragedii au mai avut loc şi în trecut. Anul trecut, de pildă, un alt băiat, de 14 ani, a murit înecat acolo.

„Luaţi mai în serios acest baraj. Nu se poate lăsa fără supraveghere. În fiecare an se întâmplă nenorociri, familii distruse. Câtă nepăsare din partea unora care au putere să facă ceva şi nu fac nimic. Trebuie să se întâmple nenorociri ca să vă treziţi la realitate“, e mesajul manifest al unei tinere din Hârlău, care până ieri fusese distribuit de aproape de aproape 1.000 de persoane. Alte persoane, în număr mai mic, au blamat părinţii pentru lipsa de supraveghere a celor trei fetiţe.

Ce spun autorităţile

„Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu persoana care sâmbătă asigura paza barajului, pentru a afla cum a fost posibil ca trei copii să se plimbe nesupravegheaţi printr-o zonă periculoasă. „Din păcate nu vă pot ajuta, deoarece regulamentul nu-mi permite, dar luaţi legătura cu purtătorul de cuvânt“, ne-a spus Mihaela Prisecariu. Petru Avram, directorul ABA Prut Bârlad, ne-a precizat ieri că barajul are panouri de avertizare cu mesajul „Scăldatul interzis! Pericol de înec“ şi „Este interzis accesul persoane lor neautorizate pe baraj“.

Acesta a arătat că la intrarea pe baraj este montată o barieră auto, iar pe toată lungimea barajului există un parapet de beton înalt de 80 cm. Paza barajului este asigurată de doi angajaţi, dar acumularea are o suprafaţă de 81 de hectare şi e înconjurată de pădure privată. La canton sunt angajaţi care asigură permanenţa 24/24, ne-a mai spus directorul administraţiei. Asta însă nu-i împiedică pe cei care vin la scăldat şi la pescuit.

„Când vine vara, avem discuţii cu cei ce vin la scăldat sau pescuit, îi avertizăm şi îi alungăm de pe acumulare, dar unii devin violenţi“, a adăugat Petru Avram. Acumularea Pârcovaci este rezervaţie naturală şi a fost declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate). Este un lac artificial de acumulare (amenajat ca sursă de alimentare cu apă a oraşului Hârlău) pe râul Bahlui, cu scop de protecţie pentru mai multe specii: păstrăv, clean, scobar, crap, novac, sânger, caras. (Ionuţ BENEA; Radu MEŞNIŢĂ)

 

Comentarii