De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul a câştigat marele premiu Best Smart City Project

Smart Citizen: o provocare căreia ieşenii încep să îi răspundă - încet, dar sigur. Ce înseamnă apariţia “cetăţenilor deştepţi”?

marți, 17 decembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Iaşul a câştigat marele premiu Best Smart City Project

Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC) a organizat pe 11 decembrie, la Bucureşti, cea de-a 4-a ediţie a Galei Smart City Industry Awards (SCIA), cel mai important eveniment al Industriei Smart City din România. Au fost aliniate spre jurizare 101 proiecte, din comunităţi de toate dimensiunile – de la localităţi şi comune, până la marile municipii, printre care şi Iaşul. De altfel, Primăria Iaşi s-a înscris în lista campionilor Smart City, după ce a câştigat atât marele premiu al evenimentului, respectiv Best Smart City Project, cât şi premiul la subcategoria Digital City, cu proiectul “De la cetăţeni şi senzori la digitalizare”.

Un alt proiect pentru care Iaşul a mai “adjudecat” un premiu în cadrul Galei a fost Iaşi Smart City, înscris la categoria Smart Citizen. Dezvoltat de IAŞI AI (comunitatea de inteligenţă artificială din Iaşi) şi dat în administrarea Primăriei în primăvara acestui an, conceptul oferă instrumentele prin care ieşenii sunt încurajaţi să fie mai activi şi mai participativi în viaţa comunităţii din care fac parte, având posibilitatea de a veni cu idei despre soluţii viitoare şi de a trimite propriile sugestii. Chiar dacă autorităţile publice nu conştientizează pe deplin cât de important este să colaboreze cu companiile de tehnologie, pentru a satisface nevoile cetăţenilor într-un mod inteligent şi sustenabil, încep să se facă paşi în acest sens.

“Acţiunile comune derulate de membrii comunităţii reprezintă un stimulent şi o provocare, dar şi un sprijin, un spaţiu de împărtăşire a obstacolelor şi a soluţiilor găsite”, spune Eugen Buşoiu, fondatorul IAŞI AI şi realizatorul platformei www.iasismartcity.ro. Propunerile şi recomandările transmise prin intermediul platformei sunt menite să transforme oraşul într-o comunitate cu un nivel de trai cât mai ridicat, din toate punctele de vedere. Şi totuşi, cum pot “cetăţenii deştepţi” să accelereze dezvoltarea “oraşului inteligent”?

“Evident, conceptul în sine nu măsoară nivelul inteligenţei ca pe o capacitate intelectuală a individului, ci mai degrabă capacitatea acestuia de a înţelege că poate contribui efectiv cu idei, că îşi poate expune problemele, că poate participa în mod real la procesul decizional, prin mijloace diverse”, a adăugat acesta. Comunitatea IAŞI AI a fost înfiinţată în anul 2017, pe platforma de Meetup a acesteia existând, momentan, peste 1.000 de membri. “Este, de departe, cea mai activă platformă. Organizăm lunar întâlniri la care, în funcţie de topic, se prezintă peste 40 de persoane. Inteligenţa artificială este unul dintre subiectele de actualitate în domeniul tehnologiei, dar şi în multe alte zone de interes cotidian”, a precizat Eugen Buşoiu. 

Comentarii