Guvernul finanţează un site ce distribuie propaganda Rusiei. Un ieşean “lucrează” pentru Moscova

marți, 25 septembrie 2018, 18:02
2 MIN
 Guvernul finanţează un site ce distribuie propaganda Rusiei. Un ieşean “lucrează” pentru Moscova

Guvernul României a alocat, anul trecut, bani pentru susţinerea unui site ce copia toate articolele publicaţiei online ruseşti Sputnik, potrivit Recorder.ro. "Executivul de la Bucureşti sponsorizează din bani publici site-uri ce răspândesc dezinformările Kremlinului. Grupul ţintă: românii din diaspora", scrie sursa citată.

Potrivit site-ului, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a alocat anul trecut peste 20.000 de euro pentru susţinerea unui site, Usd24.ro ce copia toate articoilele Sputnik. Site-ul Usd24.ro face parte dintr-o reţea de pagini ce preiau şi multiplică propaganda rusească.

În spatele lui este, conform Recorder.ro, Liviu Beşleagă, personaj ce are legături în coaliţia de guvernare, vicepreşedinte al ONG-ului Coaliţia pentru Modernizarea României. După discuţia cu reprezentantul Recorder.ro, acesta "s-a apucat să şteargă toate articolele cu semnătura Sputnik de pe site-ul usd24.ro".

Recorder.ro precizează că a încercat să obţină lămuriri de la ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, dar aceasta nu a răspuns. Recorder.ro mai notează că singura condiţie pusă de minister a fost ca pe site-ul căruia i-a alocat bani să apară vizibil faptul că activitatea redacţională e finanţată de Guvernul României.  

Potrivit recorder.ro, toate aceste pagini ce funcţionează ca un adevărat trust de propagandă rusească au fost construite de către David Burcovschi, un tânăr de 19 ani din Iaşi, provenit dintr-o familie rusofonă din oraşul moldovean Bălţi.

Fostul liceean este autorul paginilor us24.ro, stiriapropo.ro, apropo.it, gzo.ro sau evideo.live, care preiau, multiplică şi promovează conţinutul usd24.ro – alături de sigla Guvernului României şi a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Ele funcţionează după un mecanism bine pus la punct de către propagandiştii internetului: articolele sunt distribuite pe reţelele de socializare, unde titlurile alarmiste sau scandaloase atrag cei mai mulţi utilizatori, dispuşi să le răspândească la rândul lor.

Un exemplu: „Eurodeputat: Ni se vor da pe tavă purcei hormonaţi, buni să provoace cancer“ e titlul unuia dintre articolele recente. Din text aflăm că România este în pericol să devină bază experimentală pentru Uniunea Europeană, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât românii îşi înţarcă pruncii cu lapte de vacă şi carne de porc.

Citeşte ancheta completă pe recorder.ro

Comentarii