anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Mai multe organizaţii cer demisia ministrului Predoiu, acuzând ”un posibil amestec într-un dosar de corupţie

GALERIE
Cătălin_Predoiu
  • Cătălin_Predoiu
- +

Mai multe organizaţii civice cer, joi, demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, acuzând ”un posibil amestec într-un dosar de corupţie”. ”Există suspiciuni rezonabile că a avut acces la informaţii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică„, au transmis organizaţiile, referindu-se la dosarul soţului fostei şefa a DIICOT Giorgiana Hosu.

”În ultimele două săptămâni, am urmărit cu atenţie şi îngrijorare o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupţie aflat în dezbaterea instanţei.

Pe data de 18 ianuarie 2023, într-un interviu, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a afirmat că sentinţa în dosarul dlui. Dan Hosu (soţul fostei procuroare-şefe DIICOT, Georgiana Hosu), ar fi de achitare. Însă Ministrul a făcut o greşeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie 2023”, au transmis, joi, într-un comunicat de presă, mai multe organizaţii civice.

Acestea au făcut referire şi la faptul că Predoiu şi-a cerut scuze pentru declaraţia respectivă, invocând ”surse neoficiale”, ”fără a explica în ce situaţii ministrul Justiţiei ajunge să discute ”neoficial" despre dosare aflate pe rolul instanţelor, mai ales despre un dosar cu o mare încărcătură politică”.

De asemenea, organizaţiile semnatare se referă la o investigaţie a G4Media care a arătat mai multe inadvertenţe în comunicarea publică.

”În 19 ianuarie, Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiţiei cu una din judecătoarele din dosarul amintit, pe care o convocase sub motivaţia oficială a discutării prezenţei magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuşi, rezultatul acestei selecţii fusese comunicat public, de către Guvernul României cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022. Într-un răspuns către aceeaşi publicaţie, transmis pe 31 ianuarie, Ministerul Justiţiei afirmă că decizia privind lista de candidaţi pentru judecător CEDO a fost luată în şedinţa de Guvern din data de 18 ianuarie 2023 (…) nu a existat niciun document legat de aceste numiri la CEDO pe agenda şedinţei de Guvern din 18 ianuarie”, se mai arată în comunicat.

”În aceeaşi zi, Guvernul a revenit cu precizări din care rezultă că în data de 19 octombrie s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o „eroare materială". Iar în şedinţa din 18 ianuarie, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secţiunea actelor confidenţiale. Guvernul nu a furnizat nicio explicaţie pentru secretizarea bruscă a documentului, deşi acesta era public în octombrie”, au adăugat semnatarii comunicatului.

Având în vedere toate aceste aspecte, organizaţiile cer demisia miniastrului Justiţiei.

”Există suspiciuni rezonabile că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut acces la informaţii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică. Cătălin Predoiu nu a furnizat nicio explicaţie rezonabilă pentru ”sursele neoficiale" ale informaţiilor sale”, se mai aratăm în comunicat.

Potrivit organizaţiilor semnatare, Cătălin Predoiu, a intrat într-un dialog direct cu una din judecătoarele din dosarul în cauză, a doua zi după ce a recunoscut public că are informaţii din dosar.

”Ministerul Justiţiei şi Guvernul României au modificat informaţii din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de dl. Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză. Considerăm că domnul Predoiu şi-a depăşit mult atribuţiile de ministru, iar toată evoluţia faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de muşamalizare a unei intervenţii politice în justiţie. În aceste condiţii, considerăm că domnul Predoiu este incompatibil moral cu poziţia de ministru al Justiţiei şi solicităm demisia sa imediată”, se mai arată în documentul citat.

Comunicatul a fost semnat de mai multe organizaţii membre ale Coaliţiei ONG-uri pentru Cetăţean, respectiv:

  • Centrul pentru Inovare Publică
  • CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
  • ActiveWatch
  • Funky Citizens
  • Miliţia Spirituală
  • Asociaţia Respiro
  • Centrul FILIA
  • Asociaţia CIVICA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.