Ele sunt surioarele care au murit înecate alături de prietena lor. Revoltător: oficialii de la Ape dau vina pe fetiţe
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Ele sunt surioarele care au murit înecate alături de prietena lor. Revoltător: oficialii de la Ape dau vina pe fetiţe

GALERIE
tragedie dHarlau slujba preot
  • tragedie d
  • Harlau slujba preot
- +

Moartea celor trei fetiţe care s-au înecat în lacul de acumulare Pîrcovaci a răscolit sâmbătă comunitatea din Hârlău. Dincolo de drama care a lovit familiile Buznea şi Iancu, oamenii şi-au amintit şi tragediile similare din trecut, arătând cu degetul în special către autorităţi, care ar trebui să asigure paza perimetrului. Ioana şi Petronela Buznea, de 6, respectiv 7 ani, dar şi Sînziana Iancu, de 10 ani, sunt cele trei copile care s-au înecat sâmbătă în lacul Pîrcovaci. 

Cauza exactă a tragediei e încă verificată de anchetatori, însă pista principală a oamenilor legii, spun surse din Poliţie, e cea a unui accident. Una dintre fete ar fi alunecat pe dalele pline de mâzgă ale barajului, a doua ar fi sărit în ajutor şi a alunecat şi ea, la fel întâmplându-se şi cu cea de-a treia.

Scene cutremurătoare

Alerta de la Pîrcovaci a fost dată sâmbătă, în jurul orei 14.30. Paznicul perimetrului, Mihaela Prisecaru, angajată a Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, a observat cum una dintre fetiţe agonizează la marginea apei şi a încercat să îi acorde primul ajutor. La faţa locului a ajuns şi un echipaj medical, însă copila nu a mai putut fi salvată. Pe marginea lacului, în aceeaşi zonă, se aflau încă două perechi de încălţări pentru copii. „Sunt trei copii înecaţi“, a fost mesajul dramatic ajuns în dispeceratul de pompieri de la Târgu Frumos, de unde au plecat spre Hârlău opt pompieri, cu o barcă.

După câteva ore de căutări, timp în care zona s-a înţesat cu oameni, celelalte două fetiţe, de 6 şi 10 ani, au fost scoase şi ele din apă, fără suflare. Scenele au fost sfâşietoare, intervenţia autorităţilor desfăşurânduse în timp ce, pe margine, părinţii fetiţelor plângeau şi implorau, sfâşiaţi de durere. Trupurile neînsufleţite ale celor trei fetiţe au fost duse la Institutul de Medicină Legală, pentru necropsie.0

„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii comiterii infracţiunii de ucidere din culpă. Cercetările continuă“, ne-a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Fetiţele fuseseră la Biserică înainte de tragedie

Ioana, Petronela şi Sînziana proveneau din două familii liniştite din comunitate, şi erau prietene de nedespărţit. Preotul din Pîrcovaci, Nicolae Crăciun, spune că fetiţele erau voioase în ultima perioadă, după ce s-au ridicat din restricţii şi, chiar dacă nu puteau merge la şcoală, mergeau des la Biserică, unde participau şi la un concurs de bătut toaca.

„Îmi exprim regretul pentru ceea ce s-a întâmplat. Fetele au mers ieri (n.r. - sâmbătă) la Biserică, veneau des la slujbe, participau şi la un concurs de bătut toaca pe care îl organizăm noi. După toată perioada aceasta de izolare, erau bucuroase că aveau unde merge. Am o idee pe care sper să o pot duce la capăt, şi anume să ridicăm o troiţă în acel loc. Şi pentru a comemora victimele, dar şi ca un semnal de alarmă“, ne-a precizat preotul Nicolae Crăciun, parohul Bisericii din Pîrcovaci

Petiţie online: „Vrem pază la baraj!“

Tragedia de sâmbătă, care vine după altele nenumărate tot aici, a revoltat sute de locuitori din Hârlău, care au ridicat în număr foarte mare problema pazei barajului de la Pîrcovaci. Oamenii arată cu degetul către autorităţi, şi spun că măsurile de protecţie actuale sunt ineficiente, cu atât mai mult cu cât astfel de tragedii au mai avut loc şi în trecut. Anul trecut, de pildă, un alt băiat, de 14 ani, a murit înecat acolo.

„Luaţi mai în serios acest baraj. Nu se poate lăsa fără supraveghere. În fiecare an se întâmplă nenorociri, familii distruse. Câtă nepăsare din partea unora care au putere să facă ceva şi nu fac nimic. Trebuie să se întâmple nenorociri ca să vă treziţi la realitate“, e mesajul manifest al unei tinere din Hârlău, care până ieri fusese distribuit de aproape de aproape 1.000 de persoane. Alte persoane, în număr mai mic, au blamat părinţii pentru lipsa de supraveghere a celor trei fetiţe.

Ce spun autorităţile

„Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu persoana care sâmbătă asigura paza barajului, pentru a afla cum a fost posibil ca trei copii să se plimbe nesupravegheaţi printr-o zonă periculoasă. „Din păcate nu vă pot ajuta, deoarece regulamentul nu-mi permite, dar luaţi legătura cu purtătorul de cuvânt“, ne-a spus Mihaela Prisecariu. Petru Avram, directorul ABA Prut Bârlad, ne-a precizat ieri că barajul are panouri de avertizare cu mesajul „Scăldatul interzis! Pericol de înec“ şi „Este interzis accesul persoane lor neautorizate pe baraj“.

Acesta a arătat că la intrarea pe baraj este montată o barieră auto, iar pe toată lungimea barajului există un parapet de beton înalt de 80 cm. Paza barajului este asigurată de doi angajaţi, dar acumularea are o suprafaţă de 81 de hectare şi e înconjurată de pădure privată. La canton sunt angajaţi care asigură permanenţa 24/24, ne-a mai spus directorul administraţiei. Asta însă nu-i împiedică pe cei care vin la scăldat şi la pescuit.

„Când vine vara, avem discuţii cu cei ce vin la scăldat sau pescuit, îi avertizăm şi îi alungăm de pe acumulare, dar unii devin violenţi“, a adăugat Petru Avram. Acumularea Pârcovaci este rezervaţie naturală şi a fost declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate). Este un lac artificial de acumulare (amenajat ca sursă de alimentare cu apă a oraşului Hârlău) pe râul Bahlui, cu scop de protecţie pentru mai multe specii: păstrăv, clean, scobar, crap, novac, sânger, caras. (Ionuţ BENEA; Radu MEŞNIŢĂ)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.