De Business

Punem punctul pe știi

Lovitură de teatru în dosarul unei mari companii ieşeni. Salariaţii trebuie să aducă bani de acasă

vineri, 03 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Lovitură de teatru în dosarul unei mari companii ieşeni. Salariaţii trebuie să aducă bani de acasă

Creditorul şi acţionarul majoritar al firmei Fortus SA a reuşit să obţină în instanţă anularea unei măsuri prin care administratorul judiciar a efectuat mai multe plăţi.

Angajaţii activi de la Fortus nu ştiu dacă să râdă sau să plângă. Conform buletinului Procedurilor de Insolvenţă din data de 25 octombrie, la Tribunalul Sindic de la Tg. Mureş, instituţia unde se judecă dosarul insolvenţei Fortus, Camera de Consiliu din data de 28 septembrie a anulat măsura administratorului judiciar, Ignaţie Toader, pentru timestrul trei şi patru al anului 4 de reorganizare.

În această perioadă, administratorul a făcut, printre altele şi plata unor drepturi salariale. Pe motiv că această măsură nu este legală, indiferent de provenienţa sumelor ca şi cheltuieli de procedură, salariaţii activi se trezesc că trebuie să înapoieze banii primiţi ca drepturi salariale restante, sumă cumulată în valoare de 5,4 milioane de lei. „Am propus să formăm o echipă care să asigure permanenţa de muncitori la Fortus. Această măsură a fost anulată de judecătorul sindic, care a fost împotrivă. Eu nu consider că banii trebuie luaţi înapoi. Nu există încă o hătârâre care să mă oblige să-i cer înapoi. Am doi avocaţi care lucrează în procesul aceasta, vom vedea exact despre ce este vorba”, a declarat Todor Ignaţie, administratorul judiciar al Combinatului de Utilaje Grele din Iaşi.

Deşi se aşteptă motivarea sentinţei, angajaţii sunt şocaţi de-a dreptul. Aceştia spun că, după ce că Fortus mai are să le dea bani din urmă, acum ei trebuie să vină cu bani de acasă şi să înapoieze o parte mare din bani. Concret, banii primiţi ca salarii restante nici nu mai există în buzunarele multora, deoarece oamenii şi-au plătit cu ei datoriile pe care le aveau la bănci ori la rude, sau pur şi simplu i-au cheltuit de-a lungul timpului. De la colosul cu picioare de lut nu doar angajaţii activi aşteaptă salarii restante, ci şi angajaţii disponibilizaţi. În tabelul definitiv al creanţelor Sc Fortus SA, la capitolul salariaţi este trecută suma de 35,6 milioane de lei iar la salariatii disponibilizaţi, suma de 8,4 milioane de lei. În urma unor proteste care au avut loc în vară, în faţa Prefecturii, societatea a făcut câteva plăţi în conturile salariaţilor activi, banii provenind din vânzarea pavilionului administrativ, cu suma de 2,9 milioane de euro.

„La plăţi pe trimestrul 3 sunt 1,7 milioane de lei iar la trimestrul 4 sunt 3,7 milioane de lei. Sunt plăţi făcute în mod ilegal pentru că în comitetul creditorilor, sindicatul a votat ilegal pentru a i se face aceste plăţi. Ştiţi cum se zice în fotbal, să nu te duci după fentă! S-a admis contestaţia AAAS cu privire la activitatea administratorului judiciar, a fost anulată ca nelegală, prin urmare s-au anulat şi plăţile făcute de el. Hotărârea a fost pronunţată cu drept de recurs în 7 zile. În Buletinul Procedurilor din 7 iunie 2017, administratorul judiciar a spus că  unele lucruri nu au nevoie de aprobarea creditorilor, dar este ilegal ceea ce el a spus, că se poate face aceste plăţi chiar şi fără aprobarea lor”, a declarat Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi.

Acesta nu a înlăturat posibilitatea unor popriri pe conturile celor peste 300 de salariaţi care au încasat bani în perioada indicată de judecătorii mureşeni. „Nu exclud nimic din ce este omeneşte posibil. După opinia mea, situaţia este extrem de gravă!”, a încheiat acesta. Următorul termen în dosarul Fortus este stabilit de Tribunalul Sindic Tg. Mureş pe 18 ianuarie 2018, cu privire la contestaţia AAAS împotriva măsurilor administratorului judiciar în raportul de activitate privind situaţia financiară a averii Fortus.

 

 

Comentarii