De Business

Punem punctul pe știi

Contribuabilii conştiincioşi, bătaia de joc a autorităţilor!

Ieşenii veniţi să-şi plătească dările la Fisc, ţinuţi cu orele la coadă!

„Am rămas uimit de felul în care suntem trataţi noi, plătitorii de taxe şi impozite”, arată o persoană care a stat trei ore la coadă.

sâmbătă, 15 decembrie 2018, 03:00
4 MIN
 Ieşenii veniţi să-şi plătească dările la Fisc, ţinuţi cu orele la coadă!
Iată paradoxul nepăsării şi al politicilor făcute cu fundul la cetăţean: tocmai contribuabilii conştiincioşi, care ţin morţiş să-şi achite dările la timp, au ajuns să fie bătaia de joc a autorităţilor! Ieşenii veniţi să-şi plătească impozitele la Fisc în ultimele zile sunt ţinuţi cu orele la coadă. „Rămâi uimit de felul în care suntem trataţi noi, plătitorii de taxe şi impozite”, ne spune un contribuabil. Numeroşi ieşeni vociferează, dar nu îi bagă nimeni în seamă. Spre patru ghişee şi spre casierie, rândurile se ramificau ieri ca degetele de la o mână, timpul de aşteptare fiind de ordinul orelor bune. Mulţi vor să beneficieze de reducerea de 5 sau 10%, anunţată de guvernul ce pare în lipsă de lichidităţi. Șefii Fiscului ieşean nu au luat însă nicio măsură concretă pentru a fluidiza accesul, aglomeraţia fiind previzibilă.

Anunţul făcut de ANAF cu privire la bonificaţiile pe care le oferă persoanelor care-şi plătesc dările au făcut ca la sediul fiscal din Nicolina, în ultima săptămână, să fie cinci cozi care se uneau în alta care ajungea până la intrarea în clădire. Spre patru ghişee şi spre caserie, rândurile se ramificau ca degetele de la o mână, timpul de aşteptare fiind de ordinul orelor. Ieşenii s-au îngrămădit să beneficieze de cei 5 sau 10% reducere la dări, dar şefii Fiscului ieşean nu au luat nici o măsută concretă pentru a fluidiza accesul la ghişee. Cele mai afectate au fost însă persoanele mai în vârstă care au fost nevoite să îndure minim două ore de aşteptare în picioare.

„Eu sunt pensionar, dar soţia mea practică activităţi independente şi mă trimite cu plăţile. Am de plătit impozit, CAS, CASS. Nu mă duc să plătesc prin poştă ori la bancă pentru că m-am săturat de sincopele din sistemul informatic, de multe ori a trebuit să caut banii prin adrese. Marţi, 11 decembrie, am stat 3 ore jumătate. Am ajuns acasă şi mi s-a făcut rău. Miercuri am primit plic cu regularizarea la impozit aşa că joi m-am dus să-l plătesc. Am stat numai 2 ore la coadă ca să descopăr că la doamna de la ghişeu, nu apărea suma în calculator, prin urmare am fost în imposibilitatea de a plăti, deşi eu voiam, că primisem hârtie acasă cu cât am de plată. E o bătaie de joc, nu e organizare! Am văzut apoi pe un anunţă că pe 12, 13 şi 14 decembrie se poate plăti şi la turn, în centru, la camera 109, dar nimeni de la intrare nu ne-a zis că putem merge şi acolo”, povesteşte Florin R. un pensionar din Iaşi.

Cetăţeanul s-a grăbit ca şi restul ieşenilor să vină să plătească până pe 15 decembrie, pentru a beneficia de bonificaţiile pe care le oferă ANAF-ul. Acesta se întreabă de ce e trecută ziua de 15 ca ultimă zi, dacă pică sâmbătă.

„Pentru 4 minute la ghişeu am stat ore întregi. De asta ai momit oamenii cu 10% reducere, pentru că ai nevoie de bani, nu? Păi deschide 10 ghişee! Mi se pare inuman, îmi amintesc de vremea când copilul meu era mic şi stăteam la rând la lapte şi carne! Joi erau la coadă în spatele meu mai mulţi medici care dădeau indicaţii prin telefon asistentelor care rămăseseră în cabinete. Am rămas uimit de felul în care suntem trataţi noi, plătitorii de taxe şi impozite! Trebuie deschidere către populaţie, pentru că alta nu avem!”, mai spune bărbatul.

În cursul zilei de ieri am trimis o solicitare către Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi pentru un punct de vedere cu privire la aglomeraţia de la sediul de pe Bulevardul Nicolae Iorga. Răspunsul a fost scurt şi la obiect: „Raportat la întrebarea dvs. vă  informăm că termenul de plată se prelungeşte până la data de 17.12.2018,  conform prevederilor fiscale”, au transmis cei de la Compartimentul de Comunicare al instituţiei. Prin urmare, ieşenii mai au timp să meargă şi luni, inclusiv, la ghişee, pentru a plăti dările către stat cu reducerile în vigoare.

Într-un comunicat de presă transmis de la Bucureşti, cei de la ANAF au clarificat care sunt contribuabilii care pot beneficia de aceste reduceri fiscale.

„Această bonificaţie se acordă prin efectul legii, fără a mai fi necesară comunicarea unui act administrativ fiscal din partea organului fiscal central. Pentru contribuabilii, persoane fizice, pentru care au fost comunicate decizii de impunere anuală aferente impozitului pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017, precum şi aferente contribuţiei individuale de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016 – 2017”, au precizat reprezentanţii ANAF.

Efectuarea stingerii în evidenţa fiscală se aplică de organele fiscale până la data de 31.07.2019. După scăderea din evidenţa fiscală organul fiscal inştiintează persoana fizica cu privire la acordarea bonificaţiei până la data de 31.08.2019. Procedura de acordare a bonificaţiei pentru plata cu anticipaţie a sumelor de plată, stabilite prin decizii de impunere anuală, este aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscal din 27 noiembrie 2018.

Comentarii