De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nutriție. Oul – un aliment aproape perfect

miercuri, 14 noiembrie 2018, 08:26
5 MIN
 Nutriție. Oul – un aliment aproape perfect

Ouale pot sau nu pot fi incluse intr-o alimentație sănătoasă? Cresc sau nu nivelul colesterolului? Câte oua pot mânca pe săptămână?

Acestea sunt intrebări pe care pacienții mi le adresează frecvent, oul fiind un aliment pe care eu îl recomand destul de des in diete. Este adevărat, oul a fost mult timp un aliment controversat, uneori chiar contraindicat, din cauza colesterolului conținut. Dar studiile din ultimii ani arată că adevarul este altul.

Cât colesterol conține un ou?

Un ou de dimensiuni medii conține 186 mg de colesterol, ceea ce reprezintă 62% din doza zilnică recomandată. Și cum in urmă cu 25-30 ani se credea că un aliment bogat in colesterol creste automat si colesterolul seric total, normal ca a apărut și recomandarea de a consuma maxim 2-3 oua pe săptămână.

Intre timp, această recomandare a inceput să fie pusă sub semnul intrebării, tot mai multe studii  demonstrând că mult blamatul colesterol din ouă nu crește semnificativ nivelul colesterolului din sânge, iar beneficiile acestui aliment depășesc cu mult așa zisele pericole mai mult sau mai puțin argumentate.

Nivelul ridicat de colesterol nu este consecinţa unui anumit aliment, ci a întregii diete, mai ales a conţinutului acesteia în acizi graşi saturaţi". Uneori, prajitura, tortul sau un preparat dulce aduc mai mult colesterol in organism ( De exemplu, 100 g de tort aduc 260 mg de colesterol).
Colesterolul provenit din alimente  reprezintă doar 20%-25% din totalul colesterolului existent in corp. Restul de 75%-80% provine din biosinteza lui, efectuată in ficat.

Reabilitarea oului a inceput in aprilie 1999, cand „Journal of the American Medical Association“ a publicat rezultatele cercetărilor doctorului Hu si colegilor sai de la Harvard. Acestea exclud orice legatura intre consumul de oua, colesterol si bolile cardiovasculare. In studiu au fost antrenate 117.000 cadre medicale, 80.000 femei si 37 000 de barbați.

O altă serie de cercetări, efectuate la University of Connecticut, sugerează că includerea ouălor  în alimentaţie ar putea avea efecte pozitive şi asupra nivelului de colesterol bun (HDL) din organism, în cazul persoanelor suferind de sindrom metabolic.

Intr-un alt studiu, consumul a 2 oua zilnic, timp de 6 saptamani, a crescut nivelul HDL colesterol cu 10%.

Datele statistice confirma cercetările: trei dintre țările cu cel mai mare consum de oua, Japonia, Spania si Franța, au cea mai mica rată a mortalității cardiovasculare dintre toate țările industrializate.

In concluzie, putem spune, Da ouale sunt bogate in colesterol, dar consumul de oua nu afectează in mod negativ colesterolul din sânge pentru majoritatea oamenilor ci dimpotrivă duce la cresterea nivelului  de HDL colesterol ("colesterolul bun”), care este asociat cu un risc mai scazut pentru bolile cardiovasculare.

Şi pentru cei ce vor să slăbească ouăle reprezintă o opţiune valabilă.

Mai multe studii au demonstrat că un consum regulat de ouă la micul dejun ajută la combaterea surplusului ponderal.

Intr-un studiu, care a durat 8 saptamani, persoanele care au consumat oua la micul dejun, au inregistrat o reducere semnificativa a greutatii, comparativ cu persoanele care au consumat  la aceeasi masă un covrig cu acelaşi conţinut caloric.

Un alt studiu, efectuat la University of Missouri, a făcut o comparaţie între beneficiile unui mic dejun normal, bazat pe combinaţia lapte-cereale, un mic dejun incluzând ouă,  respectiv saltul peste micul dejun la tinerii supraoponderali. Acele persoane care au consumat ouă  la micul dejun au înregistrat cele mai bune rezultate, căci foamea le-a ocolit de-a lungul zilei, s-au simţit mai sătule şi nu au cedat tentaţiei de a apela la gustări nesănătoase între mese.

Un alt studiu a aratat ca indivizii ce mănâncă oua la micul dejun au ajuns sa obțină o reducere semnificativă a circumferinței taliei și au o senzație de foame mult mai redusă decât cei ce mănâncă zilnic un mic dejun bazat pe carbohidrați.

In plus consumul de oua la micul dejun a determinat o creștere mai stabilă a glicemiei și a raspunsului la insulina.

Așadar, adaugarea de oua la dieta dumneavoastră poate fi unul dintre cele mai ușoare lucruri de facut dacă incercați să slăbiți. Acestea vă vor face sa va simțiți mai sătui și vă vor ajuta să mâncați mai puține calorii pe parcursul zilei. În plus, ouăle sunt o sursă excelentă de multe vitamine și minerale care, de obicei, lipsesc în dietă.

Oul conţine proteine de cea mai buna calitate, conţine toţi aminoacizii de care corpul nostru are nevoie în cantităţile perfecte. Sunt foarte bogate in substante nutritive cu rol esențial in menținerea starii de sănătate (vitamina A, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu si zinc).

Ajută la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin şi favorizează creşterea armonioasă a copiilor datorită prezenţei colinei (100 mg /ou) şi a acidului folic. În plus, colina din ouă se pare că ar avea rol de protecţie împotriva anumitor forme de cancer, în special cancer de sân.

Complexul de vitamina B din ouă ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea, oul conţine lecitină; Lecitina face ca ouale sa fie alimente importante pentru creier, contribuind nu doar la memorie si concentrare, ci și la o stare mentală și emoționalâ echilibrată.

Ouale sunt bogate in iod, nutrient care ajută la generarea hormonilor tiroidieni, dar și in fosfor, esențial pentru dinți si oase puternice.

Sunt o sursă de vitamina D în lunile de iarnă.Trei-patru ouă pe săptămână asigură necesarul de vitamina D în sezonul rece, motiv pentru care sunt recomandate atât copiilor în prevenirea rahitismului, cât şi adulţilor în prevenirea osteoporozei.

Sunt bogate în sulf, mineral esenţial pentru absorbţia complexului de vitamine B, utile pentru buna funcţionare a ficatului, dar şi pentru producerea de colagen şi cheratină, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, conferind un plus de strălucire.

Un ou furnizeaza 15% din doza zilnică de fier, consumul de ouă fiind indicat in prevenirea si tratarea anemiei feriprive.

Conțin luteină şi zeaxantină, care pot reduce semnificativ riscul degenerescenţei maculare şi cataractei.

Nu se recomanda consumul de oua in afectiuni ca: litiază biliară, insuficientă hepatică, toxiinfecții alimentare.

In concluzie, Oul este un aliment complet, cu o mare valoare biologică, care nu trebuie sa lipsească din alimentația noastră și reprezintă o alegere sănătoasă pentru o dietă echilibrată.

Mirela ȘAIA
Medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Medic specialist în programul Diet Club CENTRUL DE DIETA

Reușitele paciențiilor Diet Club CENTRUL DE DIETA
https://www.centruldedieta.ro/category/reusite/

www.centruldedieta.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii