Ofertă ciudată pentru spitalul din Lețcani. 300.000 de euro pentru expertiză. Firma este din Miroslava
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ofertă ciudată pentru spitalul din Lețcani. 300.000 de euro pentru expertiză. Firma este din Miroslava

GALERIE
spital_letcani
  • spital_letcani
- +

Pe adresa Euronest a ajuns o ofertă de 250.000 de euro de la o firmă din Miroslava pentru întocmirea unor documentaţii tehnice. Administratorul firmei a evitat să ne spună cum de a ajuns să propună oferta. Autorităţile cer expertiza instalaţiei electrice, Euronest susţine că spitalul este în garanţie, iar furnizorul turc - că e treaba proprietarului. Între timp, perioada de garanţie a proiectului se scurge.

Spitalul mobil continuă să fie cartoful fierbinte folosit de autorităţile judeţului în loc de minge de ping-pong în „meciul“ cu deţinătorul complexului instalat la Leţcani, Euronest. Pe adresa acestei asociaţii a venit recent o ofertă de preţ pentru întocmirea documentaţiilor tehnice necesare obţinerii autorizaţiei de construire: 250 de mii de euro, la care se adaugă încă o cincime, TVA. Propunerea aparţine unei firme înfiinţate cu 11 ani în urmă, dar care, potrivit datelor afişate pe SEAP, nu a avut până acum în palmares un contract de asemenea calibru.

Otraner SRL are sediul în Miroslava, iar anul trecut pare să fi câştigat încrederea primăriei conduse de Dan Niţă, obţinând prin încredinţare directă contracte de inginerie şi consultanţă tehnică în construcţii în valoare de până la 130 de mii de lei.

Oferta pentru spitalul mobil cuprinde cinci capitole - releveul situaţiei existente, Certificatul de urbanism, avizele şi acordurile solicitate prin acest certificat, expertize tehnice privind situaţia existentă şi documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire. Dar complexul medical are de aproape un an autorizaţia eliberată de Primăria Leţcani, astfel că oferta rămâne valabilă pentru un singur capitol: expertiza pentru instalaţia electrică, la un preţ de 50 de mii de euro plus TVA.

L-am întrebat pe administratorul societăţii, Victor Pavel, de unde a ştiut că va fi o solicitare de oferte pe acest subiect. Răspunsul a fost că proprietarul spitalului trebuie să-şi rezolve problemele. „Eu nu am primit o comandă fermă. Totul a rămas la stadiul de discuţii“, ne-a spus el.

Cât priveşte sursa informaţiei că spitalul modular necesită o expertiză pe partea electrică, Victor Pavel a replicat că sunt informaţii confidenţiale.

Spitalul mobil a fost închis la mijlocul lunii ianuarie, după ce a funcţionat timp de trei luni. Personalul medical detaşat aici de la Spitalul de Boli Infecţioase a acuzat probleme la instalaţia de climatizare, la fabrica de oxigen, dar şi la instalaţia electrică. În vreme ce conducerea Asociaţiei Euronest afirmă că deficienţele au fost rezolvare, managerul de la Infecţioase, susţinut de şefii Consiliului Judeţean, reclamă lipsa oricăror detalii tehnice privind reţeaua electrică internă a spitalului.

Am căutat oferte de expertize la instalaţii electrice - care sunt incluse de obicei în studiul tehnic (ce conţine, printre altele, şi un raport privind structura de rezistenţă a unei construcţii). De exemplu, Aeroportul Iaşi a pus la bătaie 126 de mii de lei în 2017 pentru expertizarea fostului sediu al Aviaţiei Utilitare. Ministerul Finanţelor Publice a solicitat anul trecut expertiză tehnică (inclusiv electrică) pentru o clădire cu patru niveluri din Bucureşti la un preţ de 22 de mii de lei (fără TVA). Există însă şi tarife mai consistente, însă pentru clădiri mici: o firmă de proiectare din Capitală are un tarif negociabil pentru proiectarea instalaţiei electrice de 2 euro/mp construit desfăşurat.

Directorul executiv al Euronest este de părere că, atât timp cât complexul medical este în garanţie pe o perioadă de 2 ani (din care s-au scurs deja 8 luni), este la latitudinea furnizorului decizia de a contracta efectuarea acestui serviciu.

La rândul lui, reprezentantul firmei furnizoare din Turcia, SDI Global LLC, ne-a spus ieri că spitalul modular are toate documentaţiile. Sedat Yalcin a adăugat însă că, dacă este nevoie şi de expertiză tehnică/electrică, Euronest ar trebui să o facă, pe banii proprii.

Cum pandemia s-a mai domolit şi, astfel, rolul spitalului modular nu mai este crucial, rezolvarea acestei probleme are mari şanse să fie una de durată.

VEDEȚI ȘI:

Problemele Spitalului de la Leţcani văzute de un arhitect specializat pe structuri modulare medicale - AICI

Se redeschide spitalul mobil Leţcani? Toţi oficialii asigură că da - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.