anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Microplastice au fost detectate în laptele matern pentru prima dată – studiu

GALERIE
alaptare2
 • alaptare2
- +

Microplasticele au fost detectate în laptele matern uman pentru prima dată, cercetătorii fiind extrem de îngrijoraţi de potenţialul impact asupra sănătăţii bebeluşilor, scrie The Guardian.

Sugarii sunt deosebit de vulnerabili la contaminanţii chimici, iar oamenii de ştiinţă au spus că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare. Dar ei au subliniat că alăptarea a rămas de departe cea mai bună modalitate de a hrăni un copil.

Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sanatoase, la o săptămână după ce au născut la Roma, Italia. Microplasticele au fost detectate la 75% dintre ele. Cercetările anterioare au arătat efecte toxice ale microplasticelor în liniile celulare umane, animalele de laborator şi fauna marine, dar impactul asupra oamenilor rămâne necunoscut. Plasticele conţin adesea substanţe chimice nocive, cum ar fi ftalaţi, care au mai fost găsiţi în laptele matern.

Oamenii de ştiinţă au înregistrat consumul de alimente şi băuturi în ambalaje de plastic şi fructe de mare al mamelor, precum şi utilizarea produselor de igienă personală care conţin plastic. Dar nu au găsit nicio corelaţie cu prezenţa microplasticelor. Acest lucru sugerează că prezenţa microplasticelor în mediu "face expunerea umană inevitabilă", au spus cercetătorii, deşi studii mai ample în viitor pot identifica anumiţi factori de risc.

Echipa italiană a identificat microplastice în placentele umane în 2020. "Aşadar, dovada prezenţei microplasticelor în laptele matern creşte îngrijorarea noastră faţă de populaţia extrem de vulnerabilă de sugari", a spus dr. Valentina Notarstefano, de la Università Politecnica delle Marche, din Ancona, Italia.

"Va fi crucial să se evalueze modalităţile de reducere a expunerii la aceşti contaminanţi în timpul sarcinii şi alăptării", a spus ea. "Dar trebuie subliniat că avantajele alăptării sunt mult mai mari decât dezavantajele cauzate de prezenţa microplasticelor poluante. Studii precum al nostru nu trebuie să reducă alăptarea copiilor, ci trebuie să crească gradul de conştientizare a publicului pentru a determina politicienii să promoveze legi care reduc poluarea".

Alte cercetări recente au arătat că bebeluşii hrăniţi cu biberon ar putea înghiţi milioane de microplastice pe zi şi că laptele de vacă poate conţine microplastice.

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă particulele minuscule prin alimente şi apă, şi le inspiră, şi au fost găsite în fecalele bebeluşilor şi adulţilor.

Cercetarea laptelui matern, publicată în revista Polymers, a descoperit microplastice compuse din polietilenă, PVC şi polipropilenă, care se găsesc toate în ambalaje. Cercetătorii nu au putut analiza particule mai mici de 2 microni şi este probabil să fie prezente particule mai mici de plastic. Probele de lapte matern au fost colectate, depozitate şi analizate fără utilizarea de materiale plastice, iar probele de control au fost, de asemenea, prelucrate pentru a exclude contaminarea.

Microplasticele au fost dezvăluite a fi prezente în sângele uman în martie de către o echipă condusă de profesorul Dick Vethaak, la Vrije Universiteit Amsterdam din Olanda. "Noul studiu oferă dovezi preliminare că microplasticele sunt prezente în laptele matern uman (dar) sunt necesare urgent mai multe studii cu un număr mai mare de probe şi, de preferinţă, folosind alte metode, pentru a confirma acest lucru", a spus el. "Ne străduim să colectăm aceste date".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.