De Sănătate

Punem punctul pe știi

În timp ce virozele puternice îmbolnăvesc copiii pe capete, din farmaciile iesene lipsesc medicamentele

luni, 28 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 În timp ce virozele puternice îmbolnăvesc copiii pe capete, din farmaciile iesene lipsesc medicamentele

În perioada în care sezonul virozelor respiratorii este mult mai „zgomotos” în rândul copiilor, comparativ cu anii anteriori, a mai apărut o problemă: lipsesc antitermicele şi antibioticele.

 

Anul acesta, virozele respiratorii au început să se răspândească mult mai devreme comparativ cu anii anteriori şi sunt mult mai agresive în rândul copiilor, în special cei de vârstă mai mică, susţin specialiştii. Pe lângă această particularitate a sezonului care a venit după doi ani de pandemie, medicii au observat că nici nu se găsesc medicamentele necesare pentru tratament.

„Ne sună mamele copiilor şi ne spun că nu găsesc în farmacii antibiotice, nu este Augmentin, Klacid şi nici Zinnat, lipsesc chiar şi siropurile şi medicamentele antitermice. Atunci ne cer să le dăm altceva, se pierde şi foarte mult timp din această cauză”, a explicat dr. Maria Daniil, medic de familie şi pediatru ieşean.

Cauzele dispariţiei medicamentelor

La rândul lor, producătorii de medicamente spun că lipsa antitermicelor şi a antibioticelor pentru copii este influenţată şi de o lipsă generalizată care se observă, legată şi de sezonul virozelor care anul acesta a început brusc şi este mult mai agresiv faţă de anii trecuţi.

„Problema dispariţiei medicamentelor de sezon agravează în plus problemele deja existente, fiind rezultatul unui mix de factori: un sezon foarte puternic de infecţii acute ale căilor respiratorii, în special la copii, care a dus la scăderea sau chiar dispariţia stocurilor de siropuri de antibiotice şi de medicamente anti-febră (ibuprofen, paracetamol). În condiţiile penuriilor de materii prime şi materiale, producătorii nu pot fabrica cantităţile comandate astfel încât sunt obligaţi să prioritizeze, producând sau aducând din import stocuri mai mici. La asta din păcate, se adaugă şi raţiuni economice, vor fi livrate medicamente către ţările care au făcut comenzi sau plăţi cu mult timp în avans”, a explicat Dragoş Damian, director executiv Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Producătorii de medicamente mai spun că un alt motiv ar putea fi şi faptul că oamenii şi-au făcut stocuri mai mari decât ar avea nevoie după ce au auzit că sezonul de boli respiratorii va fi unul greu. „Trebuie spuse aceste lucruri: se prescriu şi se eliberează prea uşor uneori medicamentele de sezon, ba chiar unele sunt procurate fără prescripţie şi administrate până şi fără sfatul medicului. Este un fenomen similar cu dispariţia tabletelor de Paracetamol în 2020, în pandemie, pentru că oamenii şi-au făcut stocuri, deşi nu exista o problemă de aprovizionare”, a completat directorul PRIMER.

Virozele îi afectează inclusiv pe sugari, copii de 4 – 6 luni cu bronşiolite

Medicii spun că aceasta este şi cea mai aglomerată perioadă de până acum, fiind copleşiţi de numărul mare de consultaţii, din care o mare parte sunt copii cu diferite forme de viroze respiratorii. „În fiecare zi avem 40 de consultaţii, deşi plătite sunt 24, dar nu îi putem trimite acasă. Sunt mult mai urâte virozele de acum decât cele obişnuite, avem copii care fac bronşiolite, bronşite cu caracter astmatic. Cei care au în casă un frate mai mare care frecventează o colectivitate, aproape toţi se îmbolnăvesc. Am copii de 4 – 6 luni care au făcut bronşiolite, sunt afectaţi şi cei care sunt mai mari, dar am avut chiar şi adulţi cu componenta aceasta astmatică. Nu ştiu din ce cauză, poate şi din cauza poluării, umidităţii, ceţii, toate la un loc fac ca şi adulţii să aibă bronşite astmatice”, a explicat dr. Maria Daniil.

Medicul spune că o explicaţie pentru agresivitatea acestui val de viroze respiratorii ar putea fi faptul că, timp de doi ani, când s-au respectat măsurile de protecţie, sistemul imunitar a fost „pus pe pauză”. „Acum sistemul imunitar reacţionează mult mai greu după această pauză. În plus, cred că şi viruşii sunt mult mai agresivi. Pe lângă patologia respiratorie, sunt şi copii cu probleme digestive: rotavirus, norovirus, adenovirus, le fac analize şi vedem că astea circulă acum foarte mult”, a completat medicul ieşean. 

 

Comentarii