Le-au ascuns, dar le-am găsit. Iată salariile celor 13 directori din Primărie! Un nou episod din serialul ZdI “Cine conduce Iaşul?”

luni, 22 mai 2023, 01:55
6 MIN
 Le-au ascuns, dar le-am găsit. Iată salariile celor 13 directori din Primărie! Un nou episod din serialul ZdI “Cine conduce Iaşul?”

Salariul mediu net al unui director din Palatul Roznovanu ajunge la peste 2.400 euro în fiecare lună. Dintre cei 13 directori, şapte sunt femei, iar şase sunt bărbaţi. În continuarea campaniei „Cine conduce Iaşul?”, ZDI vă prezintă astăzi numele şi salariul fiecărui director din Primărie. Este vorba despre acei directori din aparatul de specialitate al primarului şi nu de şefi ai instituţiilor de sub autoritatea Consiliului Local (CL). Cu toate că Primăria publică trimestrial situaţia salariilor din instituţie, centralizarea este una care nu permite aflarea cuantumului total al venitului net în cazul fiecărui angajat al municipalităţii. În schimb, cumulând date oficiale cu informaţii aflate pe surse, putem prezenta cu o marjă foarte mică de eroare salariul fiecărui director.

 

Principala diferenţă în cazul acestora vine în contextul „bonusului european”: salariul de bază este majorat cu un procent de până la 50% dacă directorul este implicat în proiecte europene, cu precizarea că sporul „se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţii pentru fiecare proiect”. ZDI a calculat salariile directorilor ţinând cont şi de ultima majorare, de 10,5%, care a avut loc săptămâna trecută, în contextul unei modificări legislative care a permis această creştere: austeritatea clamată de guvernarea PNL-PSD nu ţine pasul cu realităţile din teren.

Patru directori ar fi putea avea salarii mai mari ca primarul

Cel mai mare salariu net din Palatul Roznovanu îl încasează primarul Mihai Chirica: peste 15.000 lei, conform calculelor ZDI. Dar nu a fost mereu aşa: o schimbare legislativă de la finalul anului trecut a plafonat salariilor directorilor din subordinea directă a edilului-şef la venitul viceprimarului. Cei doi „adjuncţi” ai primarului (Daniel Juravle şi Cezar Baciu) câştigă fiecare peste 13.400 lei, sumă în care am inclus şi bonusul aferent implicării în proiecte europene (25%), dar care nu cuprinde cele câteva sute de lei aferente normei de hrană sau vocherele de vacanţă. Astfel, nici un director (sau alt angajat) din Primărie nu poate încasa, la acest moment, un salariu net mai mare decât al viceprimarului. Dacă nu ar fi existat această regulă, calculele ZDI arată că patru directori ar fi câştigat mai mult chiar şi faţă de primar.

CITEȘTE ȘI: Serial ZdI: Cine conduce Iaşul? Salariile „băieţilor deştepţi” din urbanism, direcţia cea mai acuzată de corupţie din Primărie

În schimb, fiecare director încasează lunar cât viceprimarii, fiind vorba despre Cristina Oţeleanu (Direcţia Juridică), Ştefan Chirilă (Direcţia de Implementare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană), Cristina Bălan (Direcţia Fond Locativ) şi Carmen Cazuc (director economic al Finanţelor locale – DGEFPL). Toţi cei patru beneficiază de „bonusul european” maxim (50%), iar, în lipsa plafonării, ar fi câştigat mai mult ca primarul.

Pe lista directorilor care încasează sporul aferent proiectelor UE se mai numără doi directori: Beatrice Fotache (Direcţia Proiecte Europene) şi Aurora Pintilie (director în cadrul DGEFPL pe activitatea de taxe şi impozite locale). Informaţiile ZDI sunt că sporul UE în cazul acestora este mai mic (20%) faţă de cel al celor patru directori anterior enumeraţi, astfel că salariul net al acestora ajunge la circa 13.000 lei/lună.

Cine sunt directorii fără sporul european

Ceilalţi şapte directori din Primărie câştigă fiecare o sumă de peste 10.700 lei, în condiţiile în care niciunul nu beneficiază de sporul aferent proiectelor UE, conform informaţiilor ZDI. Unul dintre ei este Vasile Tiron, care conduce Direcţia Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională. Chiar dacă încasează „doar” 10.700 lei, Tiron este unul dintre „privilegiaţii” administraţiei locale: el este considerat unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului, fiind „răsplătit”, de exemplu, cu funcţii remunerate în consilii de administraţie a instituţilor de sub autoritatea CL. Mai mult, Tiron încasează şi pensie, fiind colonel în rezervă, astfel că, lunar, îşi rotunjeşte substanţial venitul net.

CITEȘTE ȘI: Un serial ZdI: Cine conduce Iaşul? Azi, viceprimarul Cezar Baciu, un veritabil trântor de lux

Un alt director cu salariul menţionat este Cătălin Boghiu (direcţia de digitalizare şi smart city), dar de al cărui nume se leagă, în ultimul an, unele eşecuri în privinţa accesării de fonduri UE (un exemplu ar fi ratarea unei finanţări pentru pista de biciclete Agronomie-Tudor). Pe lista directorilor cu un salariu net de peste 10.000 lei mai apar: Viorica Bostan (Direcţia Tehnică şi Servicii Comunitare), Gabriel Teodorescu (Direcţia de Evidenţă a Patrimoniului Public şi Privat), Radu Grigoraş (Direcţia Exploatare Patrimoniu), Alexandru Mustiaţă (arhitectul şef din fruntea Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism) şi, nu în ultimul rând, Maria Apetroaei (director general al Finanţelor locale).

Care a fost motivul majorării cu peste 10%

Ultima creştere a salariilor din administraţia locală a avut loc chiar la plăţile făcute săptămâna trecută de Primăria Iaşi către angajaţi. Creşterea a fost de peste 10%, conform calculelor ZDI. Majorarea a venit în contextul unei decizii a Curţii Constituţionale: curtea a respins sesizarea de neconstituţionalitate împotriva legii aprobate în luna septembrie 2022 prin care Parlamentul a majorat salariile aleşilor locali prin ajustarea mecanismului de calcul. Astfel, potrivit legii amintite, venitul se raportează acum la salariul minim din 2021 (2.300 lei) şi nu la cel din 2019 (2.080 lei). Conform legii salarizării unitare (153/2017), salariul se calculează prin aplicarea unui coeficient la salariul minim.

CITEȘTE ȘI: Posturi grase, cu salarii uriaşe, scoase la concurs, la Primărie. Apar şi câteva semne de întrebare. Nu se dau nume

Cel mai mare coeficient în Primăria Iaşi îl are primarul – 9. Astfel, salariul brut anterior al primarului (luna martie) a fost 18.720 lei (2.080 x 9) la care s-a adăugat, conform surselor ZDI, un spor de 25% (proiecte UE), astfel că a rezultat un salariu de 23.400 lei, respectiv un net de aproape 13.700 lei. Aplicând coeficientul la suma de 2.300 lei, valabil din luna aprilie, rezultă, în final, un salariu net de peste 15.100 lei (inclusiv sporul UE). Analog, ZDI a calculat salariile pentru viceprimari şi fiecare director în parte, ţinând cont de sporul UE. Întrucât unii directori au un spor UE de până la 50%, netul lunar ar fi putut depăşi suma de 16.000 lei (mai mult ca primarul), dar intervine plafonarea la salariul viceprimarului (peste 13.400 lei). Astfel, chiar dacă legea adoptată în toamna anului 2022 face referire la aleşii locali (primari, viceprimari, consilieri), în fapt creşterea se aplică şi altor angajaţi din administraţie ale căror salarii sunt corelate cu indemnizaţiile primarului şi viceprimarilor.

Situaţia salariilor directorilor din instituţiile de sub autoritatea CL

În ultimii ani, ZDI a prezentat, în mai multe ocazii, veniturile nete ale directorilor instituţiilor de sub autoritatea CL. Oricare dintre aceşti directori are un venit net mai mare faţă de cel al funcţionarilor care conduc direcţii din Primărie. Acest lucru se datorează în special faptului că ei încasează bonusuri pentru îndeplinirea anuală a criteriilor de performanţă, bonusuri care înseamnă, de cele mai multe ori, dublarea remuneraţiei lunare. Astfel, unii directori au ajuns să câştige până aproape de 5.000 euro/lună, în această situaţie fiind Laurenţiu Ivan (Servicii Publice), Alin Aivănoaei (Termo-Service) sau Cătălin Neculau (Salubris). La Citadin, cei trei directori ar urma să ajungă în acest an să câştige lunar câte 4.500 euro (Marius Ionescu, Kristian Bârzu şi Maria Gheorghică), iar, în cazul CTP, este vorba despre circa 3.800 euro/lunar pentru fiecare dintre cei patru conducători ai companiei (Cristian Stoica – director general, Maricel Ghercă – director tehnic, Crina Dobrescu – director economic şi Cristinel Talef – director de exploatare). La Ecopiaţa, directorul interimar Radu Botez a cerut plafonarea salariului la venitul viceprimarului (fără spor, respectiv sub 2.000 euro/lună), în condiţiile în care fostul director (Cristian Stărică) era cel mai plătit şef din administraţia locală (peste 5.000 euro/lună).

CITEȘTE ȘI: Nababii lui Chirica aşteaptă bonusurile: unii directori vor ajunge la venituri de 5.000 de euro pe lună

 

Comentarii