De Business

Punem punctul pe știi

Numărul contractelor de muncă suspendate în judeţul Iaşi a scăzut la jumătate

vineri, 15 mai 2020, 11:10
1 MIN
 Numărul contractelor de muncă suspendate în judeţul Iaşi a scăzut la jumătate

Numărul contractelor de muncă suspendate în judeţul Iaşi de la instituirea stării de urgenţă a scăzut în luna mai cu 15.255 de unităţi faţă de numărul înregistrat luna trecută, potrivit datelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise "Ziarului de Iaşi" de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi.

Dacă la sfârşitul lunii aprilie erau suspendate 29.621 de contracte de muncă pe baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii, ieri erau înregistrate doar 14.366 de contracte, arată reprezentanţii ITM Iaşi. De astăzi, România a ieşit de sub starea de urgenţă şi a intrat în stare de alertă. Domeniile în care activitatea nu va fi reluată în această perioadă vor beneficia în continuare de sprijin financiar de la stat pentru angajaţi, dar nu mai târziu de finalul anului, precizează Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Şomajul tehnic reprezintă 75 la sută din salariul mediu brut, valoare din care se plătesc contribuţiile de asigurări sociale, contribuţiile la sănătate şi impozitul. Subvenţionarea şomajului tehnic se face la cererea angajatorilor care au suspendat contractele salariaţilor.

Comentarii