Ioan-Aurel Pop: Dan Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei. Nu mi-am dat acordul

joi, 03 iunie 2021, 07:54
2 MIN
 Ioan-Aurel Pop: Dan Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei. Nu mi-am dat acordul

Dan Voiculescu a publicat o carte la Editura Academiei Române. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că nu și-a dat acordul pentru publicarea cărții. Referatul în favoarea publicării lui Voiculescu este semnat de Mugur Isărescu, academician și guvernator BNR.

Fostul pușcăriaș Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție, și-a publicat, săptămâna trecută, cartea “Tratatul Umanismului Pragmatic“ la Editura Academiei Române (EAR). Lansarea a avut loc la Biblioteca Academiei.

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că „personal nu cred că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit să publice în EAR și nu mi-am dat niciodată acordul pentru un asemenea act.” 

Președintele Academiei spune că lucrarea lui Dan Voiculescu a primit două referate favorabile care „au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei”.

Aurel Pop spune că Voiculescu nu trebuia să publice la Editura Academiei care „are personalitate juridică și este ordonator de credite”.

Ioan-Aurel Pop desființează teoria lui Voiculescu

„În contextul curentului cultural umanist, nu am auzit de umanism pragmatic, iar în alt context nu mă interesează și nu cred că se poate folosi”, spune președintele Academiei Române într-un interviu pentru Newsweek România.

Newsweek România: Cine a decis că Dan Voiculescu merită să apară la editura Academiei Române ?  

Ioan-Aurel Pop: În cazul acestei lucrări, conducerea Academiei Române nu și-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) și nici individual, prin președinte, vicepreședinți sau secretar general. Orice lucrare publicată la Editura Academiei Române are nevoie de cel puțin două referate de specialitate și de avizul secției din Academie în specialitatea căreia se încadrează lucrarea respectivă. Pentru lucrarea în cauză, avizul a venit din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei. 

Interviul integral pe newsweek

Comentarii