De Sănătate

Punem punctul pe știi

Numărul ieşenilor care îşi fac prima doză s-a triplat. A murit o tânără de 18 ani nevaccinată

vineri, 15 octombrie 2021, 02:02
3 MIN
 Numărul ieşenilor care îşi fac prima doză s-a triplat. A murit o tânără de 18 ani nevaccinată

O altă faţă hâdă a pandemiei a apărut însă la Iaşi: mai nou, la fiecare opt pozitivi, unul necesită internare în spital. Ponderea aceasta era mult mai mică în valurile anterioare. Practic, ieri, din 813 cazuri nou diagnosticate în judeţ, 100 au necesitat tratament în spital. Tot ieri, 28 de pacienţi necesitau oxigenoterapie la Iaşi, dar nu se găsea vreun loc în spital pentru asta.

Deschiderea primelor şapte paturi ATI la Spitalul Modular de la Leţcani nu pare a fi rezolvat criza secţiilor de terapie intensivă. Potrivit raportărilor, ieri, la Iaşi, niciun loc la ventilator nu era liber. Patul eliberat era imediat ocupat de un pacient în stare gravă, aflat în aşteptare. Medicii se plâng în continuare de fluxul mare de pacienţi aflaţi în stare critică, care necesită oxigenoterapie.

De altfel, ieri au fost raportate 813 noi cazuri pe întreg judeţul, înregistrându-se un număr record al celor care au necesitat internare, respectiv 100 de bolnavi. Cu alte cuvinte, peste 10% dintre cei diagnosticaţi necesită tratament în spital, în condiţiile în care anterior, sau în valurile anterioare, acest procent era mult mai mic. Alţi 72 de pacienţi au fost externaţi fie că au fost declaraţi vindecaţi, fie că starea lor s-a îmbunătăţit şi pot fi trataţi, în izolare, la domiciliu. Alţi 28 aşteptau însă un loc la oxigen.

13 noi decese: printre ele, şi un tânăr de 18 ani

Tot ieri, au fost raportate 13 decese în rândul persoanelor cu COVID 19. Printre ele se află şi un tânăr de 18 ani care, potrivit medicilor, prezenta şi comorbidităţi şi nu era vaccinat (VEZI AICI). Potrivit raportărilor de ieri, 724 de paturi erau ocupate de pacienţi cu forme medii spre severe de boală. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, erau ocupate cinci paturi ATI, iar 18 persoane confirmate pozitiv urmează tratamentul prin dializă în staţia unităţii medicale. La Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“, centru suport COVID-19 pentru gravide, erau ocupate trei paturi ATI, şi alte şapte gravide pozitive erau monitorizare în zona medicală. În zona ATI Covid de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ erau ocupate opt paturi ATI şi alţi 24 de pacienţi erau internaţi în zona roşie.

Tot ieri, au fost raportate trei noi focare. Un prim focar depistat este la blocul alimentar al Spitalului Providenţa, unde trei bucătărese au fost testate pozitiv. Al doilea focar este la IRO, secţia Chirurgie Oncologică, unde nouă persoane au primit diagnosticul de COVID-19. Aici, s-a dispuns sistarea internărilor şi testarea angajaţilor şi pacienţilor. Un ultim focar a fost depistat la Colegiul „Vasile Alecsandri“, unde 27 de elevi şi două cadre didactice au fost confirmaţi cu SARS-COV-2.

Creşte cererea pentru vaccinul anti-Covid

O veste uşor îmbucurătoare vine din zona campaniei de vaccinare. Faţă de acum o lună, numărul celor care se vaccinează cu prima doză aproape s-a triplat. În schimb, dat fiind numărul mic de prezentări din luna septembrie, cifra celor imunizaţi cu schema completă rămâne în continuare foarte mic. Astfel, pe 13 octombrie 1.231 de persoane au primit prima doză şi 210 pe cea de a doua. La aceştia se adaugă şi cei 525 care au optat pentru doza unică Johnson&Johnson.

„Adresabilitatea este în creştere, dar nici pe departe cât ar trebui. Populaţia trebuie să înţeleagă până nu este prea târziu că prin vaccinare dispare pericolul unei forme grave de boală şi scade presiunea pe sistemul sanitar“, a subliniat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Comentarii