Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Numărul ieşenilor care îşi fac prima doză s-a triplat. A murit o tânără de 18 ani nevaccinată

GALERIE
Vaccinare
  • Vaccinare
- +

O altă faţă hâdă a pandemiei a apărut însă la Iaşi: mai nou, la fiecare opt pozitivi, unul necesită internare în spital. Ponderea aceasta era mult mai mică în valurile anterioare. Practic, ieri, din 813 cazuri nou diagnosticate în judeţ, 100 au necesitat tratament în spital. Tot ieri, 28 de pacienţi necesitau oxigenoterapie la Iaşi, dar nu se găsea vreun loc în spital pentru asta.

Deschiderea primelor şapte paturi ATI la Spitalul Modular de la Leţcani nu pare a fi rezolvat criza secţiilor de terapie intensivă. Potrivit raportărilor, ieri, la Iaşi, niciun loc la ventilator nu era liber. Patul eliberat era imediat ocupat de un pacient în stare gravă, aflat în aşteptare. Medicii se plâng în continuare de fluxul mare de pacienţi aflaţi în stare critică, care necesită oxigenoterapie.

De altfel, ieri au fost raportate 813 noi cazuri pe întreg judeţul, înregistrându-se un număr record al celor care au necesitat internare, respectiv 100 de bolnavi. Cu alte cuvinte, peste 10% dintre cei diagnosticaţi necesită tratament în spital, în condiţiile în care anterior, sau în valurile anterioare, acest procent era mult mai mic. Alţi 72 de pacienţi au fost externaţi fie că au fost declaraţi vindecaţi, fie că starea lor s-a îmbunătăţit şi pot fi trataţi, în izolare, la domiciliu. Alţi 28 aşteptau însă un loc la oxigen.

13 noi decese: printre ele, şi un tânăr de 18 ani

Tot ieri, au fost raportate 13 decese în rândul persoanelor cu COVID 19. Printre ele se află şi un tânăr de 18 ani care, potrivit medicilor, prezenta şi comorbidităţi şi nu era vaccinat (VEZI AICI). Potrivit raportărilor de ieri, 724 de paturi erau ocupate de pacienţi cu forme medii spre severe de boală. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, erau ocupate cinci paturi ATI, iar 18 persoane confirmate pozitiv urmează tratamentul prin dializă în staţia unităţii medicale. La Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“, centru suport COVID-19 pentru gravide, erau ocupate trei paturi ATI, şi alte şapte gravide pozitive erau monitorizare în zona medicală. În zona ATI Covid de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ erau ocupate opt paturi ATI şi alţi 24 de pacienţi erau internaţi în zona roşie.

Tot ieri, au fost raportate trei noi focare. Un prim focar depistat este la blocul alimentar al Spitalului Providenţa, unde trei bucătărese au fost testate pozitiv. Al doilea focar este la IRO, secţia Chirurgie Oncologică, unde nouă persoane au primit diagnosticul de COVID-19. Aici, s-a dispuns sistarea internărilor şi testarea angajaţilor şi pacienţilor. Un ultim focar a fost depistat la Colegiul „Vasile Alecsandri“, unde 27 de elevi şi două cadre didactice au fost confirmaţi cu SARS-COV-2.

Creşte cererea pentru vaccinul anti-Covid

O veste uşor îmbucurătoare vine din zona campaniei de vaccinare. Faţă de acum o lună, numărul celor care se vaccinează cu prima doză aproape s-a triplat. În schimb, dat fiind numărul mic de prezentări din luna septembrie, cifra celor imunizaţi cu schema completă rămâne în continuare foarte mic. Astfel, pe 13 octombrie 1.231 de persoane au primit prima doză şi 210 pe cea de a doua. La aceştia se adaugă şi cei 525 care au optat pentru doza unică Johnson&Johnson.

„Adresabilitatea este în creştere, dar nici pe departe cât ar trebui. Populaţia trebuie să înţeleagă până nu este prea târziu că prin vaccinare dispare pericolul unei forme grave de boală şi scade presiunea pe sistemul sanitar“, a subliniat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri