Martor în dosarul fostului primar al Ploieştiului:Fratele meu i-a dat lui Bădescu un plic cu 100.000 euro

luni, 10 aprilie 2017, 12:05
4 MIN
 Martor în dosarul fostului primar al Ploieştiului:Fratele meu i-a dat lui Bădescu un plic cu 100.000 euro

Omul de afaceri Nicolae Capră a declarat luni, la instanţa supremă, în dosarul fostului primar al municipiului Ploieşti, că în august 2013, fratele lui Daniel Capră, fost finanţator al echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, i-a dat lui Iulian Bădescu un plic cu 100.000 de euro, în bancnote de 500 de euro, pentru a sponsoriza din bani publici echipa cu trei milioane de euro.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care judecă apelul în dosarul în care Iulian Bădescu a fost condamnat, în iunie 2016, la trei ani de închisoare cu executare pentru că a finanţat ilegal clubul de fotbal Petrolul, când a fost primar al Ploieştiului, l-a audiat luni, în calitate de martor, pe Nicolae Capră. Omul de afaceri le-a spus judecătorilor că fostul primar Iulian Bădescu a primit, în 2013, 100.000 de euro de la fratele său, Daniel, sumă ce reprezenta o prima tranşă din comisionul de 10% cerut de fostul edil pentru ca Primăria să achite primele jucătorilor de la Petrolul Ploieşti.

“Ştiu că suma a fost negociată în timpul unui cantonament în Turcia. Iniţial, Bădescu a cerut 20 la sută, dar ulterior a redus la 10 procente. Asta ştiu de la fratele meu. Am fost de faţă când s-au dat banii, într-un restaurant din Ploieşti, local administrat de soţia mea. Eram pe terasă când a venit primarul şi a luat banii. Am văzut când i s -a dat plicul cu bani. Eu i-am numărat înainte să-i dea. Fratele meu s-a împrumutat de la cămătari. Bădescu a pus banii într-o borsetă, pe umăr. A deschis plicul, dar nu i-a numărat. Banii erau în bancnote de câte 500 de euro”, a spus Nicolae Capra, fost membru al Consiliului de administraţie al clubului de fotbal din Ploieşti.
 
Un alt martor, Maria Clarisa Vârcioroveanu, concubina lui Daniel Capră, a prezentat aceeaşi variantă. “Concubinul meu se văita că i s-au cerut aceşti bani din valoarea contractului încheiat de Primărie cu Asociaţia Lupii Galbeni Ploieşti.  Comisionul a fost redus cu 10 la sută. Mi-a zis soţul că Bădescu obişnuia să ceară diverse sume de bani. Trebuia să dea o prima tranşă de 100.000 de euro din cei 300.000 de euro care reprezentau 10% din cele trei milioane. Banii s-au dat la restaurantul nostru. Era în august 2013. Bădescu a stat cinci sau şapte minute pe terasă”, a spus Vârcioroveanu. După audierea martorilor, instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 8 mai, când va fi audiat omul de afaceri Florian Walter, fostul patron al companiei Romprest.
 
În 16 iunie 2016, Iulian Bădescu a fost condamnat, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare pentru că a finanţat ilegal clubul de fotbal Petrolul, în perioada în care a fost primar al municipiului Ploieşti, cerând în schimb 10% din valoarea sumelor alocate, respectiv 300.000 de euro. Fosta secretară a municipiului Ploieşti, Oana Cristian Iacob, şi fosta şefă a Direcţiei Juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, au fost condamnate la câte trei ani de închisoare cu suspendare, ambele fiind acuzate de abuz în serviciu. Instanţa a mai dispus ca cei trei să plătească, în solidar, opt milioane de lei daune civile Consiliului Local Ploieşti.
Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar. Procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Iulian Băsescu în 26 mai 2015, pentru abuz în serviciu, luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Faptele vizează finanţarea ilegală a clubului de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la bugetul local şi, potrivit procurorilor, ar fi fost comise de Bădescu atât în mandatul de primar, cât şi anterior, în mandatul de senator din perioada 2008-2012.
 
Procurorii au arătat în rechizitoriu că, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu a semnat un contract de cooperare între Primăria Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, iar şase luni mai târziu, în 28 iunie, a avizat şi regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, deşi documentul nu trecuse de controlul financiar preventiv. Ulterior, în baza acestui contract, a dispus plata către asociaţie a sumei de opt milioane de lei, în trei tranşe. În schimbul acestor finanţări ilegale, Bădescu i-ar fi cerut unui reprezentant al Asociaţiei ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau să fie acordate de Primăria Ploieşti jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, respectiv 300.000 de euro. De asemenea, Bădescu ar fi cerut să i se plătească transportul şi cazarea, în ianuarie – februarie 2013 şi ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde a însoţit echipa în cantonament.
 
Procurorii o acuză pe Oana Iacob că a avizat abuziv legalitatea hotărârilor Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat contractul de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” şi Regulamentul de aplicare a acestuia. Banii au fost alocaţi în urma votului favorabil din Consiliului Local Ploieşti, luat în baza rapoartelor de specialitate semnate de şefa de atunci a Direcţiei Juridice, Iulia Alexandru. Dosarul a fost deschis la DNA în urma unei sesizări făcute de o fostă directoare din Primăria Ploieşti, iar fostul patron al clubului de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel Capră, este denunţător în cauză, potrivit unor surse judiciare.
 
 

    

 

Comentarii