De Sănătate

Punem punctul pe știi

Halucinant: O gravidă a murit după o „plimbare“ prin 4 spitale. De la ce a pornit totul?

joi, 11 ianuarie 2018, 02:50
4 MIN

Femeia de 27 de ani era însărcinată în 5 luni. Vineri a mers la medic, a primit un tratament şi a fost trimisă acasă. Luni s-a internat la Spitalul Municipal Roman u marţi după-amiază a fost transferată la Maternitatea „Elena Doamna”. De aici, a fost trimisă la Spitalul de Neurochirurgie. După un examen CT, a fost dusă la al patrulea spital, Infecţioase. În triaj a intrat în stop cardio-respirator, şi nu a mai putut fi salvată. Dr. Mihnea Hurmuzache arată că tânăra şi-a pierdut viaţa în urma unui sepsis sever, determinat de o infecţie urinară.

O pacientă de 27 de ani, însărcinată în cinci luni, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, după ce a fost plimbată prin mai multe spitale, pentru aflarea unui diagnostic. Bianca Cimpoi, o tânără din Roman aflată la prima sarcină, diagnosticată din copilărie cu distrofie musculară, şi-a pierdut viaţa marţi seara, după o suferinţă de aproape o săptămână. Înainte de a muri, gravida a trecut prin patru spitale: Spitalul Municipal Roman, Maternitatea „Elena Doamna”, Spitalul de Neurochirurgie şi Spitalul de Boli Infecţioase. „Este tragic pentru că, de fapt, vorbim de două decese. Copilul era în viaţă când pacienta a ajuns la Maternitatea «Elena Doamna», de fapt a fost în viaţă până la final, dar nu s-a putut interveni şi scoate prin cezariană pentru că o astfel de intervenţie se recomandă la cel puţin 26 de săptămâni”, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infecţioase, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase.

Traseul pacientei

Potrivit fişei medicale a pacientei, Bianca Cimpoi s-a prezentat vinerea trecută la un medic specialist în Roman, cu febră şi dureri de cap. De acolo, pacienta a fost îndrumată la domiciliu cu tratament. Luni, 8 ianuarie, gravida s-a internat la Spitalul Municipal Roman din cauza simptomelor accentuate. În cursul zilei de marţi, 9 ianuarie, la ora 16.30, reprezentanţii Spitalului Municipal Roman au făcut solicitare de transfer către maternitatea de gardă din Iaşi. În momentul solicitării, Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi asigura garda medicală pe obstetrică-ginecologie. „La maternitate, medicul de gardă a constatat că fătul este viu, dar nu viabil, adică nu se putea face cezariană din cauza sarcinii în termen încă mic, respectiv 21 de săptămâni. Ulterior, pacienta a fost dirijată către Neurochirurgie pentru alte investigaţii. Acolo a ajuns la ora 19.00 şi i s-a făcut un examen de computer tomograf cu substanţă de contrast. Suspiciunea fiind de meningoencefalită, s-a cerut, în cele din urmă, transferul la noi”, a mai precizat dr. Hurmuzache.

„Pacienta a ajuns la Iaşi prea târziu“

Tânăra a ajuns în a patra unitate medicală la ora 20.25 şi, conform medicilor, în momentul în care a intrat în triaj a intrat în stop cardio-respirator. O echipă complexă de medici infecţionişti, ATI şi urgentişti au efectuat manevre de resuscitare timp de o oră, fără să o poată salva pe gravidă. „Decesul pacientei a fost înregistrat la 21.20. Din punctul meu de vedere, pacienta a ajuns la Iaşi prea târziu. Ea putea muri în orice alt spital din Iaşi prin care a trecut până a ajuns aici, întrucât starea de sănătate era deosebită. Cred că trebuia transferată măcar marţi dimineaţă, dacă nu chiar cu 24 de ore înainte de solicitarea de transfer către Maternitatea «Elena Doamna»”, a conchis dr. Mihnea Hurmuzache. Potrivit medicului, tânăra şi-a pierdut viaţa în urma unui sepsis sever, determinat de o infecţie urinară.

Reprezentanţii Spitalului Municipal Roman au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că starea pacientei în momentul în care s-a făcut solicitarea de transfer către Iaşi era stabilă. „Medicul curant al pacientei a făcut solicitare de transfer pentru că era un caz complicat, în antecedente cu un diagnostic de distrofie musculară, cu o scolioză dorsală pentru care în copilărie s-a pus o tijă metalică, o pacientă imobilizată în scaunul cu rotile. Medicul s-a gândit să nu-i scape ceva, şi atunci a cerut transferul. Precizez că, în momentul preluării pacientei de către ambulanţă, gravida era conştientă, cu stare generală bună, afebrilă. Ce s-a întâmplat pe durata transportului, de ce a decompensat, nu ştim. Aşteptăm rezultatele de la Medicina Legală”, a declarat dr. Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal din Roman.

Socrul Biancăi: „În comă a plecat de la Roman!“

Pe de altă parte, socrul femeii susţine că de la internare şi până la plecarea din Roman spre Iaşi starea femeii s-a deteriorat tot mai mult. „Au internat-o de urgenţă în spital, o banală răceală. De la perfuzie la perfuzie, ea se înmuia. Nu-şi revenea. Ea se ducea din ce în ce la vale. Nu mai mânca, nu mai vorbea, nu mai cunoştea pe nimeni. (…) În comă a plecat de aici!“, a declarat pentru Digi24, Cristinel Cimpoi. După decesul pacientei, conducerea Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” a anunţat Poliţia şi Institutul de Medicină Legală.

Comentarii